Από διαπραγμάτευση σε διαπραγμάτευση κι από ισορροπία σε ισορροπία, όλο και σε χαμηλότερο επίπεδο, φτάσαμε στo Eurogroup («άτυπο όργανο» κατά την κυβέρνηση) και στη συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση. Τώρα βάζουμε πλώρη για την τρίτη αξιολόγηση κι έχει ο Θεός (και οι δανειστές!).

Οι Ευρωπαίοι ισχυρίζονται ότι μετά τη συμφωνία φτάσαμε αισίως στο 2014! Ο κ. Τσίπρας χρειάστηκε δύο χρόνια για να γίνει Σαμαράς! Το επόμενο βήμα της μετάλλαξης είναι να γίνει Καραμανλής (Κώστας, εννοείται)! Εν τω μεταξύ, προϊόντος του χρόνου, χάνουμε όλο και περισσότερα σε συντάξεις και σε φόρους με αποκορύφωμα το 2019-20.

Ας είμαστε αισιόδοξοι, μέχρι το 2060 όλοι και όλα θα διορθωθούν! Ο θάνατος είναι ο μόνος νόμος που δεν παραβιάζεται!

Αν δεν πάρουμε –ειπώθηκε –τη ρύθμιση του χρέους, δεν θα εφαρμόσουμε τα ψηφισθέντα μέτρα. Υπερβολές. Μόνο τα ψηφισθέντα μέτρα θα εφαρμοστούν, όλα τα άλλα αμφισβητούνται.

Για ανάπτυξη δεν ακούστηκαν πολλά. Υπάρχει καιρός. Την κρατούν οι δανειστές για τον εαυτό τους, όταν μεροκάματα και συντάξεις θα συγκρίνονται με τη greek salad!

Οι ευρωδανειστές και το ΔΝΤ εμμένουν στην εφαρμογή κατά λέξη των συμφωνιών που υπέγραψε και η Ελλάδα. Η κυβέρνηση, αντιθέτως, αγνοεί τις λέξεις (και την υπογραφή της) και επιμένει πάντα σε μια πολιτική λύση, που ποτέ δεν έρχεται. Πώς φαντάζεται, άραγε, τον εαυτό της, ώστε να θέλει να επιβάλλει τη θέλησή της; Αγνωστο. Μάλλον μόνη της τα λέει, μόνη της τα ακούει!

Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα χρειάζεται, με κύριο βάρος την ανάπτυξη, ένα εθνικό σχέδιο ανόρθωσης. Προς τούτο, είναι απολύτως απαραίτητη η ελάχιστη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων. Οσο αυτό δεν γίνεται, θα συνεχίσουμε να κυνηγάμε την ουρά μας και θα κανοναρχεί, θέλουμε δεν θέλουμε, η επιτροπεία των δανειστών. Ολα τα άλλα είναι λόγια.

Το 2018 που τελειώνει το πρόγραμμα, η Ελλάδα, τυχαίνει να μην έχει καμιά πληρωμή για το δάνειο. Ο πειρασμός να δώσει η κυβέρνηση κατιτίς και να προκηρύξει εκλογές θα είναι τεράστιος.

Η πόλωση τότε θα οδηγήσει μαθηματικώς σε νέα αδιέξοδα (και νέα Μνημόνια!). Ας το σκεφτούν όσοι την ετοιμάζουν.

Το «μη γνώτω η αριστερά τι ποιεί η δεξιά» και τούμπαλιν, δεν ισχύει. Και οι δύο καλώς γνωρίζουν!

Το αναμενόμενο ισχυρό «προοδευτικό Κέντρο», οι συνιστώσες και οι κύκλοι του, εξαντλούν προς ώρας την όποια δυναμική τους συσκεπτόμενοι «εν μέσω Κολάσεως», περί του φύλου των αγγέλων! Επίκειται συνέδριο. Ιδωμεν.

Ο Τηλέμαχος Χυτήρης είναι πρώην υπουργός