Να κάνουμε ένα ταξίδι στον χρόνο. Μάιος του ’89: ο (τότε) πρόεδρος του Ολυμπιακού μαζεύει την ομάδα στην Αίγινα, κόβουν τούρτες και σκάνε απανωτά χαμόγελα λίγα 24ωρα πριν από καθοριστικό ντέρμπι με την ΑΕΚ. Η ατμόσφαιρα ήταν ελαφρώς σορολόπ, την Κυριακή ήρθε η ήττα κι ας ήταν το βαρύ όνομα της εποχής ο Ολυμπιακός και κάπως έτσι χάθηκε ένας σχεδόν σίγουρος τίτλος.

Την περασμένη Πέμπτη, ο ΠΑΟΚ θέλησε να προσδώσει ατμόσφαιρα πάρτι στην προπόνηση της ομάδας και ας ακολουθούσε ντέρμπι σημαντικό με τον Ολυμπιακό. Κοντά στα 10.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στην Τούμπα, φωνές στην ημερήσια διάταξη, προσήλωση αμφίβολη και στο ραντεβού παίκτες και Λουτσέσκου εμφανίστηκαν κατώτεροι των περιστάσεων. Για να το πούμε απλά, δεν έδειξαν στο χορτάρι πόσο θέλουν την επιτυχία, εκεί ήταν ανώτερος ο Ολυμπιακός και εξασφάλισε τους βαθμούς, δημιουργώντας νέα δεδομένα στη μάχη της κορυφής.

Ασφαλώς και όλα αυτά δεν αποτελούν θέσφατο. Ωστόσο, σε πλείστες περιπτώσεις, όταν ο στόχος μπαίνει σε δεύτερη μοίρα και το ζητούμενο είναι η επικοινωνία, δεν αργεί να προκύψει η στραβή. Ερχεται αποπροσανατολισμός. Οι γιορτές ενίοτε δεν βγαίνουν σε καλό…

Φορτούνης

Δεν χωρά αμφιβολία ότι ο Τάκης Λεμονής παραμένει μετρ στην ψυχολογία. Το κατά πόσο έχει δώσει –επί του παρόντος –στον Ολυμπιακό όσα ο ίδιος επιθυμεί, παραμένει σοβαρό ζητούμενο. Ωστόσο, μια απλή κίνησή του άλλαξε τα δεδομένα: έχρισε ηγέτη στον αγωνιστικό χώρο τον Φορτούνη, απέσυρε τον Μάριν ακυρώνοντας το ψευτοδίλημμα για «γερμανό ή έλληνα χαφ σε ρόλο οργανωτή» και ο διεθνής μέσος οπλίστηκε με αυτοπεποίθηση, ανεβάζοντας παράλληλα στροφές. Ενας παίκτης ψυχολογίας, όντως θέλει ειδική μεταχείριση ώρες ώρες.

Παππάς

Εχει μπόλικο παρασκήνιο το ξέσπασμα του γκαρντ στο ματς που διεξήχθη στη Λάρισα. Γιατί ο παίκτης «την είπε» στον κόουτς του Φάρου, Σκουρτόπουλο, επειδή ο τεχνικός είναι ταυτόχρονα στην εθνική ομάδα και δεν κάλεσε τον Παππά στα προσεχή παιχνίδια. Το θέμα σχετίζεται με το γεγονός ότι τα λεκτικά σκάγια πήραν και τον Χρηστίδη του Αρη, ενώ αργότερα ο Παππάς ανέβασε φωτογραφία και «τα έχωσε» στους δημοσιογράφους. Χθες, πάντως, έκανε τηλεφώνημα στον συνάδελφό του προκειμένου να αρθεί η παρεξήγηση. Το θέμα δεν είναι μόνο πως όλοι καταδίκασαν τη συμπεριφορά του παίκτη, αλλά το ότι δείχνει να μην αντιλαμβάνεται πως χαραμίζει την ενέργειά του για σκοπούς ξένους προς το μπάσκετ. Και αυτό αντανακλά στην εικόνα του –χωρίς να σημαίνει βέβαια ότι νοιάζεται και πολύ ένας όντως ταλαντούχος άσος.