Με όσα συμβαίνουν στη χώρα είναι βέβαιο ότι θα χάσουν τη δουλειά τους οι κωμικοί. Οταν τα καμώματα των κυβερνώντων ξεπερνούν και την πιο ξεκαρδιστική επιθεώρηση, τότε ο καλλιτέχνης παραιτείται από κάθε προσπάθεια. Δυστυχώς για όλους μας όμως, οι αστειότητες και συχνά οι φαιδρότητες έχουν τραγικές συνέπειες για τον τόπο. Η εικόνα διάλυσης παντού έχει συγκεκριμένο κόστος στις ζωές των πολιτών και θα επιβαρύνει για γενιές ολόκληρες την καθημερινότητα.

Μόνο τα capital controls, όπως είπε στην επιτροπή της Βουλής ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης Γιώργος Προβόπουλος, θα τα πληρώνει για μία δεκαετία η οικονομία. Αν προστεθούν τα νέα δάνεια του τρίτου Μνημονίου και η καθήλωση κάθε παραγωγικής δραστηριότητας, καθίσταται φανερό ότι το αδιέξοδο είναι μπροστά μας.

Αυτή η κατάσταση τείνει να γίνει κοινή πεποίθηση στην κοινωνία όπως καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, με όση καλή διάθεση και να τις διαβάσει κανείς. Ασφαλώς, το Μαξίμου και η μικρή παρέα που κυβερνά δεν έχουν απολέσει τη στοιχειώδη δυνατότητα αντίληψης για το πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον. Είναι προφανές ότι όσο κωμικές και αν είναι οι πρωτοβουλίες τους, κατά βάθος ξέρουν καλά τις τους περιμένει και γι’ αυτό συχνά είναι σε πανικό. Για παράδειγμα, ο διασυρμός τους από την Ιεραρχία και οι βαθιές μετάνοιες νυχτιάτικα στο Μαξίμου υπό την επιτήρηση της ψεκασμένης μπουρδολογίας καταδεικνύει τον τρόμο τους. Ανοιξαν ένα μέτωπο για να ξεφύγουν από τα βοσκοτόπια και να παραστήσουν τους αριστερούς ενόψει του κομματικού συνεδρίου, αλλά στο τέλος συνθηκολόγησαν άρον άρον.

Η συνολική συμπεριφορά τους, που όχι μόνο δεν έχει καμιά συνέπεια αλλά ακόμη χειρότερα αγνοεί νόμους και κανόνες, συνιστά εκτροπή σε πολλά επίπεδα. Τα όσα έγιναν με την ηγεσία της Δικαιοσύνης δεν είναι για αστεϊσμούς και φιλοφρονήσεις. Αγγίζουν την καρδιά του πολιτικού μας συστήματος και προκαλούν ανατριχίλα για το θράσος των κυβερνώντων που δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο στην απελπισία τους να ξεφύγουν από την κατάρρευση. Με αυτά τα δεδομένα η κατάσταση θα ήταν για γέλια αν δεν ήταν για κλάματα.