Τώρα που όλα δείχνουν ότι αγγίζουμε το αδιέξοδο και όλοι αποκτούν τις πραγματικές τους διαστάσεις, αποκαλύπτεται και η εξάντληση της αντοχής των πολιτών στο κυβερνητικό αφήγημα. Οι αυταπάτες που ήταν ατόφιο ψέμα, οι στρεψοδικίες που αποδείχθηκαν καθαρή χυδαιότητα και η δήθεν ηθική υπεροχή που κατέληξε σε άγονα βοσκοτόπια συνθέτουν το πραγματικό αποτέλεσμα της διακυβέρνησης 20 μηνών που πήγε τη χώρα πίσω.

Οι πολίτες δεν ζουν πια με την ελπίδα και τις υποσχέσεις μιας κάποιας εναλλακτικής που δήθεν υπήρχε αλλά οι προηγούμενοι λόγω εξάρτησης από τα συμφέροντα την είχαν παρακάμψει. Είναι τα αποτελέσματα μιας άθλιας και ανερμάτιστης πολιτικής που γίνονται καθημερινό βίωμα στην κοινωνία, η οποία βλέπει ότι όλα πήγαν χειρότερα και ένας Θεός ξέρει τι άλλο μας περιμένει. Είναι οι κουρεμένες συντάξεις και μισθοί, τα λουκέτα και η διάλυση των επιχειρήσεων που μετρούν για όλους, την ώρα που δεν μπορούν να πληρώσουν τους ληστρικούς φόρους.

Οι θεωρίες συνωμοσίας κατέπεσαν και δεν πείθουν πλέον κανένα, όσο και αν ο πολύς κύριος Παππάς δίνει τον υπέρ πάντων αγώνα να κρατήσει όρθια την τελευταία γραμμή άμυνας για την κυβέρνηση με σκιαμαχίες. Ο δήθεν πόλεμος με τη λεγομένη διαπλοκή έχει καταντήσει ανέκδοτο, την ώρα που αποκαλύπτονται τουλάχιστον προνομιακές σχέσεις και προκλητικές ενισχύσεις παντός τύπου σε άλλοτε περιθωριακούς οικονομικούς παράγοντες, που τώρα είναι συνοδοιπόροι της κυβέρνησης και δικοί του άνθρωποι.

Η κατάσταση όμως έχει ξεφύγει πια από τον έλεγχο της παρέας του Μαξίμου καθώς ακόμη και στο εσωτερικό της κυβέρνησης αλλά και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας αναπτύσσονται φυγόκεντρες τάσεις. Μένει να δούμε τη συνέχεια για το πώς θα καταλήξουν δημοσίως όσα λέγονται κατ’ ιδίαν και στα δύο κόμματα των κυβερνητικών εταίρων. Η εικόνα διάλυσης για την απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ ήδη προκαλεί πανικό και τροφοδοτεί οργισμένες αντιδράσεις για τις επιλογές εκείνων που επιδεικνύουν ηγεμονική συμπεριφορά σε κυβέρνηση και κόμμα. Πρόγευση αυτής της σύγκρουσης θα πάρουμε στο επικείμενο Συνέδριο του κόμματος. Στους ΑΝΕΛ επικρατεί επίσης αναταραχή, αλλά δεν έχει βρεθεί ακόμη αντίδοτο στον φόβο της εκλογικής συντριβής για να ληφθούν αποφάσεις. Οι μέρες είναι πονηρές πάντως και κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει με βεβαιότητα τις εξελίξεις, που πάντως είναι επί θύραις.