Φιλοσοφημένος και πειστικός. Συνειδητοποιημένος και ξεκάθαρος. Ο Τσάβι Πασκουάλ απάντησε σε όλα τα ερωτήματα των «ΝΕΩΝ» για την κατάκτηση του τίτλου και την επόμενη ημέρα στον Παναθηναϊκό, για την περίφημη ιστορία με το πούλμαν και την τακτική προσέγγιση των τελικών με τον Ολυμπιακό. Ποιος ήταν ο πιο βελτιωμένος παίκτης και τι λέει για τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Ο Καταλανός «ανοίγει» την καρδιά του και εξομολογείται.

Πρώτη φορά μακριά από τη Βαρκελώνη. Πρώτη φορά μακριά από την οικογένεια, τους γονείς και τους φίλους. Η προσαρμογή στην Αθήνα ήταν όπως την είχατε φανταστεί;

Μπορώ να πω ότι και εγώ ο ίδιος εξεπλάγην από την τόσο εύκολη προσαρμογή. Ηταν η πρώτη εμπειρία για μένα μακριά από το σπίτι μου. Αισθάνθηκα αμέσως τέλεια με το κλαμπ και τους ανθρώπους που εργάζονται στον Παναθηναϊκό και γύρω από αυτόν. Ηταν πολύ πιο εύκολα από ό,τι περίμενα.

Ποια οικογενειακή συμβουλή σάς συντροφεύει μέχρι σήμερα;

Οι γονείς μου ήταν φτωχοί άνθρωποι. Ο παππούς μου ήταν αγρότης. Καλλιεργούσε ντομάτες 25 χιλιόμετρα έξω από τη Βαρκελώνη. Ο πατέρας μου δούλευε σε εργοστάσιο ως ηλεκτρολόγος και η μητέρα μου στο σπίτι. Είμαι μοναχογιός. Διαμόρφωσαν την προσωπικότητά μου με κανόνες και ισορροπία. Πάντοτε προσπαθώ να είμαι ειλικρινής, να μιλάω μπροστά σε κάποιον, ποτέ πίσω από την πλάτη του. Και να εργάζομαι στα όριά μου. Πάντα. Από όταν σπούδαζα μηχανολόγος μηχανικός μέχρι τώρα που είμαι προπονητής. Πάντα προσπαθώ να φτάνω και να ξεπερνώ τα όριά μου.

Οι περισσότεροι οπαδοί του Παναθηναϊκού συμφωνούν ότι είστε ο καλύτερος προπονητής στη μετά Ομπράντοβιτς εποχή. Πώς ηχεί στα αφτιά σας αυτή η φιλοφρόνηση;

Οταν ήρθα εδώ, με ήξεραν γιατί είχαμε παίξει πολλές φορές ως αντίπαλοι. Με τον καιρό αντιλήφθηκα ότι οι οπαδοί του Παναθηναϊκού ξέρουν μπάσκετ. Και καταλαβαίνουν το μπάσκετ. Εκτιμώ τον σεβασμό τους προς το πρόσωπό μου, αλλά μέχρι τώρα δεν έχω κάνει τίποτε ώστε το όνομά μου να βρίσκεται κοντά σε εκείνο του Ζέλικο. Ο Ζέλικο είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας του συλλόγου και σίγουρα εύχομαι να γίνω κάποτε και εγώ. Αυτή τη στιγμή, όμως, δεν βρίσκομαι καν κοντά. Βέβαια, τώρα το κλαμπ είναι ένα διαφορετικό κλαμπ σε επίπεδο μπάτζετ, σε όλα. Το πιο σημαντικό για τον κόσμο είναι να βλέπει έναν προπονητή που εργάζεται σκληρά για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Τώρα το αν θα κερδίσει τίτλους ή όχι, είναι άλλο ζήτημα.

Η αίσθησή σας είναι ότι ο Παναθηναϊκός χρειάζεται πολλές ή λίγες προσθαφαιρέσεις ενόψει της επόμενης σεζόν;

Η αίσθησή μου είναι ότι δεν χρειαζόμαστε πολλές αλλαγές. Και το ελάχιστο που πρέπει να κάνουμε είναι να διατηρήσουμε το επίπεδο που είχαμε φέτος. Αν κάνουμε ένα βήμα πιο μακριά θα είναι το τέλειο. Πολλές φορές, όμως, όταν προσπαθείς να είσαι φιλόδοξος, γίνεσαι χειρότερος και αποτυγχάνεις.

Ποια ήταν η πιο σημαντική νίκη και πότε παίξατε το καλύτερο μπάσκετ;
Θεωρώ ότι βρεθήκαμε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και αυτό ήταν ο ημιτελικός του Κυπέλλου Ελλάδος στο ΣΕΦ. Εκείνο το ματς άλλαξε την νοοτροπία των παικτών μας. Διότι όταν ήρθα στην ομάδα είχαμε χάσει με 25 πόντους για το πρωτάθλημα. Οι παίκτες μας κατάλαβαν ότι μπορούν να κάνουν ένα βήμα παραπάνω. Η νίκη έδωσε αυτοπεποίθηση στην ομάδα και στον περίγυρο. Ηταν ένα ματς – κλειδί. Αναμφισβήτητα, και ο πέμπτος τελικός των πλέι οφ ήταν πολύ σημαντικός γιατί κάναμε τόσο κόσμο ευτυχισμένο! Οσο για το καλύτερο μπάσκετ, θεωρώ ότι για να νικήσεις ομάδες όπως οι Ρεάλ, ΤΣΣΚΑ, Φενέρ πρέπει να παίξεις εξαιρετικά.

Στα σύνορα έλεγα «άντε, να περάσουμε γρήγορα στην Ελλάδα»

Ο Τσάβι Πασκουάλ έχει σπουδάσει μηχανολόγος μηχανικός, αλλά στην κρίση που χρειάστηκε να διαχειριστεί μετά την υπόθεση με το πούλμαν ώς τους τελικούς με τον Ολυμπιακό έπρεπε να έχει ντοκτορά στην ψυχολογία! Ο ίδιος μειδιά και σχολιάζει:

«Μερικές φορές η καλύτερη απόφαση είναι να αφήσεις τον χρόνο να ξαναβάλει τα πράγματα στη θέση τους και κάποιες άλλες χρειάζεται απλά να ενεργήσεις. Εξαρτάται από την κάθε περίσταση. Το μόνο πράγμα που έχω στο μυαλό μου είναι σε οτιδήποτε κάνεις να ξέρεις το γιατί. Ποιος είναι ο στόχος; Μην αποφασίζεις κάτι που θα σε κάνει χαρούμενο ή για να αισθανθείς καλύτερα. Δεν είναι ατομικό το ζήτημα, ώστε παραδείγματος χάριν να επιτεθείς σε κάποιον για να νιώσεις ανακούφιση ότι του τα είπες. Εδώ έχουμε μια ομάδα και το διακύβευμα είναι η νίκη, η οποία στο τέλος της ημέρας είναι η πιο σημαντική και για να την κατακτήσεις χρειάζεται να είσαι ομάδα. Σίγουρα δεν ήταν εύκολο, αλλά τώρα αποτελεί ανάμνηση».

Εφόσον το έχετε χαρακτηρίσει «ανέκδοτο», ας κάνουμε και λίγη πλάκα. Διασχίζοντας όλη τη χώρα, ποιο μέρος της Ελλάδας σάς άρεσε περισσότερο;

(Γέλια) «Είναι δύσκολο να θυμηθώ. Την περισσότερη διαδρομή έβλεπα ταινίες. Οταν περνούσαμε όμως τα σύνορα με κυρίευσε ένα περίεργο συναίσθημα. Σκεφτόμουν ότι είναι λίγο επικίνδυνα εδώ. Αντε, να περάσουμε στην πλευρά της Ελλάδας. Διότι εκείνη τη στιγμή είχε γίνει έκρηξη σε μίνι βαν στο αεροδρόμιο της ασιατικής πλευράς της Κωνσταντινούπολης».

Αν μπορούσατε να γυρίσετε πίσω τον χρόνο θα επιλέγατε διαφορετική διαχείριση;

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκα και έβαλα ένα τέλος σε εκείνη την κατάσταση. Και είμαι πολύ χαρούμενος για το πρωτάθλημα που κατακτήσαμε!».

Ποιος ήταν ο δυσκολότερος γρίφος που είχατε να αντιμετωπίσετε στους τελικούς με τον Ολυμπιακό;

«Το βασικό κομμάτι ήταν να περιορίσουμε τη δημιουργία του Σπανούλη. Και φυσικά το low post παιχνίδι του Πρίντεζη και του Παπανικολάου. Ο Ολυμπιακός είναι εξαιρετική ομάδα και όλη τη σεζόν έπαιξε πάρα πολύ καλό μπάσκετ. Ηταν πολλές οι λεπτομέρειες που οφείλαμε να επεξεργαστούμε».

Κατά γενική ομολογία, στους τελικούς είχατε πολλές ιδέες και τολμήσατε να δοκιμάσετε πολλά και διαφορετικά πράγματα. Αληθεύει ότι ερχόσασταν στο γήπεδο από τις επτά το πρωί;

«Πάντα το κάνω. Γι’ αυτό μετά το γλέντι έπεσα άρρωστος στο κρεβάτι και σηκώθηκα έπειτα από μιάμιση ημέρα! Δεν είχα καθόλου ενέργεια. Και δεν λειτουργώ μόνο εγώ έτσι. Ολοι οι προπονητές το παθαίνουν. Εγώ το φτάνω στα όρια και αυτή είναι η φιλοσοφία ζωής».

Πόσο δύσκολη ήταν η μεταμόρφωση του Μάικ Τζέιμς; Σας θυμίζω ότι στην αρχή της σεζόν κόντεψε να χάσει το χέρι του ρίχνοντας γροθιά σε τζαμαρία, ενώ στο τέλος ήταν ο παίκτης που ακολούθησε πιο πιστά το πλάνο σας.

«Θεωρώ ότι ο Μάικ Τζέιμς ήταν ο πιο βελτιωμένος παίκτης μας κατά τη διάρκεια της σεζόν. Κάθε μέρα γινόταν και καλύτερος και είδατε τι άμυνα έπαιξε σε όλη τη σειρά με τον Ολυμπιακό. Είμαι πολύ χαρούμενος για αυτόν και θεωρώ ότι έχει εξαιρετικό μέλλον. Δεν ήταν όμως δύσκολο, τουλάχιστον όπως το λέτε, διότι δεν θεωρώ δύσκολη τη δουλειά μου. Είναι μέρος της δουλειάς μου να προσπαθώ να βοηθάω τους παίκτες ώστε να βγάζουν τον καλύτερό τους εαυτό».