Δεν έχει νόημα να συζητά κανείς σοβαρά αν η προκλητική παρότρυνση του πρωθυπουργικού συμβούλου Νίκου Καρανίκα στην Eldorado Gold («Στα τσακίδια Eldorado και να μη στεριώσεις πουθενά») είναι αποτέλεσμα του αριστερού αυθορμητισμού του ή η εσωκομματική απάντηση στον Αλέξη Τσίπρα όσων δεν συμφωνούν με το φιλελεύθερο άνοιγμά του που διαφήμιζε προχθές στη Θεσσαλονίκη. Οσοι πάντως αμφιβάλλουν ότι ο Καρανίκας είναι σύμφωνος με «τη γραμμή» ας δει τις οξείς δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, που εξανίσταται επειδή η εταιρεία προειδοποιεί ότι θα αποχωρήσει. Τι να κάνει δηλαδή μια εταιρεία που εξωθείται στο κλείσιμο; Να ευχαριστήσει κράτος και παρακράτος που την ωθούν στην αποτυχία;

Ο Πρωθυπουργός, είναι προφανές, αδιαφορεί για την επένδυση –αλλιώς θα είχε σουτάρει το σύμβουλό του. Αδιαφορεί και για οποιαδήποτε άλλη επένδυση. Γι’ αυτόν, πολιτική είναι η επικοινωνία και «όλη η εξουσία στα σοβιέτ» (να πάρουν δικοί μας το κράτος). Πουλάει στους εταίρους ότι δήθεν έχει στραφεί στον ρεαλισμό. Αλλά, ταυτόχρονα, έχει να ταΐσει την πελατεία του αντιμνημονίου, τον μηχανισμό που γαλουχήθηκε στο ριζοσπαστισμό του κινήματος και δεν βολεύεται με τις προσαρμογές στην πραγματικότητα. Χωρίς αυτό τον μηχανισμό πρέπει να εγκαταλείψει τα όνειρα για σύγκρουση με τους αντιπάλους του, αν και όταν χρειαστεί να οξύνει την αντιπαράθεση. Ο Πρωθυπουργός έχει ανάγκη νέο προφίλ. Εχει όμως μεγαλύτερη ανάγκη το αντιμνημονιακό στρατόπεδο. Εκεί αναδείχθηκε, εκεί λογοδοτεί.

Τον Φεβρουάριο του 2013, καμιά σαρανταριά άγνωστοι με κουκούλες εισέβαλαν στο εργοτάξιο της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές. Κατέστρεψαν ό,τι μπόρεσαν ενώ απείλησαν ότι θα κάψουν ζωντανούς τους φύλακες. Εκτοτε, ετερόκλητες δυνάμεις επιτίθενται στην επένδυση, πότε για δήθεν περιβαλλοντικούς λόγους, πότε επειδή ο τουρισμός υποτίθεται ότι είναι ανταγωνιστική επιτήδευση και πιο προσοδοφόρα, πότε επειδή υπάρχει αρχαιολογικό ενδιαφέρον στα μεταλλεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδοκίμασε καν τους τραμπούκους. Η εσωτερική πελατεία γι’ αυτόν έχει μεγαλύτερη αξία από την επένδυση. Κι οι δουλειές που θα χαθούν; Σκασίλα τους, δεν είναι δικοί τους αυτοί που θα τις χάσουν.

Οι Σκουριές είναι σύμβολο των αντιαναπτυξιακών λογικών της Αριστεράς. Τα άλλα περί επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης είναι επικοινωνία, παραμύθια. Οι αποζημιώσεις που θα πληρώσει στην Eldorado το ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή εμείς, θα είναι η λυπητερή (μαζί με τη δυσφήμηση της χώρας) μιας ακόμα συριζαϊκής εξαπάτησης. Πολύ φοβάμαι ότι δεν θα είναι η τελευταία.