Ο Τραμπ, μαικήνας και άνθρωπος της αγοράς, παρουσιάστηκε ως αντισυστημικός με χυδαία γλώσσα πεζοδρομίου και εκλέχτηκε πρόεδρος των ΗΠΑ. Νίκησε η παραφωνία! Ενα υποδόριο ακραίο συντηρητικό σύστημα κρύβεται επιμελώς πίσω του, με ισχυρούς υποστηρικτές, τους οποίους και ευχαρίστησε μόλις εξελέγη!

Στον ελεύθερο καπιταλισμό των ΗΠΑ λέγεται υπερηφάνως ότι ο καθένας μπορεί να γίνει πρόεδρος! Αυτό που δεν λέγεται είναι ότι πρέπει να διαθέτει πολύ χρήμα και κρίσιμη υποστήριξη. Ο Τραμπ τα είχε και τα δυο, μαζί και θράσος! Στη νίκη του συνέβαλε και η εξουσιομανής κ. Κλίντον λόγω πολιτικής φθοράς. Το καμπανάκι Σάντερς, φαίνεται, δεν απασχόλησε κανέναν!

Η ομοθυμαδόν υποστήριξη των παραδοσιακών media δεν απέδωσε, ίσως λειτούργησε κι αντίθετα. Διεισδυτικότερα είναι πλέον τα social media! Οι σκεπτόμενες μειοψηφίες αυτοκαταναλώνονται με μια αίσθηση ανωτερότητας!

Στις εκλογές ψήφισαν όλοι εκείνοι που ακούμπησε η κρίση του 2008 –κι ήταν πολλοί. Σε αυτούς στόχευσε και το επιτελείο Τραμπ. Τα περί λαϊκισμού τα έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους. Αφησαν κάποιους να επιμένουν να μπερδεύουν το δημοκρατικό σύστημα με το αριστοκρατικό!

Η δημοκρατία είναι χωρίς αμφιβολία το καλύτερο σύστημα, απαιτεί όμως υψηλό επίπεδο παιδείας, ευθύνης, σεβασμού αξιών από όλους, πολιτικούς και πολίτες. Απαιτεί επίσης την προσεκτική ανάγνωση των κοινωνικών δεδομένων. Οταν τα παραπάνω αγνοούνται, τότε εκδηλώνονται φαινόμενα όπως αυτά που ζούμε σήμερα. Και δυστυχώς δεν τελειώσαμε! Η ακραία νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποιημένη οικονομία, που ξεκίνησε από τον Ρίγκαν και τη Θάτσερ κι αγκαλιάστηκε –δυστυχώς –από τη σοσιαλδημοκρατία, τώρα δίνει τους «καρπούς» της! Η ΕΕ βρέθηκε –μετά το Brexit –και πάλι απροετοίμαστη. Και οι εκπλήξεις συνεχίζονται!

Είναι σίγουρο ότι όποιες αλλαγές επιχειρήσει ο Τραμπ μπορεί λίγο να ευνοήσουν τους αγανακτισμένους ψηφοφόρους του, θα βλάψουν όμως την παγκόσμια ισορροπία με απρόβλεπτες συνέπειες!

Ο θυμός και η αγανάκτηση μαζί με την τιμωρητική ψήφο προκαλούν στιγμιαία ικανοποίηση απωθημένων, γρήγορα όμως γεννούν τέρατα!

Οι διάφοροι Τραμπ χρησιμοποιούν καταχρηστικώς τις δυνατότητες εκμετάλλευσης που τους παρέχει μια δημοκρατία άπνοη, κατευθυνόμενη, με διευρυνόμενες ανισότητες! Ο κίνδυνος να οικειοποιηθούν πολλοί το περίφημο «γαία πυρί μιχθήτω» ελλοχεύει! Οι εκλογές στις ΗΠΑ είχαν ταξικό υπόβαθρο, πλαισιωμένο από εθνικιστικές, ρατσιστικές, φοβικές αντιδράσεις, με τελικό αίτημα την κυριαρχία των «καθαρών»!

Ο Ομπάμα μπροστά σε όλα αυτά μοιάζει σωτήρας. Είναι σημαντικό και εξαιρετικά συμβολικό που επέλεξε την Αθήνα για το κύκνειο προεδρικό του άσμα! Ειδικά σήμερα.

Ο Τηλέμαχος Χυτήρης είναι πρώην υπουργός