Το νέο S90, η ναυαρχίδα της σουηδικής φίρμας έχει κάθε λόγο να περηφανεύεται για το ηλεκτρονικό της οπλοστάσιο, στο οποίο ξεχωρίζει μεταξύ άλλων το προηγμένο σύστημα ημιαυτόνομης οδήγησης, το Pilot Assist, που κάνει τη ζωή του οδηγού πιο εύκολη.

Pilot Assist

Δουλειά του συγκεκριμένου συστήματος να πραγματοποιεί απαλές κινήσεις στο τιμόνι για να διατηρεί το αυτοκίνητο μέσα στη διαγράμμιση της λωρίδας κυκλοφορίας σε ταχύτητες αυτοκινητόδρομου έως τα 130 χλμ./ ώρα, χωρίς την οποιαδήποτε μεσολάβηση του οδηγού και χωρίς πλέον να χρειάζεται το αυτοκίνητο να ακολουθεί κάποιο άλλο όχημα. Το Pilot Assist μπορεί να ενεργοποιηθεί και να χρησιμοποιηθεί στον αυτοκινητόδρομο, με απώτερο στόχο να κάνει την οδήγηση πιο εύκολη. Ουσιαστικά αποτελεί την εξέλιξη του Adaptive Cruise Control. Η Volvo αναφέρει ότι η λειτουργία του Pilot Assist έχει επικουρικό χαρακτήρα. Έτσι, αν διαγνωσθεί ότι ο οδηγός δεν κάνει κάποια – έστω απειροελάχιστη – κίνηση ή διόρθωση στο τιμόνι για χρονικό διάστημα που ανάλογα με την ταχύτητα κυμαίνεται από 12-15 δευτερόλεπτα, τότε το Pilot Assist απενεργοποιείται. Εξυπακούεται ότι ο οδηγός τόσο ουσιαστικά (ελέγχοντας το σύστημα) όσο και νομικά είναι αυτός που ανά πάσα στιγμή έχει τον έλεγχο του αυτοκινήτου.

Τεχνολογία υποβοήθησης διεύθυνσης

Η χωρίς πρόθεση έξοδος από το δρόμο είναι πολύ συχνή μορφή ατυχημάτων. Σύμφωνα με έρευνες μόνο στις Η.Π.Α. τα μισά θανατηφόρα δυστυχήματα προκαλούνται από έξοδο από το δρόμο. Αντίστοιχα, στη Σουηδία το 1/3 των θανατηφόρων δυστυχημάτων αφορούν περιπτώσεις στις οποίες εμπλέκεται ένα και μόνο όχημα. Το σύστημα με την τεχνολογία υποβοήθησης διεύθυνσης εφαρμόζεται από τη Volvo στα μοντέλα της. Στόχος της συγκεκριμένης είναι η διατήρηση του αυτοκινήτου εντός του δρόμου για ταχύτητες ανάμεσα στα 65 και 140 χλμ./ώρα. Τα περισσότερα συστήματα του Intellisafe στο νέο S90 είναι γνωστά και από άλλα σύγχρονα μοντέλα της Volvo.

Πλειάδα συστημάτων που ενισχύουν την ενεργητική ασφάλεια

Όπως όλα τα μοντέλα της σουηδικής φίρμας έτσι και το Volvo S90 διαθέτει μια σειρά συστημάτων, που ξεχωρίζουν και ενισχύουν τον τομέα της ασφαλούς οδήγησης. Ανάμεσα σε αυτά είναι το Adaptive Cruise Control (προσαρμοζόμενο cruise control), το DistanceAlert (ειδοποίηση προσέγγισης σε προπορευόμενο όχημα), το Lane Keeping Aid (για διατήρηση του οχήματος στη λωρίδα κυκλοφορίας του), το Lane Departure Warning (ειδοποίηση αν το όχημα τείνει να παρεκκλίνει της λωρίδας κυκλοφορίας του), το Driver Alert Control (που ανιχνεύει την κόπωση στον οδηγό) και πολλά άλλα.