Χειραψίαμε χαμόγελα

Ανθρωπός μου, που βρέθηκε στη δοξολογία που τελέστηκε χθες το πρωί στη Μητρόπολη για το νέο έτος, μου διηγήθηκε πολλά και ενδιαφέροντα σκηνικά με πρωταγωνιστή τον Πρωθυπουργό. Ας τα πάρουμε από την αρχή. Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης είχαν μια τυπική χειραψία λίγο πριν ξεκινήσει η καθιερωμένη δοξολογία υπό τα βλέμματα του Τρύφωνα Αλεξιάδη και του Κώστα Σκανδαλίδη που βρίσκονταν δίπλα τους εκείνη την ώρα. Οπως παρατήρησαν διάφοροι άλλοι παριστάμενοι ήταν τουλάχιστον χαμογελαστοί κι οι δυο όταν έδιναν τα χέρια. Το αναφέρω γιατί ακόμη και οι απλές κινήσεις αστικής ευγένειας δεν είναι πια δεδομένες στην εποχή μας.

Τι κάνουμε με το άγημα;

Το άλλο που μου μετέφερε – και το οποίο σχολιάστηκε δεόντως από όσους το είδαν – είναι πως όταν αποχωρούσε από τον καθεδρικό ναό ο Πρωθυπουργός δεν μπόρεσε να κρύψει την – θα το θέσω κομψά – αμηχανία του, καθώς έπρεπε κατά το τελετουργικό να επιθεωρήσει το άγημα που βρισκόταν στον προαύλιο χώρο, αλλά δεν γνώριζε τι ακριβώς πρέπει να κάνει. Ευτυχώς, οι άνδρες της προσωπικής του φρουράς και οι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων τον κατατόπισαν κι έτσι το επιθεώρησε. OK, αριστερός είναι, δεν ξέρει από αυτά. Εκείνος ο Πάνος Καμμένος, όμως, τίποτα δεν του έχει μάθει πια τόσον καιρό που συγκυβερνούν;

Σαρδάμ

Μιας και είπα αμηχανία, μου ήρθε στο μυαλό και η παρουσιάστρια της ΕΡΤ, που περιέγραφε τη μετάδοση της δοξολογίας και αποκάλεσε «Τρύπα» τον Τσίπρα – εκ παραδρομής φυσικά. Οσοι έχουν δουλέψει στην TV κατανοούν ότι τα σαρδάμ είναι μέσα στο παιχνίδι, αλλά από την άλλη υποθέτω πως η συνάδελφος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ήταν τυχερή που ο Πρωθυπουργός δεν την άκουσε.

Βρήκαν διαφημιστική

Μένω στο κόμμα του Πρωθυπουργού, γιατί πληροφορούμαι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υπογράψει συμβόλαιο – για το επόμενο, μάλιστα, εξάμηνο – με διαφημιστική εταιρεία. Φαντάζομαι ότι δεν χρειάζονται τη βοήθεια των επαγγελματιών του είδους για να βελτιώσουν τα σποτάκια του Μαξίμου, οπότε να υποθέσω ότι θέτουν το κόμμα σε εκλογική ετοιμότητα;

Ο γραμματέαςκαι οι Φαρισαίοι

Παρεμπιπτόντως, όπως έμαθα από πληροφοριοδότη μου στο Προεδρικό Μέγαρο – όπου πήγαν χθες οι αρχηγοί κομμάτων προκειμένου να ευχηθούν στον Προκόπη Παυλόπουλο – κρυφάκουσε μια στιχομυθία μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Λέει ο Παυλόπουλος στον Κουτσούμπα «ανησύχησα που δεν σε είδα το πρωί (σ.σ. στη δοξολογία στη Μητρόπολη)» και του απαντά εκείνος «να ανησυχείς για τους Φαρισαίους». Εγώ τι να πω τώρα; Ο σύντροφος γενικός γραμματέας θα μπορούσε να αυτοτρολάρεται. Θα μπορούσε, βέβαια, να τρολάρει κιόλας.

Ο Αδωνις κι η Θάτσερ

Θα μας ξεκάνει αυτός ο Αδωνις Γεωργιάδης. Γιατί το λέω; Επειδή πρωτοχρονιάτικα ανέβασε στο twitter ομιλία της Σιδηράς Κυρίας με λεζάντα «μία απίθανη ομιλία της αείμνηστης Μάργκαρετ Θάτσερ. Δεν είναι περίεργο που την μισούν τόσο οι Αριστεροί, δείτε την και θα καταλάβετε τι και γιατί το ζούμε σήμερα. Καλή Χρονιά». Το ρεζουμέ του δίλεπτου αποσπάσματος από την θατσερική ομιλία είναι πως η πεμπτουσία των πεποιθήσεων των Εργατικών – και των Σοσιαλιστών γενικά – είναι ο κυβερνητικός έλεγχος της ζωής και των χρημάτων των πολιτών. Κι αυτό, λέει, αποτυπώνεται στις πολιτικές που εφαρμόζουν. Ετσι, εξηγεί την «εμμονή» τους στην αύξηση της φορολογίας, στην απόρριψη των ιδιωτικοποιήσεων και πάει λέγοντας. Εγώ, πάντως, ελπίζω να μην ταυτίζει εαυτόν με τη Θάτσερ ο αντιπρόεδρος. Για να το πω με δικά της λόγια, ίσως χρειαστεί να δώσεις μια μάχη πολλές φορές για να την κερδίσεις.

ΤΑ ΠΑΝΩ

Δείπνο

Ο Γιάννης Μπουτάρης έκανε το τραπέζι στον προσκεκλημένο του στη Θεσσαλονίκη πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. Εντάξει, το δείπνο ήταν «ιδιωτικής φύσεως», όπως είπε ο δήμαρχος. Αυτό δεν αναιρεί, όμως, τον συμβολισμό της κίνησης. Ακόμη κι αν δεν έθιξαν πολιτικά ζητήματα, όπως λένε οι συνδαιτυμόνες, ο Μπουτάρης ξέρει να κάνει πολιτική χωρίς να καταφεύγει σε κλισέ.

ΚΑΤΩ

Τσίπουρο

Ο Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε Αρτινούς στο Μαξίμου. Ενας του προσέφερε τσίπουρο από τα πάτρια και του είπε πως συμβούλευσε τη γυναίκα του να του δίνει λίγο για να έχει κεφάλι νηφάλιο. Ο Πρωθυπουργός απάντησε «είναι νύφη αυτή, δεν ξέρει». Κάποιος πρέπει να του επισημάνει ότι στην Καρδίτσα απ’ όπου έλκει την καταγωγή της η Μπαζιάνα ξέρουν και παραξέρουν από τσίπουρο.

Υπουργός ποιητής

Σας έχω ενημερώσει εδώ και καιρό για τη λυρική πλευρά του Νίκου Κοτζιά, ο οποίος πριν γίνει υπουργός είχε εκδώσει και ποιητική συλλογή υπό τον τίτλο «Μονοπάτια». Επίσης, είμαι βέβαιος πως θυμάστε ότι σας έχω αναφέρει και τη συνήθειά του να εύχεται καλό μήνα στους φίλους του, στέλνοντάς τους ένα ποίημα με SMS. Αυτή τη φορά, λοιπόν, Πρωτοχρονιά γαρ, ο υπουργός Εξωτερικών έστειλε στις επαφές του μια σύνθεση με θέμα «ευχές για το νέο χρόνο». «Ο νέος χρόνος στα όνειρά μας καταδύεται, στην κορυφή των κυμάτων αγωνιστικά τα ξεδιπλώνει, μαχητικά, αγαπησιάρικα. Ο νέος χρόνος την ελπίδα μας αγκαλιάζει και εύχεται ευτυχισμένο το 2018. Καλή χρονιά σε όλες και όλους», έγραψε. Ειρήσθω εν παρόδω, λίγο αργότερα απάντησε «οι δημοκρατίες δεν απειλούν, ούτε απειλούνται», στον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με αφορμή όσα εκείνος είπε για την υπόθεση των οκτώ τούρκων αξιωματικών. Πάλι καλά που δεν παρασύρθηκε από τον τόσο λυρισμό του και δεν απάντησε στον Τσαβούσογλου με Ναζίμ Χικμέτ, έχω να παρατηρήσω εγώ.

«Πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα στην απονομή της Δικαιοσύνης είναι η αλαζονεία, η υπέρμετρη σκληρότητα που επιδεικνύουν ενίοτε οι λειτουργοί της, καθώς και κάθε είδους εξάρτησή τους από υπέρμετρες φιλοδοξίες και εμμονές προσωπικές, ιδεολογικές, ακόμα και ιδεοληπτικές».

Δημήτρης Παπαγγελόπουλος,

αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης

Αλήθεια; Αναρωτιέμαι, οι πολιτικοί έχουν εμμονές προσωπικές, ιδεολογικές,

ακόμα και ιδεοληπτικές;