Τελικά, όπως λέγαμε χθες, ο καβγάς με τα αρχαία καταλήγει στο Ελληνικό. Το παλαιό Χασάνι, ένα ταπεινό βοσκοτόπι του τούρκου πασά Χασάν Αγά, ήρθε ο καιρός, επιτέλους, να ανακαλύψει τη μακρά σχέση του με το μεγαλείο του Ελληνισμού και του υπερτρισχιλιετούς κλέους του. Γιατί; Επειδή, κατά τη χθεσινή ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, «η χερσόνησος του Αγίου Κοσμά [είχε] σημαντική προϊστορική κατοίκηση», ο λόφος Χασανίου το ίδιο, στο αμαξοστάσιο του τραμ έχει τάφους και κάπου έχουν βρεθεί αρχαίες πινακίδες. Στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, που δεν έλαβε προχθές το βράδυ απόφαση παραπέμποντας την εκκρεμότητα στο μέλλον, προστέθηκε ότι ο Αγιος Κοσμάς ήταν αρχαίος δήμος, μάλιστα αρχαίος δρόμος πιθανόν συνέδεε τον λόφο Αγίας Αννας με την Κωλιάδα Ακρα, θρησκευτικό και διοικητικό κέντρο, λέει, αυτού του αρχαίου δήμου.

Ολες αυτές τις απόψεις, μάλιστα, δεν τις διακινούν τίποτα κολλημένοι εθνικόφρονες, αλλά αριστεροί και αριστεριστές επαγγελματίες της αρχαιολογίας, με δημόσιο ρόλο, είτε ως στελέχη κρατικών δομών είτε ως συνδικαλιστές και πολιτικοί εκπρόσωποι. Και τις συμμερίζεται, αν δεν τις προωθεί κιόλας, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού (και άσπονδη φίλη, μαθαίνω, της υπουργού), Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη.

Τώρα, για ποιο λόγο αριστεροί άνθρωποι ξαναανακάλυψαν κόκαλα προγόνων, αυτή τη φορά όχι του εμφύλιου μαρτυρολογίου αλλά της αθάνατης αιώνιας Ελλάδας; Μα για έναν, απλούστατο: για να εμποδίσουν τη μοναδική επένδυση που, αν προχωρήσει, μπορεί να κινήσει λίγο τη βαλτωμένη οικονομία, την αξιοποίηση του παλαιού αεροδρομίου του Ελληνικού. Επειδή όλη τη Μεταπολίτευση ήταν αριστερό να μη γίνεται τίποτα, επειδή οι επενδύσεις ήταν πάντα κάτι μιαρό, επειδή η Ελλάδα οφείλει να είναι ο αποεπενδυτικός παράδεισος για τους βολεμένους της κομματοκρατίας. Τα ίδια και σήμερα: στις Σκουριές (όπου κινδυνεύει το περιβάλλον), στην πανβρώμικη από σκουπίδια Κέρκυρα (όπου επίσης κινδυνεύει το περιβάλλον), στο Ελληνικό… Τελικά, οι μόνες επενδύσεις που δεν κάνουν κακό θα είναι αυτές που δεν πρόκειται να γίνουν –όπως η σιδηροδρομική γραμμή που εξήγγειλε χθες ο Πρωθυπουργός, η οποία δήθεν θα συνδέσει την Καβάλα με τη Βάρνα της Βουλγαρίας.

Αμποτε να επεκταθεί η εξωτική γραμμή και ώς τον νέο ομφαλό της νέας ελληνικής αριστερής εθνικοφροσύνης, τη χερσόνησο του Αγίου Κοσμά και μέχρι την Κωλιάδα Ακρα.