Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις, είχε πει ο Ουμπέρτο Εκο. Και ξαφνικά η θεωρία αυτή, που έχει κατ’ επανάληψιν επιβεβαιωθεί, δείχνει να καταρρέει.

Σεισμοί, εκλογές στη Βενεζουέλα –ή όπως αλλιώς θέλει κανείς να ονομάσει τη διαδικασία –το σίριαλ του Brexit, εγχώριοι στόχοι για την επόμενη αξιολόγηση και μια κυβέρνηση που φλερτάρει με τον ανασχηματισμό. Μήπως και το φθινόπωρο και κυρίως η ΔΕΘ τη βρουν με νέο πρόσωπο.

Δεν θα μιλήσω για τις πυρκαγιές, που κάθε χρόνο δίνουν ραντεβού τέτοια εποχή ένεκα και των καιρικών συνθηκών, οι οποίες ευνοούν. Ούτε για ορισμένα ακτοπλοϊκά και κυκλοφοριακά προβλήματα, τα οποία επίσης χτυπάνε την πόρτα μέσα στο κατακαλόκαιρο.

Για να είμαστε όμως ακριβείς, όπως διευκρίνιζε στο σχόλιό του και ο Εκο, τον Αύγουστο συνήθως εμείς οι… γραφιάδες αγνοούμε τα σοβαρότερα και καταπιανόμαστε με πιο εύπεπτα θέματα, τα οποία κάποιος μπορεί να απολαύσει στην παραλία.

Αυτό όμως που διακρίνω είναι ότι πλέον η λεγόμενη καλοκαιρινή ραστώνη, που απολάμβανε ο περισσότερος κόσμος –τουλάχιστον στην ηλιόλουστη Ελλάδα –δεν υφίσταται. Οι πολίτες μετράνε ευρώ το ευρώ για να καλύψουν τη λυπητερή που έρχεται από τον Αύγουστο και μετά. Οπότε, πού ρευστό για διακοπές.

Οι πολιτικοί μετράνε τις δυνάμεις τους, καθώς ουδείς γνωρίζει αν θα εισέλθουμε σε προεκλογική περίοδο. Από κυβερνητικής σκοπιάς, το διαψεύδουν, από αντιπολιτευτικής, το ζητάνε. Ωστόσο το σενάριο παραμένει και μένει να αποδειχθεί κατά πόσο θα ανέβει και το σχετικό έργο. Οπότε βρίσκονται επί ποδός και όχι στις αμμουδιές.

Εν κατακλείδι, το ραντεβού τον Σεπτέμβριο που λέγαμε κάποτε, μάλλον αποτελεί παρελθόν.