Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 16 Οκτωβρίου είχε πετάξει για Βρυξέλλες, ενώ την περασμένη Δευτέρα βρέθηκε στο Παρίσι όπου είδε τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ. Ο μαραθώνιος όμως των ευρωπαϊκών επαφών του προέδρου της ΝΔ δεν ατονεί καθώς αυτήν την εβδομάδα –όπως θα διαβάσετε στις επόμενες σελίδες –θα είναι στο Στρασβούργο για νέες συναντήσεις.

Θα ξαναπάει ωστόσο στις Βρυξέλλες γιατί στις 30 του μηνός κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ονομαστεί «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης». Η σχετική πρόταση για την ονοματοδοσία είχε γίνει από τον ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη και τον πρόεδρο της ΚΟ του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ. Πάντως ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να επισκεφτεί και πάλι τις Βρυξέλλες για ακόμη μία Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Η Ολγα έδωσε το στίγμα της

Φαίνεται ότι η Θεσσαλονίκη… εμπνέει τους νεοδημοκράτες να εκφράσουν τα ιδεολογικά τους πιστεύω και τις απόψεις τους για το πού πρέπει να πάει το κόμμα. Πριν από λίγες ημέρες το έκανε ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, τώρα –σας ενημερώνω –ήταν η σειρά της Ολγας Κεφαλογιάννη να διατυπώσει από τη συμπρωτεύουσα τις δικές της ιδεολογικές θέσεις για το κόμμα.

Μιλώντας χθες στην εκδήλωση «Οι γυναίκες στην πρώτη γραμμή» που διοργάνωσε ο βουλευτής Θόδωρος Καράογλου, η τομεάρχης Πολιτισμού της ΝΔ, στα χνάρια του Μεϊμαράκη, δημοσιοποίησε το δικό της «μανιφέστο» ενόψει και του 11ου Συνεδρίου του κόμματος, εκτοξεύοντας τις δικές της τροχειοδεικτικές βολές: «Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει παρασυρθούμε σε συνταγές των άκρων που θα μας οδηγήσουν σε ρήξη με τις μεγάλες κοινωνικές πλειοψηφίες».

Η βουλευτής Α’ Αθηνών διαμήνυσε στο εσωτερικό του κόμματος ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να γίνει και πάλι ο εκφραστής της μεσαίας τάξης, ο υπερασπιστής της συλλογικής αλληλεγγύης, «ο θεματοφύλακας του κοινωνικού κράτους με ξεκάθαρο στίγμα που θα στηρίζεται στις αξίες και τις αρχές της ιδρυτικής Διακήρυξης της παράταξής μας».

Μάλιστα έκανε αρκετές αναφορές και στα καραμανλικά χαρακτηριστικά της ΝΔ σημειώνοντας πως «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε η μεγάλη παράταξη του κοινωνικού φιλελευθερισμού. Που μπορεί να συνθέτει και να ενώνει ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις στο κέντρο του πολιτικού φάσματος. Το έκανε με απόλυτη επιτυχία ο Κώστας Καραμανλής, γνήσιος εκφραστής του μέτρου και της μετριοπάθειας».

Εσπασαν γραφεία

Να κλείσω τα νεοδημοκρατικά με την είδηση για τις φθορές στην πρόσοψη των γραφείων της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης Ηλιούπολης της ΝΔ στην οδό Μαρίνου Αντύπα 99 που προξένησαν άγνωστοι κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου. Οι φθορές έγιναν αντιληπτές το πρωί της Κυριακής από στελέχη του κόμματος που ενημέρωσαν την Αστυνομία.