Πριν από πάρα πολλά χρόνια, 25 ίσως, κάποιος υπουργός της τότε κυβέρνησης Μητσοτάκη είχε πει την ιστορική φράση «οι πολιτικοί δεν πρέπει να είναι λαπάδες όπως οι ποιητές». Εχω ξεχάσει το όνομά του, όπως και οι τότε ψηφοφόροι του: καίτοι δεν ήταν λαπάς, δεν μακροημέρευσε στην πολιτική.

Ισως δεν αρκεί να μην είσαι «λαπάς», δηλαδή να εκπέμπεις αντριλίκι, δύναμη και ισχύ, για να είσαι επιτυχημένος πολιτικός –ο Ιβάν Σαββίδης όμως συμφωνεί με τον εξαφανισμένο υπουργό: σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» δηλώνει πως εκτιμά ιδιαίτερα τον κ. Τσίπρα διότι ακούγοντάς τον να αγορεύει στη Βουλή (για θέμα που αφορούσε τον κ. Σαββίδη) αισθάνθηκε σαν να άκουγε τον Βλαδίμηρο Πούτιν –«εγώ θέλω έναν τέτοιον πρόεδρο» εξήγησε.

Υπάρχουν ήδη αρκετοί τέτοιοι πρόεδροι, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Ταγίπ Ερντογάν είναι οι γνωστότεροι. Πρόεδροι και πρωθυπουργοί που είναι έτοιμοι να ασκήσουν βία μέσα και έξω από τη χώρα τους –όλοι ξέρουμε τι έχουν πάθει οι αντίπαλοι του κ. Πούτιν και του κ. Ερντογάν στη Ρωσία και την Τουρκία, όπως και για την προσάρτηση της Κριμαίας και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι κ.κ. Πούτιν – Ερντογάν μακροημερεύουν γιατί κυβερνούν χώρες στις οποίες οι δημοκρατικές διαδικασίες για την κατάληψη και άσκηση της εξουσίας είναι κάτι το πολύ πρόσφατο. Και επομένως η παράκαμψή τους θεωρείται περίπου φυσιολογική. Αλλά η Ελλάδα δεν ανήκει σε αυτήν την κατηγορία τα τελευταία 40 χρόνια –είναι ανησυχητικό λοιπόν το ότι ο ισχυρός επιχειρηματίας κ. Σαββίδης εκφράζει τέτοιες απόψεις, γιατί ταυτόχρονα αφήνει να εννοηθεί ότι ενδιαφέρεται να πολιτευθεί και δηλώνει ρητά ότι θέλει να αποκτήσει μέσα επικοινωνίας.

Για την «πατριωτική επιχειρηματικότητά» του στη Θράκη ας απαντήσουν οι πολιτικοί που επικαλείται –πάντως, όπως όλοι όσοι κάνουν πατριωτισμό στη χώρα μας, χαμένος δεν βγήκε. Σε κάθε περίπτωση, οι μέθοδοι του Βλαδίμηρου Πούτιν στην πολιτική, στην ενημέρωση, στην επιχειρηματικότητα δεν κάνουν για την Ελλάδα.

Πολλοί πολιτικοί θαυμάζουν τον ρώσο πρόεδρο, επειδή «είναι άντρας», ηγέτης, διαθέτει και ασκεί δύναμη –μεταξύ αυτών και ο Ντόναλντ Τραμπ, το έχει δηλώσει· ας ελπίσουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θεώρησε έπαινο τη φράση του κ. Σαββίδη.

Παράλληλα, φαίνεται να υπάρχουν επιχειρηματίες που θαυμάζουν και θέλουν να μιμηθούν τον Ντόναλντ Τραμπ που θαυμάζει τον Βλαδίμηρο Πούτιν –ισχυροί μέντορες, πλούτος, πολιτική δύναμη· πολλά σε μία συσκευασία. Ισως λοιπόν είναι καιρός να αρχίσουμε εμείς να εκτιμάμε τους «λαπάδες πολιτικούς».