Στα χνάρια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη βάδισε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έγινε ο δεύτερος πρωθυπουργός που πέταξε με F-16. Απόντος του Πάνου Καμμένου, φόρεσε την πράσινη στολή του πιλότου στην 337 Μοίρα της 110 Πτέρυγας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας στη Λάρισα και συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη και τον αρχηγό ΓΕΑ αντιπτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου συνομίλησε με τους πιλότους και στη συνέχεια μπήκε σε ένα από τα μαχητικά για να πετάξει πάνω από το Βόρειο Αιγαίο και το Αγιον Ορος. Στην καλύπτρα μάλιστα ήταν γραμμένο (στα αγγλικά) το όνομά του.

Γυρίζω πίσω στον χρόνο για να σας θυμίσω ότι ο Μητσοτάκης που πέταξε με μαχητικό σε ηλικία μάλιστα 75 (!) ετών, ήταν τότε ο δεύτερος εν ενεργεία πρωθυπουργός μετά τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Η πτήση είχε γίνει με ένα διθέσιο μαχητικό F-16D Block.30 Fighting Falcon της 346 Μοίρας, στις 11.45 το μεσημέρι της 22ας Μαρτίου 1992, από την 111 Πτέρυγα Μάχης της αεροπορικής βάσης της Νέας Αγχιάλου.

Η ΚΝΕ τρολάρει

Ξαναγυρνώ στον Τσίπρα για να σας πω ότι η ΚΝΕ τελευταία έχει επιλέξει να τρολάρει –να προβοκάρει δηλαδή όπως λέμε στη γλώσσα του Ιντερνετ –και μάλιστα με ευρηματικά και χιουμοριστικά βίντεο που τα ρίχνει στο Διαδίκτυο και δημιουργούν συζήτηση.

Αυτό έπραξε και χθες, αφού με βίντεό της σατίρισε την πτήση του Τσίπρα επενδύοντας τις εικόνες του ιπτάμενου Πρωθυπουργού με μουσική από το θρυλικό «Top Gun» με τον Τομ Κρουζ, αλλά και από την πτήση της Ρένας Βλαχοπούλου στην ταινία «Μια Ελληνίδα στο χαρέμι». «Οσα ακούς περί “δίκαιης ανάπτυξης” είναι λόγια του αέρα… Τώρα οργάνωση – αντεπίθεση με το ΚΚΕ!» σημειώνει η ΚΝΕ.

Το non paper

Πριν δούμε τις εικόνες της πτήσης που παρακολουθούσε λεπτό προς λεπτό η ΕΡΤ, πυκνό μυστήριο είχε κυριεύσει τα δημοσιογραφικά γραφεία με το πρωινό non paper του Μαξίμου, το οποίο, προσαρμοσμένο προφανώς στη νέα εποχή που έφερε η αλλαγή φρουράς από τον Θόδωρο Μιχόπουλο στον Θανάση Καρτερό, έμοιαζε κουίζ για δυνατούς λύτες: «Πετάει, πετάει ο Τσίπρας; Αυτή είναι η απάντηση στους συναδέλφους που αναρωτιούνται για το σημερινό πρωινό πρόγραμμα του Πρωθυπουργού» ανέφερε συγκεκριμένα. Τελικά, ο Τσίπρας πέταξε. Και ξαναπετάει σήμερα για ΗΠΑ…

Το φέρνουν βαρέως

Οπως ξέρουμε, στην πενθήμερη επίσκεψη του Πρωθυπουργού ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στην ατζέντα είναι και αυτό της χρήσης της βάσης της Σούδας από τους Αμερικανούς. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, φαίνεται ότι έχουν εξοικειωθεί στην ιδέα –τουλάχιστον η πλειονότητα αυτών –και έχουν ξεχάσει το αριστερό παρελθόν τους και το γνωστό σύνθημα που ακουγόταν σε κάθε πορεία του Πολυτεχνείου που καταλήγει στην αμερικανική πρεσβεία. Το παραδέχθηκε, άλλωστε, και ο Σάκης Παπαδόπουλος: «Δεν ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα το “Φονιάδες των λαών, Αμερικάνοι”. Υπάρχουν πάρα πολλοί φονιάδες. Η φονταμενταλιστική τρομοκρατία έχει προκαλέσει ισάριθμούς φόνους» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας πάντως να λειάνει τα λεγόμενά του, προσθέτοντας πως «εξακολουθούν να είναι βάσεις θανάτου οι βάσεις των ΗΠΑ». Τώρα, γιατί εγώ θυμήθηκα την παροιμία «πού ‘σαι νιότη που μου ‘λεγες πως θα γινόμουν άλλος»;

Καραμανλισμός

Μένω στον Τσίπρα, καθώς πληροφορήθηκα πως πολλούς αυθόρμητους συνειρμούς προκάλεσε το δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο (καραμανλικός) περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός μετά το Αναπτυξιακό Συνέδριο στη Λάρισα.

Για ποιον λόγο; Διότι το εστιατόριο που επέλεξε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας βρισκόταν στη Λεωφόρο Καραμανλή και είχε το όνομα Να Με Θυμάσαι. Το μενού είχε ψάρι και στο τέλος ο Πρωθυπουργός, ικανοποιημένος ων, συνεχάρη τον σεφ και την ιδιοκτήτρια του καταστήματος.

Στο δείπνο πάντως δεν ήταν παρών ο δήμαρχος Λάρισας Απόστολος Καλογιάννης, ο οποίος συνέφαγε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. Ο λόγος ήταν ένα επεισόδιο που είχε νωρίτερα με τον Αγοραστό, το οποίο έγινε μάλιστα μπροστά στα μάτια των έκπληκτων υπουργών της κυβέρνησης.