Ενα μπουκάλι ντόπιο ελαιόλαδο ήταν το δώρο που έλαβε ο «υψηλός» προσκεκλημένος των Δημήτρη Αβραμόπουλου και Γιάννη Μουζάλα, Καρμέλο Αμπέλα –υπουργός Εσωτερικών της Μάλτας και προεδρεύων του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι τρεις τους πραγματοποίησαν επίσκεψη-αστραπή στη Λέσβο (φωτογραφία) για να διαπιστώσουν την πρόοδο σε ό,τι αφορά τις υποδομές για την υποδοχή και φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών. Ολοι τους έφυγαν ικανοποιημένοι, διαπιστώνοντας ότι έχουν γίνει βήματα προόδου σε σχέση με την προηγούμενη επίσκεψή τους στους καταυλισμούς σε Καρά Τεπέ και Μόρια.

Στις δηλώσεις του, ο επίτροπος Μετανάστευσης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το Προσφυγικό θα συνεχιστεί απρόσκοπτα όπως και τα έργα για βελτίωση των υποδομών και των συνθηκών στο νησί.

Ο Αβραμόπουλος θυμήθηκε μάλιστα τη θητεία του στο υπουργείο Αμυνας και ευχαρίστησε τους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων για την έμπρακτη βοήθειά τους στους προσφυγικούς καταυλισμούς.

Δεν παρέλειψε να στείλει μηνύματα και στην απέναντι ακτή, με αφορμή την κλιμακούμενη ένταση των τελευταίων ημερών στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη. Δήλωσε συγκεκριμένα ότι η ένταση δεν πρέπει να επηρεάσει τη στρατηγική προοπτική της Τουρκίας –αντιθέτως, να συνεχιστεί η απρόσκοπτη συνεργασία των δύο πλευρών σε όλα τα επίπεδα.