Δεν έχει προφανώς κανείς αντίρρηση να κόβουν όσες κορδέλες θέλουν ανεξαρτήτως αν αυτό συμβαίνει συχνά με λίγο πρωτογονισμό, ενίοτε και βλαχοδημαρχισμό κατά την προσφιλή έκφραση του Πρωθυπουργού. Κατάπιαν όλες τις καταγγελίες του παρελθόντος και τώρα σαν κλαρινογαμπροί παριστάνουν τους σπουδαίους. Εργα που άλλοι εμπνεύστηκαν, άλλοι σχεδίασαν, άλλοι προώθησαν, ενώ εκείνοι τα πολέμησαν λυσσαλέα, και τώρα δεν τους καλούν ούτε για τα μάτια του κόσμου στα εγκαίνια. Το θράσος περισσεύει και σε αυτή την περίπτωση αλλά δεν είναι αυτό το θέμα, καθώς πια τους ξέρουμε καλά.

Λειτουργούν με μίσος και ψέμα σε όλα τα πεδία και σχεδόν μαζοχιστικά αδιαφορούν για το αν τους χλευάζουν ακόμη και άλλοτε σύντροφοί τους.

Αυτός όμως που ξεπέρασε τα όρια της κουτοπονηριάς και της σχεδόν αηδιαστικής κολακείας είναι ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης. Εκανε καριέρα στο ΠΑΣΟΚ με την ανιδιοτελή στήριξη του Κώστα Λαλιώτη και άλλων, αλλά δεν τόλμησε να τους καλέσει στα έργα που εκείνοι ξεκίνησαν. Ακόμη χειρότερα, έφθασε στο σημείο να εξομοιώσει τον Ανδρέα Παπανδρέου με τον Αλέξη Τσίπρα και γελούσαν και τα μπετά στα τούνελ που χρησιμοποιούσε ως ντεκόρ. Πού να ήξερε τα γαλλικά που του έψαλαν όσοι άκουσαν αυτή την ιεροσυλία. Ο υπουργός που κλαίει αλλά υπογράφει τα πάντα για να υπερθεματίσει στο νέο του ίνδαλμα κατήγγειλε μάλιστα το παλαιό πολιτικό σύστημα. Αυτός ως γνήσιο τέκνο του παλαιού που ξέρει να μοιράζει παιχνίδι δεν σκέφθηκε καν ότι ενδεχομένως τόσοι δημόσιοι έπαινοι μπορεί να ενόχλησαν ακόμη και τον Τσίπρα, ο οποίος μπορεί να σκέπτεται ότι όποιος εγκαταλείπει με άνεση τους παλιούς του φίλους ενδέχεται να το ξανακάνει. Οι δυο τους όμως έχουν προϊστορία σε τέτοιες συμπεριφορές, αρκεί να ρωτήσει κανείς τον Αλέκο Αλαβάνο, και προφανώς έχουν τους δικούς τους κώδικες.

Ο αυτοθαυμασμός και τα πυροτεχνήματα όπως οι Εξεταστικές για αίμα στην αρένα, πάντως, δεν αρκούν για να υπάρχει πολιτικό αφήγημα και η κυβέρνηση θα πληρώσει το τίμημα των δικών της κατορθωμάτων. Το πότε θα φθάσει στο… ταμείο είναι ακόμη αβέβαιο, αλλά ο χρόνος προς τις κάλπες μετρά ήδη αντίστροφα.