Μάταια ο σπόρος πάσχιζε

αναζητώντας εύφορο έδαφος

Κ. Κωνσταντίνου, «Το αυτονόητο»

Βάλανε πρώτα την εκλογή αρχηγού [sic] και μετά τη δημιουργία του νέου [;] φορέα.

Ενώ είναι παγκοίνως γνωστό πως μισιούνται μεταξύ τους, προσποιούνται πως κόπτονται για την επιτυχία της κοινής [sic] προσπάθειας.

Ουδείς υπόσχεται για το τι θα γίνει μετά τη διαδικασία [αν υπάρχει το μετά], αν δηλαδή το σχήμα θα στρίψει αριστερά ή δεξιά, αν θα διαλυθούν τα τρία συναινούντα [;] κόμματα [ΠΑΣΟΚ, ΚΙΔΗΣΟ, Ποτάμι] κ.λπ.

Συγκροτήσανε Επιτροπή ανεξάρτητων [;] τεχνοκρατών για να διευθετήσει τα του οίκου τους, ενισχύοντας την εντύπωση πως η ένθεν/κακείθεν καχυποψία είναι διάχυτη [π.χ. ηλεκτρονική ψηφοφορία].

Αναρωτιέμαι γιατί κανείς από τους έμπειρους υποψήφιους ή επιτελάρχες δεν σκέφτηκε πως πριν απ’ όλα έπρεπε να βεβαιωθούν ότι προφταίνανε τον Νοέμβρη και επίσης για το πόσο κοστίζει το όλον εγχείρημα και από πού θα βρουν τα χρήματα. Είναι άραγε τόσο αφελείς ή μήπως τόσο σατανικοί; Θα φανεί.

Τώρα επί της ουσίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα από τα συμμετέχοντα στη ΔΗΣΥ που είναι σε κάθε περίπτωση δεδομένο ότι θα βρίσκεται στην επόμενη Βουλή. Ποία χρείαν έχει λοιπόν των άλλων μορφωμάτων ή προσώπων; Να του προσφέρουν ψήφους από χώρους στους οποίους το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πρόσβαση; Και ποιοι νομίζουν ότι μπορεί να είναι αυτοί οι χώροι και αυτοί οι ψηφοφόροι; Δυσαρεστημένοι πρώην ΠΑΣΟΚ οι οποίοι θα επιστρέψουν επειδή ενδεχομένως θα εκλεγεί πρόεδρος ένας μη ΠΑΣΟΚ ή ίσως και αντι-ΠΑΣΟΚ; Δεξιοί που δεν συμφωνούν με τη γραμμή και τα πρόσωπα της ΝΔ και ζητούν περισσότερη ασφάλεια στα εξίσου φθαρμένα στοιχεία του κυβερνήσαντος επί 20ετία [αντιπάλου τότε] ΠΑΣΟΚ; Αριστεροί που έχουν απογοητευθεί από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και δίνουν έμμεσο συγχωροχάρτι στην αμαρτωλή –κατ’ αυτούς –εποχή ΠΑΣΟΚ;

Τίποτε από αυτά δεν μπορεί να δημιουργήσει ρεύμα ,ούτε καν συσπείρωση. Ανακύκλωση προσώπων, νοοτροπιών, συσχετισμών είναι καταδικασμένη από χέρι. Το ΠΑΣΟΚ, καθώς μόνον αυτό συνιστά πραγματική πολιτική δύναμη, θα έπρεπε να βρει χώρο και τρόπο για να εντάξει μέσα στο δικό του ιδεολογικό και οργανωτικό πεδίο όλους τους άλλους δίχως να τους «χωνεύει» ή να τους στραγγαλίζει. Σε δεύτερο χρόνο όφειλε να προβεί σε αυτοκάθαρση και σε τρίτο χρόνο να επιλέξει τον αρχηγό, τις διαδικασίες και τις εγγυήσεις για να συγκροτήσει, μαζί και με τον ΣΥΡΙΖΑ, την αναγκαία για την Ελλάδα και τον κοινοβουλευτισμό νέα Σοσιαλιστική Δημοκρατική Αριστερά.

Η ιδέα της Κεντροαριστεράς έχει πεθάνει, για να μην πω ότι την δολοφόνησαν οι διάφοροι διανοούμενοι του εκσυγχρονισμού [;] μέσα σε ζοφερή ατμόσφαιρα σκανδάλων, ανομίας και διαφθοράς.

Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πολλές επιλογές αν θέλει να μην προδώσει την ιστορία του.

Γι’ αυτό πρέπει ν’ αλλάξει το ταχύτερο δυνατό τον τρόπο που αναλύει την πολιτική πραγματικότητα, χωρίς φόβο και πάθος.

Είθε.

Ο καθηγητής Γιάννης Πανούσης είναι πρώην υπουργός