Θα μπορούσε να αποδειχτεί το πιο σύντομο ανέκδοτο: το υπουργείο Υγείας, με τον πλέον θεριακλή αναπληρωτή υπουργό Υγείας, ο οποίος συνηθίζει να ντουμανιάζει το εντευκτήριο της Βουλής και το γραφείο του στην οδό Αριστοτέλους παραβαίνοντας τον νόμο, εξέδωσε αντικαπνιστική εγκύκλιο.

Μάλιστα, με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο, που σημειωτέον φέρει την υπογραφή του Ανδρέα Ξανθού –και όχι του βαριά καπνιστή Παύλου Πολάκη, καθώς αυτό θα αποτελούσε την απόλυτη νομοθετική «παραφωνία» -, το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να σβήσει όλα τα προϊόντα καπνού, συμπεριλαμβανομένου και του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Αυστηρές ποινές

Πάντως, στην αντικαπνιστική οδηγία –κατ’ εφαρμογή του Ν. 4419/2016 με τον οποίο έγινε η προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς την Οδηγία 2014/40/ΕΕ για όλα τα προϊόντα καπνού –συμπεριλαμβάνεται και το εξής παράδοξο.

Ο νομοθέτης στέλνει… ειδοποιητήριο στους παραβάτες καθώς ανακοινώνει νέο κύμα ελέγχων. Ομως, παρά το γεγονός ότι αποτελεί κοινό μυστικό ότι τα τασάκια –ή τα πλαστικά ποτήρια μισογεμάτα με νερό σε ρόλο σταχτοδοχείου –δεν εξαφανίστηκαν ποτέ από τα τραπέζια των καφετεριών, των εστιατορίων και των μπαρ, η αντικαπνιστική «μάχη» αρχίζει από τα νοσοκομεία!

Στο στόχαστρο του ελεγκτικού μηχανισμού μπαίνουν έπειτα –και πάντα σύμφωνα με τη «σειρά προτεραιότητας» που προβλέπει ο νομοθέτης –τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και οι χώροι αθλητικών εγκαταστάσεων, ενώ τελευταία στη λίστα είναι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα κέντρα διασκέδασης. Εντούτοις, η εγκύκλιος προβλέπει αυστηρές ποινές για τους οδηγούς που με το ένα χέρι κρατάνε το τιμόνι και με το άλλο το αναμμένο τσιγάρο, όταν στο ίδιο όχημα επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών. Επιπλέον, στους παραβάτες ασθενείς εντός των νοσοκομείων προβλέπεται «πειθαρχικό εξιτήριο», ενώ για τους καπνιστές συνοδούς και επισκέπτες των κλινικών προβλέπεται αποβολή από τη Μονάδα Υγείας.