Η ατμόσφαιρα ήταν πολύ χαλαρή στη χθεσινή γιορτή που οργάνωσε η ισπανική πρεσβεία στο ξενοδοχείο Κάραβελ για τη «γιορτή της ισπανοσύνης».

Για δύο λόγους. Πρώτον, επειδή ο Ρουβίκωνας, αυτή η ομάδα των αγωνιστών για την οποία τόσο καλά λόγια είχε πει ο Νίκος Βούτσης όταν είχε επισκεφθεί τη Βουλή, είχε εισβάλει μόλις την προηγουμένη στην ισπανική πρεσβεία και έτσι δύσκολα θα χτυπούσε ξανά ισπανικό στόχο –αυτοί οι κύριοι δεν κάνουν ποτέ υπερβολές.

Δεύτερον και σπουδαιότερον, επειδή η απειλή της διάσπασης της Ισπανίας φαίνεται να έχει παρέλθει οριστικά. Ο Κάρλες Πουιτζντεμόντ που κατέχει το αξίωμα του προέδρου της Καταλωνίας, έχει χάσει τον μπούσουλα, δεν ξέρει κι ο ίδιος τι θέλει.

Το είπε κι ο Ενρίκε Βιγέρα, ο νέος πρεσβευτής της Ισπανίας στην Ελλάδα που έχει ιδιαίτερους δεσμούς με τη χώρα μας, αφού πέρασε εδώ τον μήνα του μέλιτος: «Θα είστε μπερδεμένοι μ’ αυτά που συμβαίνουν στην Καταλωνία, αλλά μην ανησυχείτε, κι εγώ μπερδεμένος είμαι».

Ο πρεσβευτής εξέφρασε πάντως την πεποίθησή του ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά και με σεβασμό στο κράτος του νόμου. Και άφησε τους εκλεκτούς καλεσμένους να απολαύσουν τη σανγκρία και την υπέροχη παέγια.

Εξι μήνες με αναστολή

Φυλάκιση έξι μηνών με αναστολή επέβαλε το δικαστήριο σε 18 μέλη του Ρουβίκωνα που δικάστηκαν ύστερα από τη διαμαρτυρία τους στην ισπανική πρεσβεία.

Ολοι οι κατηγορούμενοι βρέθηκαν στο Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο, το οποίο τους απήλλαξε από την κατηγορία της παράνομης βίας, ενώ αντίθετα κρίθηκαν ένοχοι κατά περίσταση για το αδίκημα της διατάραξης οικιακής ειρήνης και της άρνησης δαχτυλοσκόπησης. Να σημειωθεί ότι όσοι αρνήθηκαν να δώσουν δαχτυλικά αποτυπώματα μετά την προσαγωγή τους καταδικάστηκαν μόνο σε χρηματική ποινή.

Απολογούμενοι υποστήριξαν ότι «δεν τελέστηκε καμία αξιόποινη πράξη» και την χαρακτήρισαν «μία πολιτική κίνηση διαμαρτυρίας ενάντια στην καταστολή για το δημοψήφισμα στην Καταλωνία». Ακόμα επεσήμαναν προς την έδρα ότι «η πρεσβεία της Ισπανίας δεν προχώρησε σε καμία έγκληση ή μήνυση σε βάρος τους».