Ακριβά φαίνεται πως πλήρωσε την προσέγγισή του με τον ΣΥΡΙΖΑ ο Σίμος Ρούσσος. Ο δήμαρχος Χαλανδρίου, ο οποίος προέρχεται από την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά και εκλέχθηκε υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, είχε γίνει γνωστός όταν έβαλε τους μαθητές να παρελάσουν με τον ύμνο του ΕΑΜ και όταν αρνήθηκε να στείλει τα στοιχεία των συμβασιούχων στο Ελεγκτικό Συνέδριο, είδε τους μισούς από τους δημοτικούς του συμβούλους την εβδομάδα που πέρασε να ανεξαρτητοποιούνται και να καταψηφίζουν τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου για το 2018. Οπερ σημαίνει πως στην πράξη παγώνουν όλα τα τεχνικά έργα, αλλά και οι προμήθειες και λοιπές εκταμιεύσεις κονδυλίων της δημοτικής Αρχής. Ορισμένοι υποστηρίζουν βέβαια πως αυτό αποτελεί μόνο μια σκηνή από τα προσεχώς με βάση τον νέο Καλλικράτη που σχεδιάζει η κυβέρνηση, καθώς με την απλή αναλογική θα υπάρχουν δήμαρχοι που δεν θα έχουν την πλειοψηφία στα δημοτικά συμβούλια και έτσι οι δήμοι τους θα μένουν πρακτικά ακυβέρνητοι.

Προσφυγές ενστόλων για το μισθολόγιο

Τα πυρά των ενστόλων συγκεντρώνει το νέο μισθολόγιο. Ηδη ξεκίνησε νέος κύκλος προσφυγών, μετά την προηγούμενη δικαίωσή τους, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται οι αστυνομικοί, ενώ ακολουθούν και οι ένστολοι των άλλων Σωμάτων.

Στην προσφυγή τους γίνεται ειδική και εκτενής αναφορά στις παλαιότερες αποφάσεις της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με τις οποίες είχαν δικαιωθεί οι ένστολοι για την αναδρομική από 1ης Αυγούστου 2012 μείωση των αποδοχών των εν ενεργεία ενστόλων στο πλαίσιο των επιταγών της μνημονιακής νομοθεσίας, όπως κάνουν αναφορά και στα πρακτικά του Συμβουλίου Συμμόρφωσης του ΣτΕ για τη μη συμμόρφωση της κυβέρνησης στις αποφάσεις της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Αυτή τη φορά οι αστυνομικοί ζητούν την ακύρωση του νόμου, με βάση τον οποίο θεσπίστηκαν νέες μισθολογικές ρυθμίσεις για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (στρατιωτικοί όλων των Σωμάτων, αστυνομικοί, πυροσβέστες, λιμενικοί κ.λπ.), ενώ στρέφονται και κατά της από 19/9/2017 εγκυκλίου του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών που εκδόθηκε σε εφαρμογή του εν λόγω νόμου και παρέχει διευκρινίσεις για τη μισθολογική κατάταξή τους. Με το νέο ειδικό μισθολόγιο των ενστόλων, πλέον του μισθολογικού θέματος, καθορίζεται η μισθολογική κατάταξη και εξέλιξή τους.

Ενας υφυπουργός στην πορεία

Την ώρα που γινόταν την Παρασκευή η καθιερωμένη πορεία του Πολυτεχνείου προς την αμερικανική πρεσβεία είχα ήδη παραδώσει τη σελίδα μου και είχα στείλει ήδη και το «μάτι» μου εκεί για να μου μεταδώσει αθέατες πλευρές της.

Για την ιστορία λοιπόν –και τη σημειολογία –θα σας πω πού είδε ποιους. Για παράδειγμα, η πρώην υπουργός και ως γνωστόν βασανισθείσα και κρατούμενη επί χούντας Νάντια Βαλαβάνη πορεύθηκε με το μπλοκ του ΣΦΕΑ (Σύλλογος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων 1967-74). Σε αυτό το μπλοκ διέκρινε και τον πρώην δήμαρχο Ελληνικού Χρήστο Κορτζίδη. Πιο πίσω αλλά με το αμιγώς κομματικό πανό και μπλοκ της Λαϊκής Ενότητας είδε τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, τον Στάθη Λεουτσάκο και τον Δημήτρη Στρατούλη. Οχι, συμπόρευση του αντιμνημονιακού μπλοκ δεν διέκρινε, ο καθείς και το πανό του (ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.λπ.), μόνον κάποια κοινά συνθήματα –ναι, καλά μαντέψατε, αντικυβερνητικά.

Το ΚΚΕ μόνο του και ηγεμονικό πορεύθηκε με το πιο μαζικό μπλοκ όλων και βέβαια με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα της ΚΕ του Δημήτρη Κουτσούμπα. Στην ουρά της πορείας εντόπισε και τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, ουσιαστικά δύο πανό, ένα της οργάνωσης Πειραιά και ένα της Νεολαίας. Εκεί είδε και τους Θοδωρή Δρίτσα, Νίκο Φίλη και τον υφυπουργό Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό.

Αλλά ήταν μπροστά, μου είπε, και στα γιούχα και τις αποδοκιμασίες από άλλους διαδηλωτές κατά των συριζαίων, μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία όπου και δυνάμεις των ΜΑΤ απέτρεψαν τα χειρότερα. Οχι, μπλοκ Πλεύσης Ελευθερίας και Diem25 δεν είδε, εάν ανησυχούσατε…

Συγκίνηση για τον Βεργόπουλο

Παρά τη δυνατή βροχή, μεγάλη ήταν η προσέλευση του κόσμου στον αποχαιρετισμό του καθηγητή Κώστα Βεργόπουλου, που κηδεύτηκε προχθές Σάββατο δημοσία δαπάνη από τον ιερό ναό των Αγίων Θεοδώρων του Α’ Νεκροταφείου. Εκατοντάδες οι παρουσίες με κυριότερες αυτές του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, πολλών υπουργών, του Βαγγέλη Βενιζέλου, του Κώστα Λαλιώτη και πολλών ακαδημαϊκών, συγγραφέων και δημοσιογράφων.

Να σημειώσω ότι για τον σπουδαίο εκλιπόντα μίλησαν ο οικονομολόγος καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κώστας Μελάς, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη και οι φίλοι του από τα χρόνια του Παρισιού, πανεπιστημιακοί και οι τρεις, Κώστας Ζουράρις, Μάκης Καβουριάρης και Κωνσταντίνος Τσουκαλάς.