Τι φοβάται περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο, αυτή τη στιγμή, ο κ. Αλέξης Τσίπρας; Μην τρωθεί η εικόνα του. Και τι μπορεί να το προκαλέσει αυτό; Μια απόπειρα αυτοκτονίας, σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση, ενός μικρομεσαίου Ελληνα, που κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του, επειδή δεν μπορεί να αποπληρώσει το κόκκινο δάνειό του.

Ο Πρωθυπουργός ξέρει ότι σ’ αυτή την περίπτωση η ζημιά, για τον ίδιο και την κυβέρνησή του, θα είναι σχεδόν ανεπανόρθωτη, θα στιγματίσει το όποιο αριστερό προφίλ τού απέμεινε και θα καταστρέψει ό,τι πιστεύει ότι έχτισε το τελευταίο διάστημα. Κι επειδή ο Πρωθυπουργός αποδεδειγμένα δίνει πολύ μεγάλη σημασία στην εικόνα του, θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει το ενδεχόμενο.

Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι τώρα τελευταία άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι στην πραγματικότητα δεν έχει και πολλά περιθώρια αντίδρασης. Γεγονός που του προκαλεί μεγάλο εκνευρισμό. Καταλαβαίνει ότι το πολύ πολύ να πιέσει, ώστε μαζί με το πραγματικά μεγάλο κύμα των πλειστηριασμών, που ξέρει ότι έρχεται από τα μέσα του πρώτου τριμήνου του 2018, να «βγουν» και 10-15 περιπτώσεις που θα αφορούν «επώνυμους», πρώην πλούσιους, που στο παρελθόν προκάλεσαν με τον τρόπο ζωής τους. Για έναν και μόνο λόγο: ενώ η πλειονότητα της κοινής γνώμης θα ασχολείται μαζί τους, λέγοντας «καλά να πάθουν», αυτός θα επιχειρεί να «κρύψει», κάτω από αυτούς, τους άλλους, τους πολλούς, πιστεύοντας ότι διαχειρίζεται έτσι το θέμα πολιτικά.

Θα τα καταφέρει; Η απάντηση είναι «όχι». Κι αυτό γιατί το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει απίστευτα μεγάλο βάθος. Για το οποίο προφανώς και δεν ευθύνονται μόνο οι δικές του κυβερνήσεις. Για να έχετε μια εικόνα, το συνολικό ύψος των κόκκινων δανείων στη χώρα μας είναι κάτι παραπάνω από 100 δισ. ευρώ. Κι ένα 30% με 35% του ποσού αυτού αντιστοιχεί σε στεγαστικά δάνεια. Κάπου, μέσα σε αυτό το ποσοστό, που κινδυνεύει να σκάσει στα χέρια του σαν βόμβα, κρύβεται και ο εφιάλτης που ζει ο κ. Τσίπρας.