Τελικά έχουν απόλυτο δίκιο εκείνοι που λένε ότι οι εμφύλιοι είναι οι χειρότεροι πόλεμοι. Ακόμη και μεταξύ πρώην στενών φίλων και συνεργατών η αντιπαράθεση είναι πιο σκληρή από ό,τι με τους αντιπάλους. Αυτό ακριβώς βιώνει τους τελευταίους μήνες ο Αλέξης Τσίπρας βλέποντας τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να «αποκαλύπτει» πτυχές της προσωπικότητάς του, αλλά και τον πολιτικό του σχεδιασμό για παραμονή στην εξουσία. Για τον λόγο αυτόν ο – συνήθως ψύχραιμος και ετοιμόλογος – Πρωθυπουργός εκνευρίστηκε ιδιαίτερα (κάτι που φάνηκε) όταν άκουσε στη Βουλή τον Κυριάκο Μητσοτάκη να του διαβάζει ένα απόσπασμα από τις δηλώσεις τής πρώην προέδρου του Κοινοβουλίου. Επιτέθηκε στη Ζωή Κωνσταντοπούλου και στη συνέχεια κάτι προσπάθησε να πει για τον Αδωνη Γεωργιάδη – κλασική τακτική που εικάζω ότι θα βοηθήσει αποτελεσματικά τον πρώην υπουργό στη Β’ Αθήνας.

Τα βίντεοπαίρνουν φωτιά

Με την αιχμή κατά της πρώην πολιτικής φίλης του, ότι «κάποιοι εγκατέλειψαν νωρίς την προσπάθεια» κ.λπ., το μόνο που πέτυχε ήταν να πεισμώσει η Ζωή και να ανακοινώσει την επομένη ότι θα έχει πλέον τακτικότερη παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με βιντεοσκοπημένες δηλώσεις. Πληροφορούμαι πάντως ότι πριν από τη «βολή» Τσίπρα έγιναν κάποιες προσπάθειες με διάφορους ενδιάμεσους να βρεθεί μια λύση εκτόνωσης της έντασης. Η πρώην πρόεδρος όμως έστειλε από εκεί που ήρθαν τους μεσολαβητές, διαμηνύοντας ότι η ίδια δεν συμβιβάζεται και ούτε πρόκειται να κάνει κάποια στροφή στις θέσεις της (τη λέξη «κωλοτούμπα» δεν γνωρίζω εάν την είπε…). Ετσι, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει μάλλον να συμβιώσει με έναν ακόμη αντίπαλο στην πορεία προς τις κάλπες. Αυτήν τη φορά βέβαια θα είναι από τα αριστερά του, κι όσο συνεχίζονται οι πλειστηριασμοί, οι κατασχέσεις λογαριασμών και άλλα παρόμοια που «αριστερή πολιτική» δεν τα λες, το πρόβλημα σε αυτή την πτέρυγα θα γίνεται πιο έντονο.

Υποψήφιοιδύο ταχυτήτων

Πιέσεις δέχεται τις τελευταίες εβδομάδες η ηγεσία της ΝΔ να αρχίσει σιγά σιγά να ανακοινώνει τους νέους υποψηφίους, προκειμένου να ξεκινήσουν να «τρέχουν» στις περιφέρειες. Το λογικό επιχείρημα που προβάλλουν όσοι έχουν αυτή την άποψη είναι πως οι νυν βουλευτές, γνωρίζοντας ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιοι, θα αποκτήσουν συν τω χρόνω ένα κρίσιμο προβάδισμα έναντι των νέων, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να περιμένουν χωρίς να έχουν τη δυνατότητα πολιτικών παρεμβάσεων. Πληροφοριοδότης μου ενημερώνει, πάντως, ότι στην Πειραιώς ακούνε σοβαρά τον προβληματισμό και δεν αποκλείεται ακόμη και μέσα στον Ιανουάριο να υπάρξει η ανακοίνωση της πρώτης παρτίδας των νέων υποψηφιοτήτων.

Υπουργοί του βουνού

Στους Κορυσχάδες Ευρυτανίας, έξω από το Καρπενήσι, πέρασαν μαζί τα Χριστούγεννα ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης. Αγαπημένο τους στέκι το Villaggio Cafe, το οποίο χρησιμοποιούσαν στις πρωινές και απογευματινές εξόδους τους. Για την ιστορία, οι Κορυσχάδες είναι το χωριό που συνδέθηκε με την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης καθώς εκεί συνήλθε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έπειτα από εκλογές, το Εθνικό Συμβούλιο το οποίο αποτελούσαν αντιπρόσωποι των περισσοτέρων ελεύθερων περιοχών της Ελλάδας. Τη διενέργεια των εκλογών είχε αποφασίσει και αναγγείλει η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης – ΠΕΕΑ, η λεγόμενη Κυβέρνηση του Βουνού, που είχε σχηματιστεί με πρωτοβουλία του ΕΑΜ.

ΤΑ ΠΑΝΩ

Δύο θέσεις

Ντόρα Μπακογιάννη: «Εχουμε μια κυβέρνηση που πάει στη διαπραγμάτευση (σ.σ. για το Σκοπιανό) με δυο διαφορετικές θέσεις και είναι καταδικασμένη να αποτύχει».

Καθήστε να δούμε εάν οι διαφορές θα «κρατήσουν» μέχρι το τέλος…

ΚΑΤΩ

Εγκώμια

Πάνος Καμμένος: «Ο Νίκος Κοτζιάς είναι ο καλύτερος υπουργός Εξωτερικών».

Τώρα είναι κακό να πει κάποιος ότι αυτό ακούγεται σαν δημόσιες ευχαριστίες για τη στήριξη που του παρείχε ο υπουργός Εξωτερικών στο θέμα της Σαουδικής Αραβίας;

Ρεβεγιόν στον Λευκό Πύργο

Πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν στη Θεσσαλονίκη θα κάνει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ. Ωστόσο, όπως μου εξήγησε ο Γιάννης Μπουτάρης, η επίσκεψη δεν γίνεται κατόπιν πρόσκλησης από τον ίδιο και χαρακτήρισε «σπέκουλα» τη σχετική συζήτηση. Οταν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είχε επισκεφθεί τη γειτονική χώρα, τον περασμένο Νοέμβριο, ο ίδιος ο Ζάεφ τού εξέφρασε την επιθυμία του να έρθει στη Θεσσαλονίκη και τότε ο Μπουτάρης τού απάντησε πως «όταν το αποφασίσει να τον ενημερώσει για να του παράσχει κάθε δυνατή διευκόλυνση». Τελικά φαίνεται ότι ο Σκoπιανός επέλεξε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή (τυχαία άραγε;) και θα βρεθεί ιδιωτικά στη Θεσσαλονίκη. Οπως βεβαιώνουν και ο δήμαρχος και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης δεν υπάρχει καμία επίσημη συνάντηση στο πρόγραμμα, ούτε καν εκδηλωθείσα πρόθεση για συνάντηση. Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο προκάτοχος του Ζάεφ, Νίκολα Γκρουέφσκι, επέλεγε πάντοτε διαφορετικούς προορισμούς για τις διακοπές του και πρώτη στη λίστα των προτιμήσεών του ήταν η Τουρκία.