Η αστική δημοκρατία στηρίζεται σε κανόνες, η ΕΕ επίσης. Επειδή η Ελλάδα είναι αστική δημοκρατία και εντός της ΕΕ (ευτυχώς), όταν παραβιάζει τους κανόνες «την πληρώνουμε» όλοι μας, κυριολεκτικά. Η κυβέρνηση κάνει ότι δεν καταλαβαίνει και πάντως δεν μαθαίνει. Ως αριστερή πιστεύει ότι αρκεί η πολιτική βούληση και η εσωτερική παρόρμηση. Εχει προθέσεις, αλλά αγνοεί τις προϋποθέσεις.

Για να γίνει ουσιαστικότερη η Δημοκρατία, απεφασίσθη πανευρωπαϊκά, σε ορισμένους λεπτούς τομείς, να αφαιρεθεί η αρμοδιότητα από την εκτελεστική εξουσία (κυβέρνηση), ώστε να αποφευχθούν καταχρηστικές ενέργειες και να μεταφερθεί σε Ανεξάρτητες Αρχές, υπό την εποπτεία της Βουλής. Για τη διασφάλιση των Ανεξάρτητων Αρχών, η σχετική απόφαση κατοχυρώθηκε συνταγματικά.

Για τη εποπτεία και τον έλεγχο της τηλεόρασης ιδρύθηκε επί ΠΑΣΟΚ (άνοιξη 1989) το ΕΣΡ ώστε αυτό κι όχι η κυβέρνηση να διαχειρίζεται όλα όσα αφορούν τα κανάλια της τηλεόρασης. (Αρα η πρόταση πρώην πολιτικός να αναλάβει ως πρόεδρος αντίκειται στο πνεύμα του ΕΣΡ). Επί των ημερών συγκυβέρνησης Μητσοτάκη – Αριστεράς, δόθηκαν οι πρώτες προσωρινές άδειες και (τι σύμπτωση!) ο Α. Παπανδρέου στάλθηκε στο ειδικό δικαστήριο!

Τα παρατράγουδα στο τηλεοπτικό τοπίο άρχισαν από τότε! Κάθε απόπειρα τακτοποίησης, απέτυχε. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποφάσισε, σωστά, να δώσει άδειες, η ίδια όμως κι όχι το κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα ΕΣΡ! Κινούμενη αφ’ υψηλού, αγνόησε τις σοβαρές επισημάνσεις, ως μη ώφειλε. Το ΣτΕ έπειτα από προσφυγές ακύρωσε τον νόμο Παππά ως αντισυνταγματικό. Κατόπιν τούτου άδειες γιοκ και ξαναρχίζουμε από την αρχή!

Τι μένει; Να επιστρέψει η αρμοδιότητα στο ΕΣΡ, το οποίο θα συγκροτηθεί σε σώμα για τα περαιτέρω.

Γιατί οι δολιχοδρομίες; Διότι αντιστεκόμαστε στους δημοκρατικούς κανόνες. Διότι κάποιοι θέλουν να επιβάλλονται παντού, άλλοι με την πολιτική ισχύ τους κι άλλοι με την οικονομική ισχύ τους. Για τέτοια Δημοκρατία μιλάμε!

Με όλα τούτα, αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα που γέννησε τη Δημοκρατία έχει αλλεργία στην εφαρμογή της κι ας ορκίζονται στο όνομά της.

Τώρα, οξύνεται το πολιτικό κλίμα, μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, γύρω από τις άδειες, τη διαπλοκή, τη δικαιοσύνη. Οποιος νομίζει ότι εύκολα θα ξεμπερδέψουμε, κάνει λάθος. Ο «πόλεμος» μας θρέφει! Τα λάθη επιδιώκεται να διορθωθούν με άλλα λάθη κι ο χορός καλά κρατεί.

Ο λαός που υποφέρει, διαβάζει την επιστολή Κατρούγκαλου, ακούει ότι τα Ταμεία σκάνε κι αραχτός στον καναπέ του βλέπει εφιάλτες σε ζωντανή μετάδοση. Μαλώνουν όλοι για χάρη του(!), σε ένα βαρετό και επαναλαμβανόμενο σίριαλ, με ατάλαντους πρωταγωνιστές!

Ο Τηλέμαχος Χυτήρης είναι πρώην υπουργός