Μπορεί το θέαμα με τον Πάνο Καμμένο να προσφωνεί συντρόφους τους συριζαίους στο συνέδριο του κόμματος να προκαλεί ανατριχίλα σε κάθε λογικό αριστερό, αλλά οι επευφημίες των συνέδρων δικαίωσαν την πονηριά του προέδρου των ΑΝΕΛ. Ως γνήσιος πολιτικός τού ό,τι να ‘ναι, βρήκε το εύκολο κόλπο να ξεπλυθεί στο συνέδριο ενός κόμματος της Αριστεράς. Από τον χαρακτήρα του άλλωστε δεν θα είχε κανένα πρόβλημα ακόμη και να προσχωρήσει αν οι πολιτικές του ανάγκες το επιβάλουν και θα έβρισκε τρόπο να το δικαιολογήσει.

Αυτά όμως δεν αποτελούν έκπληξη καθώς είναι γνωστά η διαδρομή και το παρελθόν ενός εκάστου. Ανάμεσα στο πλήθος που χειροκροτούσε τον πληθωρικό Πάνο ήταν και καμιά δεκαριά πρώην στελέχη και υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, αλλά και πολύ περισσότεροι σύνεδροι που προέρχονται από το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Και καλά δεν ντρέπονται που κατάντησαν να θωπεύουν τους υβριστές τους, που γερμανοτσολιάδες τούς ανέβαζαν Τσολάκογλου τούς κατέβαζαν, αλλά να χειροκροτούν κιόλας εκείνον που έδειχνε τον Ανδρέα ως εγκέφαλο της 17Ν πάει πολύ.

Αν ασχοληθεί βεβαίως κανείς με τα πρόσωπα της πρώτης σειράς των καθισμάτων στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα διαπιστώσει ότι –με δυο ίσως εξαιρέσεις –οι πρώην πασόκοι που βρέθηκαν εκεί είναι τα σκύβαλα του άλλοτε κραταιού κόμματος. Μεταξύ άλλων θα δει κυρίως άλλοτε πρωτοπαλίκαρα του Ακη ή ορντινάντσες ηγετικών στελεχών του κομματικού σωλήνα που έκαναν καριέρα μόνον και μόνον επειδή βρέθηκαν στην αυλή τους την εποχή της παντοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ.

Ανθρωποι χωρίς καμιά ιδιαίτερη πολιτική διαδρομή καβάλησαν το κύμα και βρέθηκαν στους προθαλάμους της εξουσίας, εξασφαλίζοντας την επιβίωση από τα περιτρίμματα της νομενκλατούρας. Δεν ιδρώνει το αφτί τους ό,τι κι αν τους καταλογίσουν οι πρώην σύντροφοί τους που επέλεξαν την αξιοπρέπεια της ιδιώτευσης από το να σέρνονται στα συνέδρια του ΣΥΡΙΖΑ. Συνήθως η κατάληξη όλων αυτών των θλιβερών επιλογών είναι και πάλι αργά ή γρήγορα το περιθώριο. Αλλωστε ακόμη και τώρα δεν τους αποδέχονται στο νέο τους κόμμα και τους έχουν σε σχετική απόσταση, αν όχι και απομόνωση, όταν δεν τους εξευτελίζουν όπως έκανε προ ημερών η Σία Αναγνωστοπούλου που τους παρομοίασε με γενίτσαρους.