Οι Ευρωπαίοι εντός του 2017 έχουν εκλογές –Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Αυστρία κι ενδεχομένως Ιταλία (εξαρτάται από το επικείμενο δημοψήφισμα). Εχουν επίσης να αντιμετωπίσουν τη νέα ηγεσία Τραμπ η οποία εγείρει ερωτήματα για τις νέες της κατευθύνσεις.

Αυτοί είναι δυο λόγοι που συνηγορούν ώστε το ελληνικό πρόβλημα να πάει λίγο στην άκρη. Επιδίωξή τους είναι –στην καλύτερη περίπτωση –να το εντάξουν, μετά την αξιολόγηση, στην ποσοτική χαλάρωση και σ’ ένα βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα για το χρέος, με επανενεργοποίηση του ΔΝΤ και νέα μέτρα!

Οι ευρωπαίοι πολιτικοί στην προεκλογική τους καμπάνια θα υποστηρίξουν ότι το ελληνικό πρόβλημα ελέγχεται χάρη στις άοκνες προσπάθειές τους, αναμένοντας να επιβραβευτούν στις κάλπες. Ηδη υπάρχουν πολλά τέτοια σημάδια στις δηλώσεις Ντεϊσελμπλούμ, Μοσκοβισί κ.ά. Ξεχωρίζει η στάση του κ. Σόιμπλε, ο οποίος όσο πιο σκληρός είναι τόσο πιο δημοφιλής γίνεται στους ψηφοφόρους του.

Θα θελήσει ο κ. Τσίπρας να επωφεληθεί του ευρωπαϊκού διαλείμματος και να αιφνιδιάσει με εκλογές; Να «κατατροπώσει» τους δανειστές; Ή να δηλώσει ότι πάμε καλά και τα καλύτερα έρχονται «όσον ούπω» όπως λέει κι ένας θαυμαστής του;

Η άλλη περίπτωση είναι να μείνει κυβέρνηση μέχρι το απαιτητικό 2018 και τότε βλέπουμε ποιος θα αναλάβει τα νέα αναμμένα κάρβουνα! Για την ώρα δείχνει (ή το παίζει;) αμφίσημος, προχωρώντας σε προσομοιώσεις εκλογών και αναγκάζοντας τον κ. Μητσοτάκη και τη σκιώδη (σκιά του εαυτού της!) κυβέρνηση να τον ακολουθούν. Οσο για τον χώρο του προοδευτικού κέντρου, εκεί θα συνεχίσουν να επιδίδονται σε παίγνια συνεργασίας!

Για τη –σχετικώς καλύτερη –στιγμή που θα επιλέξει ο Πρωθυπουργός να προβεί στο «απονενοημένο», θα πρέπει να λάβει υπόψη του και το Προσφυγικό, που όσο περνά ο καιρός κακοφορμίζει στα νησιά του Β. Αιγαίου, αλλά και το Κυπριακό. Μπορεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να σηκώσει στους ώμους της μια λύση του εθνικού θέματος; Θα πει κάποιος, γιατί όχι, εδώ μπόρεσε να επιβάλει τα νεοφιλελεύθερα μέτρα καλύτερα κι από τη ΝΔ! Ομως η λύση του Κυπριακού είναι αλλων διαστάσεων πρόβλημα, καυτή και μη αναστρέψιμη!

Ο κ. Ερντογάν θέλει την πίτα ολάκερη και τον σκύλο χορτάτο! Επιδιώκει την κεκαλυμμένη τουρκική επικυριαρχία σε όλο το νησί ή απειλεί με προσάρτηση της Β. Κύπρου! Υπάρχει και πιο αισιόδοξη εκδοχή; Ασφαλώς. Μόνο που η Τουρκία δύσκολα την αποδέχεται κι ας είναι εν αδίκω. Οσο για τους ΟΗΕ, ΗΠΑ, ΕΕ, έχουν ένα ελάττωμα. Τον χαβά τους!

Ο Τηλέμαχος Χυτήρης είναι πρώην υπουργός