Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλαβαίνει τη δυσκολία τού κυβερνάν; Ή έχει λύσεις για όλα; Σε όλες τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, πάντως, υψώνονται ανυπέρβλητα εμπόδια. Είτε από τους δανειστές είτε από τους θεσμούς είτε από την κοινωνία είτε από τον εαυτό του.

Στο Συνέδριο ο Πρωθυπουργός σήκωσε και πάλι ψηλά τον πήχη για την, κατά κάποιο τρόπο, απομείωση του χρέους. Δίκιο έχει, η απάντηση όμως που επαναλαμβάνεται προς πάσα κατεύθυνση «from the horse’s mouth», δηλαδή τον Σόιμπλε, είναι μονίμως αρνητική. Ολοι οι άλλοι ό,τι και να λένε, η πείρα έχει δείξει, στο τέλος συντάσσονται μαζί του.

Και ο Ομπάμα; Το ταξίδι του απερχόμενου αμερικανού προέδρου στην Αθήνα (για πρώτη φόρα η Αριστερά θα είναι στους επισήμους της υποδοχής και όχι στους δρόμους) είναι μια επίσκεψη «καλής θελήσεως» και σηματοδοτεί το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη σταθερότητα στην ΕΕ με τη (λεκτική) στήριξη της Ελλάδας και ταυτόχρονα τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μετά τις αλλοπρόσαλλες ιδέες Ερντογάν.

Τα ανωτέρω είναι ασφαλώς πολύ σημαντικά για εμάς. Οι ΗΠΑ όμως μιλούν εκ του ασφαλούς και μακρόθεν, από χρόνια παρέδωσαν την κηδεμονία της Ελλάδας στην ΕΕ. Δεν συμμετέχουν ούτε στον δανεισμό ούτε στην οικονομική ενίσχυσή της. Τα οικονομικά τους προβλήματα εξάλλου είναι οξυμένα και κρύβονται κάτω από την προεδρική εκλογή και το «ξεκατίνιασμα» της, χάρη στον απερίγραπτο Τραμπ. Ανήκουμε εις την Δύσιν, είναι σαφές, αλλά ειδικά στην ΕΕ και από αυτή διατηρούμαστε στη ζωή. Φαίνεται ότι αυτό δεν είναι κατανοητό από όλους. Οσο για το ΔΝΤ, θα μείνει στην τριμερή των δανειστών μας με τις θέσεις του, που συνοψίζονται στη διευθέτηση του χρέους και στην περαιτέρω λήψη μέτρων χωρίς μέτρο!

Κατά τα άλλα, το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε το αγαπητό στον Πρωθυπουργό μας μότο του Μάο, «Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση», να γίνεται πράξη! Ολα τα μέτωπα ανοιχτά, κουβέντα να γίνεται, να απασχολούνται όλοι με όλα, δημοσιογράφοι, καναλάρχες, πολιτικοί, δικαστές, Εκκλησία, λαός και Κολωνάκι! Ετσι καλύπτεται και η αδυναμία του ελληνικού λαού να αντεπεξέλθει στα επώδυνα οικονομικά μέτρα που τον σπρώχνουν στο αδιέξοδο.

Ομως η γενίκευση της αναταραχής δεν οδηγεί όπου απέβλεπε (και χαιρόταν) ο Μάο, αλλά όπου οι αρχαίοι Ελληνες προειδοποιούσαν ότι οδηγεί η «υπέρβαση των εσκαμμένων»! Εκεί και βρισκόμαστε σήμερα!

Ο Τηλέμαχος Χυτήρης είναι πρώην υπουργός