Η κυβέρνηση έχει καταλάβει ότι ακολουθώντας το Μνημόνιο είναι μόνο υπέρ του «πάρε»· έπρεπε να κάνει και μια αντίθετη κίνηση υπέρ του «δώσε» για να μπορεί να συνεχίσει το «πάρε»! Δώσε λίγα για να πάρεις περισσότερα!

Μπροστά υπάρχουν νέα μέτρα προς ψήφιση, αφού παραμένει η επίτευξη πλεονάσματος για το 2018 κι ύστερα στο υψηλό 3,5%. Με την παροχή του «δώρου εορτών» προς τους χαμηλοσυνταξιούχους –και η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου είχε δώσει επίδομα σε χαμηλοσυνταξιούχους και ένστολους –πιστεύει ότι αίρονται οι όποιες αναστολές των κυβερνητικών βουλευτών να ψηφίσουν τα νέα μέτρα. Ουσιαστικά, παρέχει πρόσχημα!

Την εποχή που κυριαρχούσε μόνο το «δώσε» ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση κατέβαινε στους δρόμους φωνάζοντας ότι οι αυξήσεις συντάξεων ισοδυναμούσαν με ένα κουλούρι! Τώρα το λέει η ΝΔ. Οι συμβολικές κινήσεις στην πολιτική έχουν την αξία τους, μόνο που η συγκεκριμένη άπαξ παροχή κρατάει όσο οι γιορτές. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ νομίζει ότι επενδύει για το ενδεχόμενο εκλογών το κέρδος του θα είναι μηδέν. Οι κυβερνητικές προεκλογικές γαλαντομίες δεν πιάνουν τόπο. Οι παλιότεροι θα θυμούνται ότι προεκλογικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός –ο μακαρίτης Γ. Ράλλης –μοίραζε επιταγές στους αγρότες ελπίζοντας στον επηρεασμό τους. Αδικος κόπος.

Η κυβέρνηση έχει απέναντί της ενάμισι εκατομμύριο ανέργους. Οι συντάξεις έχουν κοπεί περίπου στη μέση. Οι οφειλές στους δημόσιους οργανισμούς και στις τράπεζες είναι στο κόκκινο. Τα ταμεία μετά τρία χρόνια αναμονής δεν μπορούν να δώσουν έστω αυτή την πετσοκομμένη σύνταξη στους δικαιούχους και δεν μιλάμε για όσα το Δημόσιο χρωστά στους ιδιώτες .

Ο κ. Τσακαλώτος κάνει προτάσεις στους δανειστές. Σωστά. Δεν μας εμπιστεύονται όμως. Δεν βλέπουν μεταρρυθμίσεις. Θεωρούν ότι προχωράμε όπως όπως, φασκελοκουκουλώνοντας!

Αυτή η εμμονή τού «τα κάνω όλα μόνος μου» σε περίοδο μεγάλης κρίσης θα μας φάει. Ευτελίζουμε το δημοκρατικό σύστημα σε ώρα ανάγκης. Το βλέπουμε κι αλλού. Τίποτα το θετικό δεν προμηνύεται κάτω από αυτές τις συνθήκες. «Μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα περιμένουμε ίσως κάποιο θάμα» λέει ο ποιητής. Μόνο που θαύματα την εποχή μας δεν γίνονται. Το ξέρει και η Εκκλησία, η οποία μοιράζει συσσίτια «κάθε μέρα και περισσότερα»!

Συμπέρασμα πρώτο: καλώς δίνονται τα ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους να περάσουν τις γιορτές. Συμπέρασμα δεύτερο: τα χαμόγελα κρατούν λίγο, επίκειται το πλήρες κόψιμο του ΕΚΑΣ. Συμπέρασμα τρίτο: η κυβερνητική κίνηση επικοινωνιακά ονομάζεται «επιχείρηση ωραιοποίησης μιας δυσμενούς πραγματικότητας», κι αυτό τα λέει όλα!

Ο Τηλέμαχος Χυτήρης είναι πρώην υπουργός