Πού πήγαν τα λεφτά που δόθηκαν για τους πρόσφυγες; Αυτό αναρωτιόταν χθες η εφημερίδα «Guardian», αναφέροντας ότι από το 2015 έως σήμερα η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει δώσει στην Ελλάδα συνολικά 803 εκατ. δολάρια για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Πρόκειται για την πιο κοστοβόρα ανθρωπιστική κρίση που έχει υπάρξει ποτέ, σύμφωνα με την έγκυρη εφημερίδα, με τα 2/3 των χρημάτων που δαπανήθηκαν να πηγαίνουν χαμένα. Κανείς, άλλωστε, δεν μπορεί να ξεχάσει τις εικόνες από την Ειδομένη.

Δουβλίνο ΙΙΙ

Ούτε φυσικά ο Γιάννης Μουζάλας (ο οποίος έτσι κι αλλιώς λυπάται πάρα πολύ) που ήταν χθες ένας από τους ομιλητές στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κάτι μου λέει ότι το Δουβλίνο ΙΙΙ, το οποίο τώρα ετοιμάζεται, θα κάνει τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής να λυπηθεί ακόμα περισσότερο.

Οι πρόσφυγες μαγειρεύουν για όλους

Το event έχει τον τίτλο «Food uniting People – #With Refugees» και δεν είναι απλώς ξεχωριστό. Το κρίνω ως βαθιά πολιτικό. Σήμερα λοιπόν στις 16.00, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, μπροστά από το Μουσείο Κινηματογράφου, πρόσφυγες μαγειρεύουν για όλους, σε μια ανοιχτή εκδήλωση που διοργανώνει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε συνεργασία με το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Οι συμμετέχοντες μάγειροι είναι οκτώ άνδρες πρόσφυγες από τους καταυλισμούς της Βόλβης και της Αλεξάνδρειας. Οι τέσσερις από αυτούς είναι Γιαζήδες από το Ιράκ, ενώ οι άλλοι τέσσερις είναι Αραβες από τη Συρία. Οι πρόσφυγες θα παρουσιάσουν τα παραδοσιακά πιάτα Tawa (λαχανικά), Quzi με Tikka (μοσχαρίσιο κρέας), φαλάφελ και Kubeh (κεφτέδες).

Η φωτογραφία που μου έστειλαν οι διοργανωτές είναι από ανάλογο event με δύο σύρους πρόσφυγες, που φιλοξενήθηκε στο Port Flavors Street Market στο Ρίο ντε Ζανέιρο.