Πατρίδα σπουδαίων καλλιτεχνών όπως ο Γιαννούλης Χαλεπάς, ο Νικηφόρος Λύτρας και ο Γύζης, με χωριά πραγματικά έργα τέχνης, με περίτεχνους περιστεριώνες και ξερολιθιές να στολίζουν όλο το νησί, η Τήνος ποντάρει φέτος στον πολιτισμό της.

Μέσα από το βίντεο «Τήνος: Το χειροποίητο νησί», από την έκφραση του Κορνήλιου Καστοριάδη, η δημοτική αρχή προβάλει την πολιτιστική ταυτότητα της. Με τον ίδιο τίτλο άλλωστε, έχει υποβάλλει στον ΕΟΤ την υποψηφιότητα της για τη διεκδίκηση του βραβείου «Ευρωπαϊκοί προορισμοί αριστείας» με θέμα «πολιτιστικός τουρισμός».

Μία πρώτη γεύση από τις ουκ ολίγες καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις θα πάρετε όσοι τυχεροί βρεθείτε στο νησί αυτό το Σαββατοκύριακο. Από σήμερα Παρασκευή έως και τη Δευτέρα πραγματοποιείται το Tinos Jazz Festival 2017 με συναυλίες στην πλατεία των Δύο Χωριών (απόψε 23 Ιουνίου), στο Δημοτικό Σχολείο Τριαντάρου (Σάββατο 24 Ιουνίου) και στην πλατεία Αρνάδου (Δευτέρα 26 Ιουνίου).

Την Κυριακή 25 Ιουνίου (στις 9 το βράδυ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής (21/6), το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) παρουσιάζει την Ορχήστρα Φίλων του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας, σε μια συναυλία-αφιέρωμα στον Μανώλη Χιώτη, στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου. Η Ορχήστρα, θα θυμίσει σπουδαία τραγούδια του λαϊκού συνθέτη και σπουδαίου δεξιοτέχνη του μπουζουκιού, ενώ οι λυρικοί τραγουδιστές Πένυ Δεληγιάννη, Σοφία Μάλαμα, Νίκος Ζιάζιαρης και Ηλίας Καπάνταης θα ερμηνεύσουν τραγούδια του με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Σημαντικές εκδηλώσεις όμως έχει προγραμματίσει και το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου «Γιαννούλης Χαλεπάς» του Δήμου Τήνου. Άλλωστε, όπως τονίζουν οι άνθρωποί του, η εγγραφή της Τηνιακής Μαρμαροτεχνίας στους καταλόγους της άϋλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, επιτάσσει σειρά εκδηλώσεων που προβάλλουν την τέχνη του μαρμάρου, στην Τήνο και εκτός αυτής. Εκθέσεις μαρμαρογλυπτικής, εκμαγείων λαϊκής τέχνης, ζωγραφικής, αγιογραφίας, φωτογραφίας, ψηφιδωτών, έργων των μαθητών της Σχολής Καλών Τεχνών Πανόρμου περιλαμβάνονται στις εκδηλώσεις που θα παρουσιαστούν στις αίθουσες του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου και Νικ. Γαϊτη στον Πύργο. Επίσης, στις 10 Αυγούστου, στις 8 το βράδυ, θα γίνουν τα εγκαίνια του αναπλασθέντος εξωτερικού χώρου του Μουσείου Τηνίων Καλλιτεχνών, ο οποίος πλέον προσλαμβάνει χαρακτήρα παιδευτικό και χώρου εκδηλώσεων. Θα ακολουθήσει συναυλία της Ελένης Δήμου.

Περισσότερα για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις στο νησί μπορείτε να βρίσκετε στην ηλεκτρονική σελίδα http://www.dimostinou.eu/

Τα 10 καλύτερα αξιοθέατα και δραστηριότητες του νησιού (πηγή:Tripadvisor)

1. Ο ναός και το μουσείο της Παναγίας Ευαγγελίστριας

2. Το μουσείο Μαρμαροτεχνίας (http://www.piop.gr/el/diktuo-mouseiwn/Mouseio-Marmarotexnias-Tinou/to-mouseio.aspx)

3. Η παραλία Λιβάδα

4. Η μονή Αγίας Πελαγίας

5. Η παραλία Ρόχαρη κοντά στον Πάνορμο

6. Το μουσείο Γιαννούλη Χαλεπά στον Πύργο

7. Η παραλία Κολυμπήθρα στη Χώρα

8. Η παραλία Παχιά Άμμος στον όρμο του Αγίου Ιωάννη

9. Η μικροζυθοποιία Κυκλάδες (γνωστή για τις μπύρες Νήσος, http://nissos.beer/el/)

10. Η παραλία Αγία Μαργαρίτα

E-mail: lkondilis@dolnet.gr