Μπορεί μια διοργάνωση που ξεκίνησε από ένα… στοίχημα να έχει εξελιχθεί σε μια από τις δυνατότερες και ομορφότερες γιορτές ορεινού τρεξίματος στην Ελλάδα; Κι όμως αυτή είναι η ιστορία των αγώνων του Zagori Mountain Running που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 22-23 Ιουλίου για έβδομη συνεχόμενη χρονιά στα Ζαγοροχώρια.

Ηταν το 2011 όταν μια παρέα από λάτρεις του ορεινού τρεξίματος δέχτηκε την πρόκληση να σχεδιάσει και να υλοποιήσει μέσα σε μόλις 29 ημέρες έναν αγώνα με τουλάχιστον 150 συμμετοχές. Το στοίχημα κερδήθηκε· περισσότερα από 300 άτομα έβαλαν τα τρέιλ παπούτσια τους και έτρεξαν εκείνη την πρώτη χρονιά στην περιοχή του Εθνικού Δρυμού του Βίκου, στα Ιωάννινα. Το 2015,πάνω από 2.000 άτομασυμμετείχαν στο αγωνιστικό Σαββατοκύριακο, ενώ το 2016 οι συμμετοχές ξεπέρασαν κατά πολύ τις προσδοκίες της διοργάνωσης, κάνοντας τοZagori Mountain Running τον πολυπληθέστερο ορεινό αγώνα στην Ελλάδα.

Φέτος, στα τέλη του Ιουλίου, το Ζαγόρι περιμένει ακόμη μια φορά τους δρομείς του στους τέσσερις αγώνες του: TeRa 80 km, Marathon+ 44 km, HalfMarathon 21 km και EntryRace 10 km. «Φέτος η ανταπόκριση είναι πολύ μεγαλύτερη από τις προηγούμενες χρονιές» τονίζει ο Βασίλης Τζουμάκας, διοργανωτής και τεχνικός διευθυντής της διοργανώτριας εταιρείας ΜyAdventure. «Ηδη οι συμμετοχές για τον TeRa 80 km έχουν καλυφθεί ενώ ελάχιστες θέσεις απομένουν για τον Marathon 44+. Στο σύνολό τους οι συμμετοχές έχουν μέχρι στιγμής ξεπεράσει τις 1.200 και είμαστε δύο μήνες πριν από τον αγώνα!» συνεχίζει. Η περιοχή του Ζαγορίου μπορεί και αξίζει να είναι προορισμός για το ορεινό τρέξιμο διεθνώς, σχολιάζει ο Βασίλης Τζουμάκας. «Ο ορεινός όγκος της Τύμφης με το εντυπωσιακό ανάγλυφο, τις εναλλαγές στο φυσικό περιβάλλον και το μοναδικό φαράγγι του Βίκου, σε συνδυασμό με τα χωριά και τα φημισμένα πέτρινα γεφύρια, είναι βασικοί λόγοι για τους οποίους κορυφαίοι αθλητές έρχονται κάθε καλοκαίρι για να τρέξουν στους αγώνες του Zagori Mountain Running».

Πάντως, οι λόγοι που κάνουν αυτόν τον αγώνα ξεχωριστό αλλά και δημοφιλή είναι πολλοί. Από άποψη καθαρά αγωνιστική, οι αθλητές και αθλήτριες κάθε επιπέδου μπορούν να βρουν έναν αγώνα στα μέτρα τους. Με αποστάσεις από 10 έως και 80 χιλιόμετρα και με αυξανόμενο βαθμό δυσκολίας κανείς δεν απογοητεύεται, ενώ με την προσθήκη του παιδικού αγώνα Zagoraki πλέον ολόκληρες οικογένειες μπορούν να λάβουν μέρος σε αυτή τη γιορτή.

Εκτός του αγωνιστικού μέρους, ο αγώνας είναι μοναδικός εξαιτίας των διαδρομών του. Το φαράγγι του Βίκου με τη σπάνια ομορφιά του και τα γεφύρια του είναι το βαθύτερο στον κόσμο (έχει μάλιστα και… ρεκόρ Γκίνες!). Ο Βοϊδομάτης δροσίζει τους αγωνιζομένους με τα κρυστάλλινα νερά του, ενώ οι αγώνες περνούν μέσα από εννέα χωριά του Ζαγορίου, που στέκονται αγέρωχα και ανέγγιχτα από τον χρόνο.

TeRa 80 km, Marathon+ 44 km

Για τους πιο έμπειρους

Η δυσκολία του τερέν αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τους έμπειρους δρομείς του ορεινού τρεξίματος από την Ελλάδα και το εξωτερικό: το ανάπτυγμα του αγώνα TeRa εκτείνεται σε80 χλμ.και η θετική του υψομετρική διαφορά υπερβαίνει τα5.100 μ. Θα ξεκινήσει στις 4.30 π.μ. του Σαββάτου 22/7 από το Τσεπέλοβο. Εχει χρονικό όριο ολοκλήρωσης20 ώρεςαπό την έναρξή του, ενώ θα υπάρχουνπέντε ενδιάμεσα χρονικά όρια αποκλεισμού («πόρτες»). Η δεύτερη μαραθώνια κούρσα φέτος ανανεώνεται και επεκτείνεται σε 44 χλμ. Κυκλικός, με 2.600 μ. θετικής υψομετρικής και με 7 νέα χιλιόμετρα διαδρομής, ο αγώνας Marathon+ προκαλεί τους δρομείς να δουν το ορεινό τρέξιμο με άλλο μάτι και να ανέβουν ένα σκαλί πιο πάνω στους στόχους τους! Η διαδρομή ξεκινά από υψόμετρο 1.050 μ. στο χωριό Τσεπέλοβο στις 6.00 π.μ. το πρωί του Σαββάτου 22/7. Η κούρσα έχει χρονικό όριο ολοκλήρωσης10 ώρεςαπό την έναρξή της. Και κάτι που αφορά τους πιο μυημένους: Και οι δύο αγώνες έχουν λάβει την επίσημη πιστοποίηση από τη διεθνή ομοσπονδία ορεινού τρεξίματος I-TRA (www.i-tra.org). Σύμφωνα με το σύστημα αξιολόγησης, με το οποίο λαμβάνονται υπόψη το μήκος, οι υψομετρικές διαφορές και η δυσκολία της κάθε διαδρομής, ο TeRa 80 km λαμβάνει 4 πόντους, ενώ ο Μarathon+ 44 km 3 πόντους.

Half Marathon 21 km, Entry Race 10 km, Zagoraki

Για λιγότερο έμπειρους

Υπάρχουν και δύο διαδρομές για δρομείς με λιγότερη εμπειρία στο ορεινό τρέξιμο που θέλουν να δοκιμάσουν τα όριά τους: ο Ημιμαραθώνιος και το δεκάρι. ΟHalf Marathonείναι ένας αγώνας21 χλμ.και+1.090 μ.υψομετρικής, στον οποίο δεν υπάρχει κανένα όριο αποκλεισμού. Η εκκίνηση και ο τερματισμός του αγώνα βρίσκονται στο χωριόΚήποι Ζαγορίου σε υψόμετρο 750 μ. Το σφύριγμα της εκκίνησής του θα δοθεί στις 8.00 π.μ. την Κυριακή 23/7. Η ίδια τοποθεσία θα αποτελέσει σημείο εκκίνησης και για τον Entry Race 10 χλμ. και+320 μ.υψομετρικής, στον οποίο επίσης δεν υπάρχει κανένα όριο αποκλεισμού. Ο Entry Race θα ξεκινήσει στις 9.00 π.μ. την Κυριακή 23/7. Τέλος, το Zagoraki είναι ένας αγώνας τρεξίματος απόστασης 1 χλμ. για παιδιά έως 12 ετών, που θα πραγματοποιηθεί στο χωριό Τσεπέλοβο το απόγευμα του Σαββάτου (22/7). Στόχος του είναι να εμφυτεύσει το αθλητικό πνεύμα στα παιδιά και να τα φέρει σε επαφή με τη φύση· η ανταμοιβή των παιδιών είναι η χαρά της συμμετοχής. Τονίζοντας σ’ αυτά πως μέσω του αθλητισμού γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι.

Info

Οι συμμετοχές κλείνουν στις αρχές Ιουλίου. Περισσότερες πληροφορίες για τις διαδρομές, φωτογραφίες και διαμονή στη σελίδα της διοργάνωσης www.zagorirace.gr