Η επίσκεψη του αμερικανού προέδρου στην Αθήνα για πρώτη φορά, τουλάχιστον στα μεταπολιτευτικά χρόνια, προκάλεσε τόσο θετικά συναισθήματα στην πλειονότητα των Ελλήνων. Για διαφορετικούς λόγους στον καθένα αλλά πάντως φαίνεται πως ο Μπαράκ Ομπάμα κέρδισε τις καρδιές των περισσοτέρων. Αυτός ο σπάνιος και χαρισματικός πολιτικός ηγέτης, που θα μας λείψει απελπιστικά λίαν συντόμως, μας άφησε στη μελαγχολία μας. Θα λείψει από τον κόσμο μας όχι μόνο για τον τρόπο που άσκησε την εξουσία του ως ηγέτης της μόνης υπερδύναμης για οκτώ χρόνια αλλά κυρίως γι’ αυτά που έρχονται.

Ασφαλώς και οι φιλοφρονήσεις του συγκίνησαν όπως και μερικές λέξεις στα ελληνικά αλλά η αξία της επίσκεψής του για το μέλλον είναι η ομιλία του για τη δημοκρατία και το βίντεο με την περιήγησή του στην Ακρόπολη. Αυτή η συγκλονιστική περιγραφή των αξιών του δυτικού πολιτισμού όπως τον ξέραμε ήταν πράγματι ένα μάθημα δημοκρατίας που θα μείνει στην Ιστορία.

Αν εξαιρέσουμε τις φαιδρότητες των κυβερνητικών για τον τρόπο που χειρίστηκαν τη δική τους εικόνα έναντι του πλανητάρχη, η χώρα κέρδισε πολλά, όχι μόνο από τη διεθνή προβολή όσο κυρίως από το περιεχόμενο αυτών που είπε ο Μπαράκ Ομπάμα. Προφανώς δεν εννοώ τις παραινέσεις για το χρέος, διότι δεν έχουν πρακτικά κανένα αντίκρισμα. Τα μαθήματα δημοκρατίας ήταν το μήνυμα. Και σε μια ελεύθερη ερμηνεία βρήκαν ευθέως στόχο για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τη δική της εξουσία η παρέα που κυβερνά τον τόπο. Αυτοί οι ιδιότυποι σφετεριστές που πίστεψαν ότι –επειδή πήραν 35% στις εκλογές και τώρα ψάχνουν την ψήφο τους –τούς ανήκουν όλες οι εξουσίες. Οι σαφείς αναφορές του αμερικανού προέδρου (προφανώς χωρίς να ξέρει τι ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα) στη διάκριση των εξουσιών, στην ελευθεροτυπία και τον σεβασμό στα θεσμικά αντίβαρα του κράτους δικαίου ως τραγική ειρωνεία μάς αφορούσαν. Ακόμη και όσοι δεν έκαναν τον συνειρμό ασυνείδητα έστω σκέφτηκαν μελαγχολικά για όσα ζούμε εσχάτως από ένα σύστημα εξουσίας που δεν σέβεται τίποτα. Το μήνυμα είναι βέβαιο ότι περνά και αφήνει το ίχνος του καθώς η ομιλία του αμερικανού προέδρου βρήκε τεράστια αποδοχή κυρίως στους νέους.