Ο Γιάνης ήταν πάντα σωστός περφόρμερ και ως τέτοιος έκανε χθες βράδυ στην Τεχνόπολη μια εντυπωσιακή είσοδο φορώντας μαύρο κοστούμι και με τη Δανάη Στράτου στο πλάι του για την παρουσίαση του βιβλίου του, που κυκλοφόρησε στα ελληνικά ως «Ανίκητοι Ηττημένοι» (εκδόσεις Πατάκη). Μπορεί να μην έγινε το αδιαχώρητο, αλλά επειδή στο εξωτερικό «πουλάει» ακόμα πολύ ο Βαρουφάκης, και πολλά ξένα κανάλια ήταν παρόντα και μπόλικοι φωτογράφοι.

Πολιτικές παρουσίες που να με ιντριγκάρουν δεν διέκρινα, αλλά η εκδήλωση έβγαλε είδηση: Η ηθοποιός Μαρία Καρακίτσου διάβασε επιστολή του Κώστα Γαβρά στην οποία ο σκηνοθέτης ανήγγειλε ότι αρχίζει γυρίσματα για τη νέα του ταινία «που θα έχει θέμα την ελληνική τραγωδία του 2015 και σεναριακό άξονα το βιβλίο του Γιάνη».

Μπαίνοντας ο Βαρουφάκης μίλησε λίγο με τους δημοσιογράφους που τον περίμεναν, από όπου σταχυολόγησα δυο-τρία πράγματα: Για παράδειγμα είπε πως ο Σόιμπλε έφυγε αλλά ο σοϊμπλεδισμός έμεινε. Πως ο κίνδυνος για Grexit δεν έχει φύγει. Και πως το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών είναι εμπόδιο στην προσπάθεια Μακρόν για μια άλλη Ευρώπη.

Για την ιστορία, αναφέρω ότι ομιλητές ήταν ο καθηγητής Νίκος Θεοχαράκης, ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός και η πρώην υπουργός Νάντια Βαλαβάνη.

Μεταξύ των παρευρισκομένων ξεχώρισα πολιτικά μόνο την παρουσία του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στη Βοιωτία Γιάννη Σταθά, που παραμένει στην Πλεύση Ελευθερίας. Α, στο κοινό είδα τον Δήμο Μούτση και τον Κλέωνα Γρηγοριάδη.