Ωραίος τύπος ο Τσάβι Πασκουάλ (φωτογραφία). Και με την παιδεία του και με τις ατάκες του και με το χιούμορ του. Ο Καταλανός δεν είναι προπονητής παίξε γέλασε ούτε ένας άνεργος που έτρεξε να πάρει τη δουλειά στον ακέφαλο μετά την παραίτηση Πεδουλάκη Παναθηναϊκό. Και αν κάποιοι στην Ελλάδα τον εγκαλούν ότι πήρε μόνο τέσσερα πρωταθλήματα Ισπανίας κατά την οκταετή θητεία του στην Μπαρτσελόνα, πρέπει και να προσμετρούν ότι η πρωταθλήτρια ACB κάνει κατά μέσο όρο έξι – επτά ήττες και όχι μία – δύο όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, ενίοτε στα ντέρμπι «αιωνίων».

Εχεις αστείο ανταγωνισμό; Κατακτάς την Ευρωλίγκα!

Ρίξτε μια ματιά στη λίστα των πρωταθλητών στις δύο χώρες και θα διαπιστώσετε ότι τα τελευταία 24 χρόνια μόνο η ΑΕΚ έχει σπάσει το δίπολο Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού, ενώ το ίδιο διάστημα στην Ισπανία έχουν αναδειχθεί πρωταθλήτριες άλλες τρεις ομάδες: τρεις φορές η Μπασκόνια, μία η Μανρέσα και μία η Μάλαγα, πλην Ρεάλ και Μπαρτσελόνα. Οσο για τη μία Ευρωλίγκα που κατέκτησε ο Τσάβι; Δείτε ποιοι την κατακτούν συνήθως τα τελευταία 15 χρόνια. Οι ομάδες που συμμετέχουν σε εγχώρια πρωταθλήματα (με ανταγωνισμό) της πλάκας, δηλαδή οι ελληνικές, η ΤΣΣΚΑ και η Μακάμπι. Δύο φορές το πήρε η Μπαρτσελόνα και μία η Ρεάλ.

Ενας Ισπανός και τρεις

Ελληνες για συνεργάτες

Υπάρχει και άλλη διάσταση στο θέμα Πασκουάλ. Ενώ είχε την ευχέρεια να σαρώσει τους πάντες και τα πάντα σαν οδοστρωτήρας, διατήρησε και τους τρεις συνεργάτες του Αργύρη Πεδουλάκη. Κάποιοι θεωρούν τους προπονητές αναλώσιμους, σε μια τόσο δύσκολη εποχή όμως δεν είναι και μικρό πράγμα να διασώζονται τρεις θέσεις εργασίας, που συντηρούν τρεις ελληνικές οικογένειες. Απλώς ο Καταλανός, τον οποίο λοιδορούν οι επικριτές του ότι πήρε μόνο δώδεκα τίτλους με τόσο υψηλό μπάτζετ (λες και το μπάτζετ εγγυάται τα τρόπαια), έφερε μαζί του και τον επί έξι χρόνια συνεργάτη του Ινίγο Θορθάνο.