Από την αχανή Πλατεία Κλεμπέρ, τη μεγαλύτερη του Στρασβούργου που πήρε το όνομά της από τον γάλλο στρατηγό Ζαν-Μπατίστ Κλεμπέρ, ξεκίνησε χθες η μαζική διαδήλωση των τοπικών συνδικάτων στο πλαίσιο της γενικής απεργίας που είχε προκηρυχθεί σ’ όλη τη Γαλλία.

Ανοίγοντας παρένθεση να σας πω ότι ο Κλεμπέρ γεννήθηκε στην πόλη το 1753 και υπήρξε ίνδαλμά της και ως αρχιτέκτονας! Τον Μάρτιο του 1800 κατατρόπωσε τον τουρκικό στρατό στην Ηλιούπολη της Αιγύπτου, αλλά τελικά δολοφονήθηκε στο Κάιρο από έναν τούρκο εθνικιστή. Ψάξτε τη ζωή του, αξίζει να τη γνωρίζετε.

Επιστρέφω στην πλατεία του, όπου εκατοντάδες εργαζόμενοι φώναξαν συνθήματα εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν, κατά του καπιταλισμού και της λιτότητας. Θα αναρωτιέστε βέβαια τι με έπιασε ξαφνικά και ασχολούμαι με τις απεργίες στη Γαλλία και μάλιστα στο Στρασβούργο.

Ε, λοιπόν αυτή η απεργία είχε και ελληνικό χρώμα. Ανάμεσα στα δεκάδες φυλλάδια που μοίραζαν οι διαδηλωτές ήταν και ένα (φωτογραφία) που παρότρυνε τους πολίτες του Στρασβούργου να δείξουν αλληλεγγύη στους Ελληνες που περνούν δύσκολες ώρες λόγω της οικονομικής κρίσης. Το εντόπισα και σας δίνω όλες τις λεπτομέρειες.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία υπό τον τίτλο «Collectif de solidarite Grece 67» καλούσε τους Γάλλους να συγκεντρώσουν φάρμακα που δεν είναι χρησιμοποιημένα για να σταλούν στην Ελλάδα.

Μάλιστα, οι Γάλλοι δεν περιορίστηκαν σ’ αυτό. Στο φυλλάδιο που έδιναν στους περαστικούς, τόνιζαν μεταξύ άλλων πως οι Ελληνες «λόγω των μέτρων λιτότητας που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα από τις Βρυξέλλες» έχουν υποστεί μειώσεις κατά 45% στους μισθούς, 25% των βρεφών δεν εμβολιάζονται πλέον, οι συντάξεις τους μειώθηκαν κατά 40%, η ανεργία πλήττει το 26,6% του πληθυσμού και το 60% των νέων. Γι’ αυτό, προσθέτουν, είναι απαραίτητη η ενίσχυση των κοινωνικών ιατρείων και φαρμακείων που έχουν φτιαχτεί από εθελοντές στην Ελλάδα για τη στήριξη των αδυνάμων.