Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε θέματα αρχών και δεν θα λάβει πρόσθετα μέτρα. Μάλιστα! Αυτή είναι η γραμμή – δέσμευση που διακινεί δημοσίως και πάλι το Μέγαρο Μαξίμου ενόψει των… σκληρών διαπραγματεύσεων για να κλείσει η περιβόητη δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου. Εδώ ακριβώς είναι που πέφτει το σύνθημα «καλυφθείτε» διότι κάθε φορά που ακούμε ανάλογες τυμπανοκρουσίες, μάς κοστίζουν από μερικά έως δεκάδες δισ. ευρώ.

Τι γίνεται όμως στην πραγματικότητα; Η κυβέρνηση, διά των υπουργών νέας εσοδείας κυρίως, τα δίνει όλα μα όλα και παριστάνει ότι δήθεν κάνει αντίσταση, ενώ αναζητά νέες μεθόδους παραπλάνησης, αλλά δεν τσιμπάει κανείς. Τα εργασιακά για παράδειγμα, που ήταν η σημαία της Αριστεράς, καίγονται με άνεση και ευκολία όπως έγινε με το ΕΚΑΣ και τις συντάξεις, για τις οποίες έρχεται νέο κούρεμα. Τα ίδια πάνω – κάτω συμβαίνουν σε όλους τους τομείς, από την ενέργεια και τις ιδιωτικοποιήσεις έως τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς. Στους δανειστές υπόσχονται τα πάντα όπως άλλωστε έκαναν και στους πολίτες, με τη διαφορά ότι οι πρώτοι έχουν και το μαχαίρι και το πεπόνι, ενώ οι δεύτεροι τώρα που τους κατάλαβαν περιμένουν απλώς την κάλπη για να τους τιμωρήσουν.

Συνεπώς την παρούσα εθνολαϊκιστική εξουσία το μόνο που πραγματικά δείχνει να την ενδιαφέρει είναι η παράταση της παραμονής στο γκουβέρνο, τα υπόλοιπα δεν έχουν καμιά σημασία. Λόγια του αέρα και πάμε παρακάτω. Απλώς αναζητούν έστω ένα κάποιο πυροτέχνημα για να καλύψουν την απόλυτη αδυναμία τους στη σοβαρή διαπραγμάτευση, που θα μπορούσε να πάει τη χώρα μπροστά. Το αφήγημα της μείωσης του χρέους απλώς δεν υπήρχε ποτέ στο τραπέζι για την παρούσα φάση και φαίνεται πως κατέρρευσε πλήρως. Αντιθέτως, εκείνο που έρχεται είναι ένα πιο σκληρό Μνημόνιο που θα δεσμεύει τη χώρα για πολλά χρόνια ακόμη, αλλά οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα παριστάνουν τους αντιστασιακούς με βόλτες από την Κούβα έως την Καισαριανή δι’ εξόδων μας. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι θα καταφέρουν έστω και έτσι να ολοκληρώσουν επιτυχώς την αξιολόγηση, αλλά ακόμη και αν συμβεί η συνάντηση με το… μοιραίο δεν απέχει πολύ και το ξέρουν διότι προφανώς βλέπουν και αυτοί τις δημοσκοπήσεις.