Η ατμόσφαιρα υγρή και μελαγχολική καθώς ο νοτιάς νοτίζει την έρημη πλατεία. Στα μαγαζιά κυκλοφορούν πεντέξι πελάτες όλοι κι όλοι. Χειμώνας. Η εποχή της χειμερίας νάρκης όλων των νησιών έχει την αντανάκλασή της και στην Ικαρία.
Η εικόνα της παραίτησης και της εγκατάλειψης φαίνεται και από τον τρόπο που οι άνθρωποι φροντίζουν την εμφάνισή τους. Χειμώνας καιρός. Και ακούς τις ιστορίες των διαφόρων. Ολες έχουν να κάνουν με προβλήματα. Τα λεφτά δεν φτάνουν, οικοδομικές δουλειές λίγες και σχεδόν καμία μεγάλη, μόνο συντήρηση σπιτιών. Καλά που υπάρχει αυτή η διάχυτη χαλαρότητα στην ανταπόκριση αυτού που εμείς στην πόλη ονομάζουμε «υποχρεώσεις». Οι περισσότεροι χρωστούν στους περισσότερους. Και όλοι μαζί στο κράτος.
Σε μία δίκη προ μηνών ήταν κατηγορούμενοι για απλήρωτο ΦΠΑ καμιά εξηνταριά επαγγελματίες. Τι να έκανε ο δικαστής; Τους έδωσε αναβολή για έξι μήνες. Μετά «έχει ο Θεός», καμιά νέα αναβολή και πάλι. Το νέο φρούτο είναι τα POS και το Ασφαλιστικό Κατρούγκαλου. Για τα μηχανάκια, κανένα πρόβλημα, μπορεί να μην έβαλαν, αλλά έβαλαν ταμπέλες. Είδα μερικές ευρηματικές: «Το κατάστημα διαθέτει POS, άμα λάχει, αλλά προτιμούμε μετρητά!!!», ή «Το κατάστημα δεν διαθέτει POS» (και καθαρίσαμε). Για τα ασφαλιστικά, τα πράγματα είναι πιο σοβαρά. Ολα τα καφενεία των χωριών, αδυνατούν να ανταποκριθούν. Θα κλείσουν, λένε, και στη θέση τους θα λειτουργήσουν σαν εντευκτήρια των πολιτιστικών συλλόγων των χωριών, κάτω από το ραντάρ της Εφορίας.
Δεν μπορεί, κάτι θα σκεφτούν, σαδιστικά, οι φοροσυλλέκτες του υπουργείου.
Η «πρωτεύουσα» είχε τρία βενζινάδικα. Τα δύο έκλεισαν από τον συνδυασμό της φορολαίλαπας και έμεινε μόνο ο ένας. Υπάρχουν και παρηγοριές. Τα φυτώρια έχουν πιένες, αφού όλοι πάνω στον πανικό τους φυτεύουν λαχανικά, δέντρα, πατάτες, ραντίζουν, λιπαίνουν, προσπαθούν να συμπληρώσουν κάτι για τις δύσκολες μέρες που φοβούνται ότι έρχονται. Τα courier επίσης βλέπουν τις δουλειές να αβγαταίνουν καθώς όλοι προσπαθούν να ψωνίσουν φθηνότερα μέσω Ιντερνετ προς απελπισία των ντόπιων εμπόρων οι οποίοι βρίσκουν σαν μόνη παρηγοριά το φτηνότερο ΦΠΑ, όσο υπάρχει.
Παρηγοριά είναι επίσης οι χειμερινοί τουρίστες, πολλοί ομογενείς από την Αμερική, όπου υπάρχουν περισσότεροι Καριώτες από όσους είναι στην Ελλάδα. Ερημιά. Ευτυχώς, γιατί κάθε συζήτηση με τους ντόπιους καταλήγει στα πολιτικά και κρύβει θυμό. Θυμό που δεν ξεχωρίζει «λεπτές» διαφορές, μεταξύ των κομμάτων εξουσίας.
Αν κατάλαβα καλά, όλοι τα έχουν με τον ΣΥΡΙΖΑ και στρέφονται στην παλιά τους αγάπη, το ΚΚΕ. Τι να καταλάβεις κιόλας καλά, ανάμεσα σε τόσα τσίπουρα…
Ο Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης είναι επιχειρηματίας
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από