Θυμάστε που σας έγραψα χθες για τη «Σοσιαλιστική» της Λισαβόνας; Για την ακρίβεια, για τη Φώφη που δεν θα παραστεί; Ανθρωπός μου στη Χαριλάου Τρικούπη έσπευσε, μόλις το διάβασε, να μου εξηγήσει τους λόγους που ανάγκασαν την πρόεδρο να λάβει αυτή την απόφαση. Οπως μου είπε – θα το αποδώσω ελεύθερα – το 24ωρο δεν της φτάνει αυτήν την περίοδο. Κάτι η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση που χρειάζεται έξτρα προσήλωση με όλα αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, κάτι τα οργανωτικά του νέου φορέα, η Γεννηματά τρέχει και δεν φτάνει.

Η αλήθεια είναι πως έχει και τόσους με τους οποίους πρέπει να συνεννοηθεί. Πότε ραντεβού με τον Ανδρουλάκη, πότε με τον Σταύρο. Συν τις διαβουλεύσεις για το όργανο που θα τους πάει μέχρι το Συνέδριο. Βάλτε και τους άλλους υποψηφίους – που όλοι εμείς οι υπόλοιποι έχουμε ξεχάσει μέχρι και ότι κατέβηκαν υποψήφιοι. Εχει πολύ κόσμο να κρατήσει ευχαριστημένο. Με δυο λόγια, η Φώφη μένει σπίτι για να ηρεμήσει τα παιδιά. Αυτό είναι δικό μου συμπέρασμα, δεν της το αποδίδω. Το επισημαίνω για να μη βρεθώ μπλεγμένος στα της Κεντροαριστεράς.

Πάει ωςσυνδαιτυμόνας

Παρεμπιπτόντως, η πράσινη πηγή μου με ενημέρωσε ότι τη Γεννηματά στη Λισαβόνα θα εκπροσωπήσει η Συλβάνα Ράπτη. Και μου επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι δεν πρόκειται για εκλογικό συνέδριο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Θα εγκρίνουν, λέει, το προμανιφέστο τους για τις ευρωεκλογές του 2019 – ούτε καν το κανονικό μανιφέστο. Αφήστε που, όπως διατείνεται, αυτά τα κείμενα είναι συνήθως έτοιμα από πριν. Η δουλειά, δηλαδή, γίνεται πριν συναντηθούν όλοι στον συνεδριακό χώρο.

Και στο τέλος της συνομιλίας μας μού κάρφωσε και τον Τσίπρα. Τι εννοώ; Παρότι η διαρροή τον ήθελε να πηγαίνει για μια ακόμη φορά ως παρατηρητής, βασικά βρίσκεται στην πορτογαλική πρωτεύουσα επειδή ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός της χώρας Αντόνιο Κόστα τον κάλεσε στο δείπνο που διοργάνωσε χθες. Μάλλον ο Κόστα δεν έχει πληροφορηθεί τις τσιπρικές προτροπές προς τον Μάρτιν Σουλτς να συνεργαστεί με τη Μέρκελ. Το υποθέτω επειδή ο Πορτογάλος ανήκει στην κατηγορία των Σοσιαλιστών που έχουν στρίψει όσο πιο αριστερά μπορούν.

Εθνική συμφιλίωσηκαι στις Βρυξέλλες

Σας διηγήθηκα πολλά από την προχθεσινή τελετή ονοματοδοσίας της Αίθουσας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στο Ευρωκοινοβούλιο. Τα περισσότερα, όμως, ήταν ελαφρώς κοσμικής προσέγγισης.

Πράκτοράς μου στις Βρυξέλλες, ωστόσο – από αυτούς που γνωρίζουν μέχρι και πώς στρώθηκαν τα πλακόστρωτα του Ευρωκοινοβουλίου – μου αποκάλυψε κάποιες ενδιαφέρουσες από σημειολογικής σκοπιάς πληροφορίες για τη θέση της συγκεκριμένης αίθουσας στο κτίριο. Ακριβώς απέναντί της, λέει, βρίσκεται η Αίθουσα Ρέντζο Ιμπένι, η οποία άνοιξε, μάλιστα, για να παρακολουθήσουν την τελετή όσοι δεν χωρούσαν στην Αίθουσα Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Ο Ιμπένι υπήρξε ιταλός κομμουνιστής και αργότερα σοσιαλδημοκράτης. Διετέλεσε στα νιάτα του, τη δεκαετία του 1960, γραμματέας της Κομμουνιστικής Νεολαίας της χώρας. Στη συνέχεια, όταν διασπάστηκε το Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, πέρασε στη σοσιαλδημοκρατία ενώ έχει υπάρξει και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου. Στην Ιταλία τον θεωρούσαν ειλικρινή ευρωπαϊστή. Κάτι μου λέει πως αν υπάρχει ζωή μετά θάνατον, αυτή η συμβολική λεπτομέρεια θα αρέσει στον Επίτιμο.

«Δρόμοι Αριστεροί»

Είναι νωρίς ακόμη, αλλά μιας κι έλαβα την πρόσκληση σας το λέω για να το σημειώσετε. Στις 20 του μήνα παρουσιάζει το βιβλίο του «Δρόμοι Αριστεροί – Διαψεύσεις – Προσδοκίες», από τις εκδόσεις Ινδικτος, ο Σπύρος Λυκούδης. Το πάνελ αυτών που θα μιλήσουν εξασφαλίζει, νομίζω, πως το event θα είναι ενδιαφέρον πολιτικά. Βαγγέλης Βενιζέλος, Ντόρα Μπακογιάννη, Γιάννης Βούλγαρης και Δημήτρης Τσιόδρας. Θα συντονίσει ο ηθοποιός Γιώργος Κοτανίδης. Μεταξύ μας, ελπίζω ο Βαγγέλης να μην επικεντρωθεί στην Αριστερά, αλλά να μιλήσει και για την Κεντροαριστερά.

Δικαίωση

Τιτίβισε, χθες, με περηφάνια ο Σταύρος Καλαφάτης «μετά από επτάμισι χρόνια, ο #Μπουτάρης και η διοίκησή του ξαναφέρουν το σύνθημα #Ολη_η_πόλη_μια_παρέα που, επί όλα αυτά τα χρόνια λοιδορούσαν. Καλή επιτυχία στις εκδηλώσεις. #Χριστούγεννα #Θεσσαλονίκη». Μάλιστα. Εγώ τι να πω τώρα; Αμα είσαι μεγάλος πολιτικός άνδρας, κάποτε έρχεται και η δικαίωση.

Ανοίξαμε και προσλαμβάνουμε

Λεφτά υπάρχουν επί ΣΥΡΙΖΑ, τα έχουμε ξαναπεί. Για τον δημόσιο τομέα φυσικά, όχι τους υπόλοιπους. Το συμπεραίνω από τις χθεσινές εξαγγελίες του Νίκου Παππά. Τον ρώτησαν στη Βουλή για την προβολή των κομμάτων από τα μίντια – βουλευτής της Ενωσης Κεντρώων, αν έχετε την απορία – και εκείνος ενημέρωσε το Σώμα πως θα προσληφθούν 206 συμβασιούχοι στην ΕΡΤ.

Και το κάνει για εξοικονόμηση, θέλω να ξέρετε. Επειδή σήμερα στην Αγία Παρασκευή αναγκάζονται να χρησιμοποιούν ιδιωτικά εξωτερικά συνεργεία για να καλύπτουν τα κενά. Ειρήσθω εν παρόδω, η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, είπε με περισσό στόμφο, έχει έσοδα 180 εκατ. ευρώ από ανταποδοτικά τέλη και θα προσφέρει φέτος 55 εκατ. στον κρατικό προϋπολογισμό. Το είχε διαγνώσει ο Τσόρτσιλ. Οι κομμουνιστές μοιάζουν με κροκόδειλους, όταν ανοίγουν το στόμα τους δεν ξέρεις αν είναι για να χαμογελάσουν ή για να σε κατασπαράξουν.