Η αϋπνία είναι ένα δεινό που στερεί από χιλιάδες ανθρώπους, ηλικίας κυρίως άνω των 60 ετών, τον πολύτιμο αναζωογονητικό ύπνο.

Οι αιτίες της είναι πολλές και αυξάνονται σε αριθμό και σοβαρότητα καθώς μεγαλώνουμε, γράφει η εφημερίδα «New York Times». Ωστόσο ως πρόβλημα συχνά δεν λαμβάνεται υπόψη στα τσεκάπ ρουτίνας, με συνέπεια να μένει αδιάγνωστη και να επιδεινώνει πλήθος σωματικών και συναισθηματικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων μνήμης.

Η αλήθεια είναι ότι ο περισσότερος κόσμος εκδηλώνει επεισοδιακή αϋπνία, δηλαδή περνάει που και που μια νύχτα που το σώμα του μοιάζει να έχει ξεχάσει ότι πρέπει να κοιμηθεί. Οσο κουραστικό κι αν είναι αυτό, ωχριά μπροστά στις συνέπειες της επίμονης αϋπνίας, αυτής που εκδηλώνεται κάθε βράδυ και κάνει τον πάσχοντα να δυσκολεύεται να αποκοιμηθεί, να μείνει κοιμισμένος ή να ξυπνάει τις πρώτες πρωινές ώρες και να μην μπορεί να ξανακοιμηθεί.

Σύμφωνα με ανασκόπηση που είχε δημοσιευθεί πριν από λίγα χρόνια στην επιθεώρηση «Gerontology», περισσότερο από 50% των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών παρουσιάζουν αϋπνία, η οποία υπονομεύει σημαντικά την ψυχοσωματική υγεία τους.

Οπως εξηγεί ο δρ Αλόν Αβίνταν, καθηγητής Νευρολογίας και διευθυντής του Κέντρου Διαταραχών Υπνου του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες (UCLA), η αϋπνία «είναι ένα σύμπτωμα, όχι μια διάγνωση, που μπορεί να αποτελεί ένδειξη για κάποιο υποκείμενο, συχνά αντιμετωπίσιμο πρόβλημα υγείας. Γι’ αυτό όταν είναι επίμονη, πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη».

Διαβάστε περισσότερα εδώ