Στην οδό Σκουφά, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, πρώτη ημέρα του καύσωνα, ενώ τα απορριμματοφόρα δουλεύουν, οι οδοκαθαριστές δηλαδή, με φρενήρη ρυθμό, σε ένα «αμελητέο» περιστατικό, θα έλεγες πως έχει συγκεντρωθεί όση κτηνωδία –ποια άλλη λέξη να χρησιμοποιήσει κανείς –θα μπορούσε να εκφραστεί κατά δόσεις σε όλη την επικράτεια. Οι αναθυμιάσεις των συσσωρευμένων επί ημέρες σκουπιδιών, σε συνδυασμό με τη ζέστη, σε κάνουν να σκέφτεσαι περισσότερο τους ίδιους τους οδοκαθαριστές σε σχέση με τον εαυτό σου, αφού περιστασιακή για σένα η απερίγραπτη αποφορά, τους πρώτους θα τους περιβάλλει ως μόνιμη «ατμόσφαιρα» για κάμποσες ώρες.

Μια σκέψη που ασφαλώς δεν αφορά τον καλοντυμένο κύριο που προβάλλει στην είσοδο μιας πολυκατοικίας, πολύ κοντά στην Πλατεία Κολωνακίου, κρατώντας μια καλά δεμένη –είναι αλήθεια –σακούλα σκουπιδιών. Και αντί να κατευθυνθεί στον ήδη κενό κάδο των σκουπιδιών, την πετάει με έναν αστραπιαίο υπολογισμό όχι στο στόμιο του απορριμματοφόρου αλλά στην αγκαλιά του οδοκαθαριστή που, αν και άναυδος με την κίνηση αυτή, έχει ανοίξει τα χέρια του, ενώ είναι έτοιμος να σκαρφαλώσει στην προεξοχή τού σχεδόν εν κινήσει πια απορριμματοφόρου.

Δεν έχει σημασία πως πρόκειται για ένα περιστατικό που αν δεν το έβλεπε κανείς, θα ήταν αδύνατον να φανταστεί ότι θα μπορούσε να συμβεί ή αν δεν θα υπήρχε ένας δεύτερος για να αποτολμήσει κάτι παρόμοιο. Σημασία έχει αυτό που στοιχειοθετεί γενικότερα μια παρόμοια συμπεριφορά όσον αφορά τον Νεοέλληνα και τις εκφάνσεις του χαρακτήρα του. Η απρόβλεπτη αντίδραση ενός ανθρώπου μπορεί να έχει συχνά κάτι το μεγαλειώδες και το υψιπετές, όπως αίφνης η έκφραση φιλαλληλίας ενός φοιτητή με μετρημένα τα ευρώ στην τσέπη του προκειμένου να αγοράσει για έναν πεινασμένο τοξικομανή μια τυρόπιτα, ένα γλυκό, ένα αναψυκτικό. Ή κάτι το αρρωστημένα απάνθρωπο και ζωώδες, όπως η κίνηση του άνδρα στην είσοδο της πολυκατοικίας στην οδό Σκουφά. Τι είναι όμως αυτό που κάνει έναν άνθρωπο να περνάει για δέκα το λιγότερο ημέρες σχεδόν ανενόχλητος ανάμεσα από σωρούς σκουπιδιών, αλλά μια σακούλα που θα παρέμενε μέσα σε έναν κάδο για 24 ώρες να τον ενοχλεί τόσο πολύ ώστε να μεταβάλλεται σε ένα τόσο χυδαίο άτομο;