Εδώ και επτά χρόνια την κάθε κυβέρνηση, από τις πολλές που πέρασαν, έπρεπε να την απασχολεί μόνο πώς θα βγούμε από τη μέγγενη των Μνημονίων. Αντ’ αυτού μπαίνoυμε όλο και πιο μέσα! Τώρα τα ίδια. Μήπως είμαστε «καθυστερημένοι»; Τρέχουμε και δεν φτάνουμε. Ο Πρωθυπουργός τα ρίχνει στο ΔΝΤ, στον Σόιμπλε, στον Μητσοτάκη. Αποκτά την υποστήριξη των σοσιαλιστών. Δείχνει έτοιμος για όλα! Περιέργως ξεχνά ότι η χώρα βρίσκεται και πάλι στη μέγγενη!

Ξεχνά επίσης ότι τους απανταχού πολιτικούς «άστρο λαμπρό τους οδηγεί», που λέγεται ψήφος στις εκλογές, για την οποία θυσιάζουν τα πάντα! Γι’ αυτό η κυρία Μέρκελ θέλει το ΔΝΤ εντός Μνημονίου, άλλαξε ρότα και δεν θέλει κανένα πρόσφυγα στη Γερμανία. Γι’ αυτό γάλλοι και γερμανοί σοσιαλιστές είναι υπέρ της στήριξης Τσίπρα και εναντίον της σκληρής λιτότητας Σόιμπλε. Ολοι ποτίζουν όπως όπως τις μαραμένες ιδεολογίες τους ενόψει εκλογών!

Οι άφραγκοι Ελληνες αντιμετωπίζουν με δέος το 2017. Από την Πρωτοχρονιά θα πληρώνουν περισσότερους φόρους και οι συντάξεις θα συμπιεστούν περαιτέρω. Η αξιολόγηση πάγωσε, μαζί και η ποσοτική χαλάρωση.

Η Βουλή απαξιώνεται κάθε μέρα από τους ίδιους τους λειτουργούς της. Η αγοραία γλώσσα και οι ακατανόητες και αφελείς δηλώσεις υπουργών και βουλευτών συναγωνίζονται επαξίως τα προεκλογικά σκουπίδια του κ. Τραμπ!

Η ΝΔ για τους χαμηλοσυνταξιούχους ψηφίζει «παρών», δηλαδή τίποτα! Θα ψηφίσει όμως την τροπολογία που αφορά την αναστολή του ΦΠΑ στα νησιά. Φαίνεται πως οι εκεί βουλευτές της δεν αστειεύονται. Τον πολιτικό αντίπαλο πολλοί μίσησαν, την πελατεία ουδείς!

Εθνικό σχέδιο δεν υπάρχει και απόπειρα ξαναζωντανέματος διλημμάτων τύπου Βαρουφάκη δεν είναι αστεία, είναι αυτοκτονία (της Ελλάδος εννοείται)! Το Προσφυγικό παραμένει μόνιμος εφιάλτης. Η Ευρώπη κλειδαμπαρώνεται! Το Χαλέπι έπεσε και νέα προσφυγιά ξεκινά. Αν ανοίξει η Τουρκία, ούτε ψύλλος στον κόρφο μας.

Η Ιταλία αντιμετωπίζει οικονομικο-τραπεζικά προβλήματα και πολιτική κρίση. Εχει οξύτατο θέμα μεταναστών, που θα βαρύνει το αποτέλεσμα των εκλογών. Στη Γαλλία συναγωνίζονται ήδη ποιος είναι δεξιότερος, η κυρία Λεπεν ή ο κ. Φιγιόν! Το Ηνωμένο Βασίλειο ομνύει στο Brexit, ενώ κι άλλοι, π.χ. οι Ολλανδοί, φλερτάρουν με την ιδέα! Η Κομισιόν μόλις ακούγεται κάτι να ψελλίζει και πάντως δεν εισακούεται! Ο κ. Ντράγκι αισθάνεται πολύ μόνος!

Οσο για τον πρωταγωνιστή της «νέας Ευρώπης», τον κ. Σόιμπλε, αναρωτιέται κανείς πού οδηγεί την ΕΕ. Οποιος δεν το βλέπει σύντομα θα αναγκαστεί να το δει και κυρίως να το υποστεί. Η μέγγενη είναι για όλους! Καλά Χριστούγεννα!

Ο Τηλέμαχος Χυτήρης είναι πρώην υπουργός