Οπως φαντάζεστε, από χθες το talk of the town στην κεντροδεξιά παράταξη είναι ένα, η δήλωση Κυριάκου στην «Καθημερινή» για την Ντόρα. Αυτό που εγώ έμαθα είναι πως ορισμένοι από τους παλιούς εσωκομματικούς εχθρούς της Μπακογιάννη –ονόματα δεν λέμε –κάνουν πάρτι με τη συγκεκριμένη απόφαση του νυν προέδρου του κόμματος. Λογικό κι αναμενόμενο, μιας και τα μίση στην πολιτική σπανίως ξεθυμαίνουν. Οφείλω, ωστόσο, να επισημάνω ότι –όπως έλεγε κι ο Αλμπέρ Καμί –«η παγίδα του μίσους είναι ότι σε δένει με τον χειρότερο εχθρό σου». Ή, για να το εκφράσω λιγότερο φιλοσοφικά, μπορεί, όπως λένε οι πηγές μου, και οι εν λόγω εσωκομματικοί εχθροί της Ντόρας να καταλήξουν να μοιραστούν την ίδια τύχη με εκείνη.
Τουρνέ Αδωνη
Ολη η ΝΔ βρέθηκεστη Θεσσαλονίκη για το προχθεσινό και τελευταίο Προσυνέδριο, όπου μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και έδωσε το «παρών» ο Κώστας Καραμανλής. Οπως πληροφορούμαι, βέβαια, το μεγάλο σουξέ στον Βορρά που βάφτηκε γαλάζιος το έκανε ο Αδωνις Γεωργιάδης. Το λέω γιατί οι πληροφοριοδότες μου στη συμπρωτεύουσα μου είπαν πως αλώνισε κυριολεκτικά τις νεοδημοκρατικές εκδηλώσεις του Σαββατοκύριακου. Εδωσε το «παρών» όχι σε μία, όχι σε δύο, αλλά σε τρεις. Το Σάββατο το βράδυ ήταν κεντρικός ομιλητής σε χορό, στο Δερβένι, της Τοπικής Αμπελοκήπων. Χθες μίλησε στη Σίνδο, στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Θόδωρος Καράογλου. Από εκεί την έπεσε στην κυβέρνηση, με το γνωστό του στυλ –που πρέπει να πω ότι ντοπάρει τη δεξιά βάση -, λέγοντας πως«από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι σήμερα η Ελλάδα βιώνει ένα αριστερό δράμα».Και το απόγευμα πετάχτηκε μέχρι την Εδεσσα για εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ Πέλλας. Εγώ, πάντως, έμαθα ότι η καλύτερη ήταν εκείνη του σαββατόβραδου. Στην αίθουσα δεξιώσεων Πούλκας Hill με λευκή καρέκλα γαμοδεξίωσης, είσοδο 15 ευρώ και Αδωνη unplugged. Λογικό. Τι άλλο να ζητήσει ο μέσος νεοδημοκράτης για τη βραδινή του έξοδο;
Οι Σοσιαλιστές, ο Τσίπρας κι η Σύνοδος του Νότου

Σήμερα, το ενδιαφέρον στρέφεται στις Βρυξέλλες, όπου το Eurogroup αποφασίζει για τον διάδοχο του Γερούν Ντεϊσελμπλούμ. Θέλω να σας πω ότι ενημερώθηκα από ανταποκριτή μου στη Λισαβόνα πως οι Σοσιαλιστές –ομού μετά του Τσίπρα –στηρίζουν τον Πορτογάλο Μάριο Σεντένο. Παρεμπιπτόντως, να σας πληροφορήσω –επειδή θυμήθηκα πως την τελευταία φορά που ο Τσίπρας πήγε Λισαβόνα, τον περασμένο Ιανουάριο, ήταν η Σύνοδος των Χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου –πως η επόμενη συνάντηση των ηγετών του Νότου αναμένεται σύντομα στη Λευκωσία. Συγκεκριμένα, αμέσως μετά τις γιορτές, καθώς αρχικά ήταν προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο, αλλά ματαιώθηκε λόγω των εξελίξεων στην Καταλωνία και της απουσίας του Εμμανουέλ Μακρόν.

Απουσίες

Θυμάστε που σας έγραφα την προηγούμενη εβδομάδα ότι κάποιοι υποστήριζαν πως ο Αντώνης Σαμαράς θα μιλήσει στο Συνέδριο της ΝΔ; Ε, λοιπόν, τελικά, δεν θα μιλήσει. Για την ακρίβεια δεν θα βρίσκεται καν εκεί. Αιτία; Μια ανειλημμένη προσωπική υποχρέωση στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, λένε από το περιβάλλον του. Θυμάστε που σας έλεγα ότι οι ίδιοι κάποιοι επέμεναν ότι θα απευθυνθεί στους συνέδρους και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης; Ανθρωπος κοντά στον Βαγγέλα μού τόνισε ότι τίποτα δεν έχει αποφασιστεί. Μου εξήγησε, μάλιστα, πως υπήρξε μια σκέψη στο περιβάλλον του εκείνος να δώσει το «παρών» αλλά στα πίσω καθίσματα του Συνεδρίου. Ομως τώρα, με τούτα και με εκείνα, όλα είναι ανοιχτά. Κάτι μου λέει ότι θα σας κουράσω με τα νεοδημοκρατικά αυτήν την εβδομάδα.

«Οπου φωτιά χορεύει»

Χθες μίλησε στο Γάζι Ηρακλείου ο Δημήτρης Κουτσούμπας. «Αντιγράφει», είπε για τον Τσίπρα, «και εκείνον τον αλήστου μνήμης Γκορμπατσόφ που, αφού διέλυσε τη Σοβιετική Ενωση και ηγήθηκε της τελικής αντεπανάστασης κατά του σοσιαλισμού, κατάντησε να διαφημίζει κι αυτός σε σποτάκια πίτσες Hut». Οταν ο σύντροφος γενικός γραμματέας γίνεται κακός, είναι καλύτερος.

Πιο χαμηλά

«Δεν υπάρχει οσμή σκανδάλου στην υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας» είπε την Παρασκευή στο Θέμα FM ο Φώτης Κουβέλης. Το επιχείρημα ήταν κάτι σε στυλ δεν ήταν αγορά όπλων, ήταν πώληση. Αλήθεια, πόσο πιο χαμηλά μπορεί να πέσει κάποιος που ξεροσταλιάζει στα σκαλοπάτια του Μαξίμου; Η ερώτηση είναι ρητορική.

Οι σύντροφοι του Βαρουφάκη

Και υποψήφιος στις ευρωεκλογές του 2019. Και κάθοδο στις εθνικές. Και συνέδριο τον Φεβρουάριο. Ολα αυτά τα «αποκάλυψε» σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1. Οφείλω να παραδεχθώ ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες να κερδίσει μερικά λεπτά δημοσιότητας. Για την ακρίβεια ενημέρωσε το πανελλήνιο πως το DiEM25 θα κάνει συνέδριο εν Ελλάδι, θα λάβει ελληνικό όνομα και ο ίδιος θα γίνει επιτέλους αρχηγός κόμματος, αφού θα τεθεί επικεφαλής της κίνησης. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν παραμένει global το κίνημα, αφού στη συμβουλευτική του επιτροπή ανακοινώθηκε πως μετέχουν πρόσωπα – τοτέμ της ριζοσπαστικής Αριστεράς ανά την υφήλιο. Αναφέρω ενδεικτικά τα «πρώτα» – με την έννοια της μαρκίζας – ονόματα: η Ναόμι Κλάιν, συγγραφέας και ακτιβίστρια, γνωστή από το βιβλίο της το «Δόγμα του σοκ», ο σκηνοθέτης Κεν Λόουτς, ο ποπ φιλόσοφος Σλαβόι Ζίζεκ και ο συνθέτης Ζαν-Μισέλ Ζαρ, ανάμεσα σε άλλους πολλούς. Ενδιαφέρον, ωστόσο αναρωτιέμαι πώς θα χωρέσει το ego του Γιάνη στο ίδιο κόμμα με τόσους σταρ;