Για το νέο αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η χώρα τα σημάδια ήταν φανερά από καιρό, μόνο που η κυβέρνηση με τη συνήθη τακτική τής διαστρέβλωσης ήθελε να διαβάζει διαφορετικά την πραγματικότητα. Από το καλοκαίρι ήδη οι δανειστές είχαν εξηγήσει αρμοδίως πως όσο γρηγορότερα κλείσει το θέμα τόσο καλύτερα και πρωτίστως φθηνότερα (οικονομικά και πολιτικά) για όλους. Οι ξένοι παρά τους εγχώριους μύθους δεν είχαν κανένα λόγο να αμφισβητήσουν τον καλύτερο «αριστερό μαθητή» των Μνημονίων που μαζί με τη συνθηκολόγηση έδινε και το στίγμα στην Ευρώπη ότι δεν υπάρχουν οι εναλλακτικές ουτοπίες. Του είπαν αρχικώς κατ’ ιδίαν και αργότερα ακόμη και δημοσίως ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας αλλά και της κυβέρνησης να κλείσει γρήγορα την αξιολόγηση. Του εξήγησαν ότι πρέπει όλα να τελειώσουν πριν η Ευρώπη εισέλθει σε προεκλογική τροχιά που ανατρέπει σχεδιασμούς και δυσκολεύει κάθε ευελιξία.

Ο Αλέξης Τσίπρας όμως αδιαφόρησε για την ανάγκη των άλλων και έκανε πάλι τους δικούς του αυτοσχεδιασμούς, σπαταλώντας για άλλη μία φορά το ελάχιστο από το εναπομείναν κεφάλαιο της εμπιστοσύνης που του είχε απομείνει. Για παράδειγμα, το δωράκι σε συνταξιούχους χωρίς προηγούμενη συνεννόηση εξόργισε τους δανειστές, πήγε πίσω τη διαπραγμάτευση και τη φόρτωσε με επιπλέον βάρη, αλλά κυρίως τραυμάτισε για μία ακόμη φορά την ήδη κλονισμένη αξιοπιστία.

Τώρα λοιπόν που ο τοίχος καλπάζει καταπάνω μας, η κυβέρνηση παριστάνει την ψύχραιμη ενώ είναι πανικόβλητη. Δήθεν αρνούνται τα μέτρα που συζητούν και ψάχνουν κόλπο για να μη φανεί ότι υποχωρούν καθώς θέλουν να μεταθέσουν πάση θυσία την πολιτική λύση του δράματος με εκλογές. Ο απόλυτος εγκλωβισμός. Στην ουσία τρέμουν τις κάλπες και φοβούνται να ψηφίσουν τα μέτρα που με τις παλινωδίες τους έφθασαν πάλι στον ουρανό.

Αν είχαν τη στοιχειώδη αίσθηση εθνικής ευθύνης, θα έπρεπε να δώσουν λύση τώρα είτε κλείνοντας την αξιολόγηση με όποιο κόστος είτε με πολιτική διέξοδο που δεν είναι άλλη από τις άμεσες εκλογές. Η λατρεία της εξουσίας όμως δεν τους επιτρέπει να τιμήσουν την πολιτική ορθότητα με τίμια επιλογή και όλα δείχνουν ότι θα συνεχίσουν τους πειραματισμούς με κινδύνους για τον τόπο. Το μοιραίο ενδεχομένως μπορεί να το μεταθέσουν χρονικά, αλλά δεν θα το αποφύγουν.