Ενας φιλοσοφημένος άνθρωπος, όπως ο Τζέισον Κιντ, με δύο χρυσά ολυμπιακά μετάλλια, ένα δαχτυλίδι πρωταθλητή ΝΒΑ, δέκα συμμετοχές σε All-Star Game και ακόμη περισσότερες ατομικές διακρίσεις, έχει να καταθέσει μόνο ενδιαφέρουσες απόψεις. Και εφόσον μια τέτοια προσωπικότητα τυγχάνει να κοουτσάρει τον Γιάννη Αντετοκούνμπο (φωτογραφία) για τρίτη σερί σεζόν στους Μιλγουόκι Μπακς, η γνώμη του είναι εξαιρετικά βαρύνουσα. Απλούστατα, διότι οι παραστάσεις του στα κορυφαία παρκέ του πλανήτη είναι τόσο έντονες, ώστε να έχει ως μέτρο σύγκρισης τους σπουδαιότερους καλαθοσφαιριστές όλων των εποχών.

Στην τελευταία συνέντευξή του, λοιπόν, ο μελλοντικός Hall of Famer 44χρονος κόουτς είπε πολλά και ενδιαφέροντα, αλλά ξεχωρίσαμε τρεις εντυπωσιακές αποστροφές του λόγου του. «Συγκρίνεται με κανέναν ο Γιάννης;» ρώτησε ο δημοσιογράφος και ο Κιντ αποκρίθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη: «Βλέπεις τον Μάτζικ Τζόνσον, βλέπεις και τον Κέβιν Γκαρνέτ. Ισως ο Γιάννης μοιάζει σε αυτούς τους δύο. Αν και στο μέλλον δεν θα μοιάζει σε κάποιον, αλλά θα είναι ο εαυτός του, θα είναι ο Γιάννης». Και τι θα συμβούλευε τον 23χρονο πόιντ φόργουορντ; «Μη βαρεθείς ποτέ!» απάντησε ακαριαία και θυμήθηκε τον ανεπανάληπτο Μάικλ Τζόρνταν.

«Οταν γίνεσαι ο καλύτερος, ελάχιστοι άνθρωποι που έχουν βρεθεί στην κορυφή του βουνού δεν έχουν βαρεθεί και ο MJ είναι ένας από αυτούς. Ο σπουδαίος δεν βαριέται ποτέ. Ο καλός το κάνει. Επομένως, στο τέλος της προπονητικής μου καριέρας, αν θα υπήρχε κάτι που θα μπορούσα να αφήσω στον Γιάννη, θα ήταν το εξής: όταν θα βρεθεί στην κορυφή του βουνού, να μη βαρεθεί ποτέ!» ανέλυσε το σκεπτικό του. Σοφά τα λόγια του. Τόσοι και τόσοι σταρ, σε όλα τα αθλήματα, έχουν σκαρφαλώσει στην κορυφή και έπειτα από λίγο καιρό έχουν γκρεμοτσακιστεί δημιουργώντας μεγαλύτερο κρότο με την πτώση τους παρά με την άνοδό τους.

Μακάρι

Στην επίσημη παρουσίαση του Θανάση Σκουρτόπουλου, ο οποίος προβιβάστηκε στη θέση του χεντ κόουτς της Εθνικής Ανδρών με τεχνικό σύμβουλο τον μέχρι πρότινος πρώτο προπονητή Κώστα Μίσσα, ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τάκης Τσαγκρώνης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «ο Γιάννης ήταν, είναι και θα είναι παίκτης της Εθνικής», ενώ ο κόουτς Μίσσας, που έχασε το «πυρηνικό όπλο» του λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του πρόσφατου Ευρωμπάσκετ, υποστήριξε ότι «στη συνέχεια δεν θα υπάρχει πρόβλημα και ο Γιάννης θα παίξει», εξηγώντας ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν μπορούσε να προχωρήσει σε λεπτομέρειες. Να δώσουμε εμείς μια προέκταση; Για να (ξανα)έλθει ο Γιάννης στην Εθνική, οφείλουν άπαντες να τον αντιμετωπίσουν όπως οι Αμερικανοί στο ΝΒΑ. Ως εν δυνάμει MVP του κορυφαίου πρωταθλήματος. Οχι. Δεν είπε κανείς να χορεύουν όλοι στο πρώτο νεύμα του Γιάννη, αλλά να επιδείξουν τη δέουσα σοβαρότητα, από τις προπονήσεις ώς τις μετακινήσεις για τους επίσημους αγώνες.

Υπουλo πράγμα

Η οστεοχονδρίτιδα δεν είναι κάτι καινούργιο στη ζωή του Βασίλη Σπανούλη. Είναι μια πάθηση που τον συντροφεύει εδώ και πολλά χρόνια. Αλλες φορές τον κρατά εκτός δράσης για πέντε ημέρες, άλλες για δύο εβδομάδες, τώρα το ημερολόγιο γράφει σχεδόν έναν μήνα και ακόμη να επιστρέψει στα παρκέ ο αρχηγός του Ολυμπιακού. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της στήλης, η ζημιά έγινε στον αγώνα Κυπέλλου με τον ΓΣΛ Φάρο στη γενέτειρά του Λάρισα (4/10), όπου ο ηγέτης των Ερυθρολεύκων υπέστη υποτροπή. Η ειρωνεία ήταν ότι αισθανόταν πολύ καλά την προηγούμενη μέρα και ήθελε να μπει σε αυτό το ματς, ώστε να είναι έτοιμος στο πρώτο ντέρμπι της σεζόν με τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ για το πρωτάθλημα. Τώρα ο ερεθισμός στο γόνατο έχει υποχωρήσει, αλλά δεν έχει φύγει τελείως, όπως και το οστικό οίδημα που τον ταλαιπωρεί. Δεν ταξιδεύει, λοιπόν, στη Βαρκελώνη για τη μεθαυριανή αναμέτρηση με την Μπαρτσελόνα και δύσκολα θα προλάβει τον ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας με τον Αρη στη Θεσσαλονίκη την ερχόμενη Κυριακή. Αν όμως δεν παίξει ούτε σε αυτό το ματς, πώς θα είναι έτοιμος για το δεύτερο ντέρμπι των Αιωνίων, πάλι στο ΣΕΦ, αλλά αυτήν τη φορά για την Ευρωλίγκα, στις 10 Νοεμβρίου; Only God knows…

Διπλή ήττα

Η τέταρτη αγωνιστική του Τσάμπιονς Λιγκ συνοδεύτηκε με ήττες για τις ελληνικές ομάδες. Η ήττα (69-75) του Αρη μάλιστα από τη Βόννη προκάλεσε αποδοκιμασίες στο Nick Galis Hall, ενώ ο ΠΑΟΚ υπέκυψε (75-61) στην ανωτερότητα της Σαλόν στη Γαλλία. Σήμερα (19.30, NS2): ΑΕΚ – Ρόζα Ράντομ.

Ετοιμάζονται να αποδεσμεύσουν… τρις

Στην ΚΑΕ ΠΑΟΚ διαθέτουν το «know how» και έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ότι ένας από τους λόγους της ασθενούς αγωνιστικής εικόνας σχετίζεται με τις επιλογές των ξένων παικτών. Σύμφωνα με το ραντάρ της στήλης, ο Δικέφαλος σκέφτεται να αποδεσμεύσει… τρις. Δεν είναι, όμως, επισφαλής μόνο η θέση του Μπράντον Τρις (Triche), καθώς δεν αποκλείεται να έχει πρόβλημα ένας ακόμη παίκτης, με ένα από τα υψηλότερα συμβόλαια. Περισσότερα, τις επόμενες ημέρες.