Το βαρύ κόστος της δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης των συριζαίων θα το πληρώνει η χώρα για δεκαετίες αλλά η ζημία είναι πολύ μεγαλύτερη από τα χρέη. Το χειρότερο κακό αυτής της απάτης είναι ότι οι δανειστές μέχρι τον τελευταίο υπάλληλο κατάλαβαν πια την μπλόφα και την τακτική των μπλοφαδόρων με αποτέλεσμα να μην πιάνει τίποτε. Ο,τι και να λέει η κυβέρνηση, όσα κόλπα και να στήνει προς εσωτερική κατανάλωση, οι ξένοι γνωρίζουν πως ό,τι και να τους βάλουν στο τραπέζι είναι ικανοί να το υπογράψουν αρκεί να παρατείνουν δι’ ολίγον την εξουσία τους. Δεν υπάρχουν αρχές και κόκκινες γραμμές, αυτά είναι λόγια του αέρα και διατυπώνονται όπως όλες οι παρόλες των συριζαίων. Σε… δουλειά να βρισκόμαστε, αυτοί παριστάνουν τους αριστερούς διαπραγματευτές και οι άλλοι τούς παίρνουν και τα εσώρουχα.

Η πραγματική κατάσταση είναι πως εκείνοι που αποφασίζουν έχουν καταλάβει πως μπορεί οι κυβερνώντες να διαθέτουν ακόμη πλειοψηφία στη Βουλή αλλά έχουν χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας και κύρους. Με λίγα λόγια τούς αντιμετωπίζουν ήδη ως απερχόμενους και θα τους ζητούν τον ουρανό με τ’ άστρα αλλά πάλι συμφωνία δεν θα υπάρξει εύκολα. Ολα με παραπομπές και αστερίσκους που δεν θα επιτρέπουν στην κυβέρνηση να πάρει πολιτικές ανάσες πουλώντας δήθεν ανακούφιση του χρέους και άλλα ηχηρά παρόμοια. Εν ολίγοις η κυβέρνηση Τσίπρα βρίσκεται σε χρονική αντιστοιχία εκεί όπου βρισκόταν η κυβέρνηση Σαμαρά το φθινόπωρο του 2014. Τότε που οι δανειστές έβλεπαν την επερχόμενη άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και δεν υπέγραφαν την 5η αξιολόγηση ό,τι και αν τους έδιναν.

Είναι προφανές ότι αυτό το παιχνίδι είναι γνωστό και ανοικτό σε όλους και χάρες στις μέρες μας δεν γίνονται. Συνεπώς η απόπειρα εκβιασμού με εκλογές δεν αιφνιδιάζει κανέναν, ίσως δε και να μην ενοχλεί κανέναν από τους εμπλεκόμενους στη διαπραγμάτευση. Αντιθέτως αυτοί θα βάζουν όπως πάντα τους όρους τους και περιμένουν τον επόμενο με ανοικτά θέματα για να μη νομίζει κανείς ότι ο δρόμος προς το μέλλον είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Το δύσκολο τρίμηνο που επικαλέστηκε ο Πρωθυπουργός στο συνέδριο του κόμματός του εκπνέει εκεί περί τα μέσα Ιανουαρίου και αρχίζει το χειρότερο που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε εκλογές και αντίο.