Την πρώτη φορά που δοκίμασα dim sum (ή dumplings ή gyoza), έπαθα γευστική εξάρτηση. Λεπτό, σχεδόν διάφανο, φύλλο από αλεύρι ρυζιού, το οποίο περιτυλίγει με απόλυτη φινέτσα λεπτοκομμένες γαρίδες αρωματισμένες με φρέσκα μυρωδικά. Συνοδευόταν από ένα μείγμα με σόγια σος, γλυκιά και καυτερή σάλτσα, ξίδι και λάδι με πιπεριές τσίλι. Το πιο κοντινό σαν σκέψη ήταν ότι πρόκειται για ασιατικά τορτελίνια. Ομως είναι γευστικά κλάσεις ανώτερα από οτιδήποτε ιταλικό. Δυστυχώς η πρώτη επαφή είχε γίνει όταν ήμουν στο Λονδίνο και επιστρέφοντας στην Αθήνα δεν κατάφερα να συνεχίσω τη μονοφαγία μου. Από τότε έχω επισκεφτεί δεκάδες εστιατόρια του είδους σε Ευρώπη και Ασία, από street food μέχρι fine dinning που σερβίριζαν αποκλειστικά και μόνο dim sum.

Τα τελευταία χρόνια σερβίρονται με τιμές τσουχτερές ως hi-end πιάτο και σε αρκετά εστιατόρια στην Ελλάδα. Ομως και πάλι ως γαστρονομικοί θησαυροί δεν έχουν καταφέρει να λάμψουν όσο τους αξίζει. Επιτέλους την περασμένη εβδομάδα άνοιξε το πρώτο street food τού είδους στο κέντρο της Αθήνας. Το Pink Flamingo (Σκούφου 2, Αθήνα, τηλ. 210.331-6177) είναι ένα από τα πιο μικρά, τα πιο οικονομικά και τα πιο γευστικά εστιατόρια του κέντρου. Με τη δημιουργία του ο γνωστός σεφ Βασίλης Καλλίδης έκανε κίνηση ματ για πολλούς λόγους.
Ο πρώτος είναι ότι συστήνει στο αθηναϊκό κοινό μια από τις πιο γνωστές παγκόσμιες λιχουδιές. Και το κάνει με απόλυτη επιτυχία, καθώς ό,τι βγαίνει από αυτήν την κουζίνα είναι πολύ προσεγμένο ποιοτικά και εξαιρετικά νόστιμο. Και είναι πολύ σημαντικό όταν ένας λαός καλείται να γνωρίσει μία καινούργια γεύση, να γίνεται με σωστό τρόπο. Διότι το κοινό ή θα το λατρέψει ή θα το απορρίψει.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι έχει βρει τον επιχειρηματικό τρόπο να σερβίρει κορυφαία ποιότητα σε χαμηλή τιμή. Με προϊόντα που προετοιμάζονται σε σπίτι και ψήνονται και σερβίρονται στο μικρό εστιατόριο με τους ατμούς στα τζάμια.

Ο τρίτος είναι ότι το σέρβις είναι γρήγορο και παρά την κίνηση που έχει συνεχώς, το φαγητό βγαίνει πάντα άμεσα και άψογο.

Ο τέταρτος λόγος είναι ότι «σπάει» τη γευστική μονοτονία του street food τού κέντρου της Αθήνας, που αποτελείται από σουβλάκια, πιτόγυρα, πεϊνιρλί και πίτσες, προσφέροντας ένα νέο γευστικό και υγιεινό σνακ. Το οποίο βέβαια μπορεί να μετατραπεί σε γεύμα ή και δείπνο. Και φυσικά μπορεί κάποιος να χορτάσει ή να μοιραστεί ένα πιάτο που κοστίζει 5 – 6 ευρώ.

Υπάρχουν επιλογές με γέμιση κοτόπουλο και φρέσκια γαρίδα, χοιρινό και τζίντζερ και για τους χορτοφάγους με γλυκοπατάτα, φακές και αρακάς. Ολα εξαιρετικά γευστικά, το καθένα με τον δικό του χαρακτήρα.
Εκτός από τα dim sum το εστιατόριο σερβίρει και τα επίσης δυσεύρετα ασιατικά ψωμάκια ατμού (bao bun) που μοιάζουν με αφράτα σύννεφα. Η γέμιση σε αυτά δεν είναι στάνταρ, αλλάζει καθημερινά ανάλογα με τα φρέσκα προϊόντα που θα επιλέξει ο σεφ. Διατίθενται δύο στυλ, το ένα με κρέας το άλλο για χορτοφάγους. Προσωπικά αυτό που έχω κάνει και τις δύο φορές που πρόλαβα ήδη να επισκεφτώ το Pink Flamingo, είναι να «κατεβάσω» όλο το μενού και να το μοιραστώ με την παρέα μου.

Ο κατάλογος συμπληρώνεται με μια κινέζικη μπίρα, pink γκρέιπφρουτ και κρύο τσάι με τζίντζερ και λέμονγκρας.