Μπορεί η επικαιρότητα να επισκιάζεται τελευταία από το τηλεοπτικό σόου που εξελίσσεται σε παρωδία, αλλά οι εξελίξεις στα κρίσιμα μέτωπα τρέχουν και η χώρα μένει πίσω. Οσο η κυβέρνηση σκηνοθετεί στην Αθήνα τον έλεγχο της ενημέρωσης και προσπαθεί να φυτέψει δικούς της καναλάρχες, οι δανειστές ξαναβλέπουν σε επανάληψη το γνώριμο έργο των καθυστερήσεων. Τα μαρτυρεί όλα και μόνο το γεγονός ότι έχουν υλοποιηθεί δύο από τις δεκαπέντε δεσμεύσεις της πρώτης αξιολόγησης ώστε να εισπράξει η χώρα μας την υποδόση των 2,8 δισ. Η φλυαρία περί το χρέος, οι συνάξεις του ηγετών του Νότου και η δήθεν φιλευρωπαϊκή ρητορική δεν μπορούν να ανατρέψουν τα δεδομένα και να αντικαταστήσουν τις δεσμεύσεις με ευχολόγια.

Είναι προφανές ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης που ασχολούνται με την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος δεν πρόκειται να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για εκταμίευση εφόσον δεν τηρούνται οι δεσμεύσεις. Αυτό μάλιστα δεν μπορεί να γίνει όταν στην Αθήνα υπουργοί επανέρχονται σε κλειστά θέματα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις με θεωρίες περί αξιοποίησης και άλλες μπούρδες που δεν έχουν σχέση με τα συμφωνηθέντα.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση συνολικά δείχνει μια αδυναμία προσαρμογής στην πραγματικότητα με εφαρμογή του σκληρού προγράμματος και ασκείται σε κλεφτοπόλεμο με ρουσφέτια που προκαλούν διάλυση σε τομείς όπως η παιδεία. Είναι προφανές ότι όλα αυτά εκτός από ιδεοληψίες υπηρετούν ενδεχομένως και ένα σχέδιο εξισορρόπησης από την επιδρομή στις συντάξεις και την κατάρα του ΕΝΦΙΑ που εξαγριώνουν τους πολίτες.

Τα διαλυτικά φαινόμενα στην αποτελεσματικότητα της διακυβέρνησης δεν είναι πρωτοφανή αλλά, τώρα που ο χρόνος αφήνει σκληρά αποτυπώματα, ο καθένας από τους κυβερνώντες θα προσπαθήσει να διαφυλάξει το τομάρι του και τότε θα πέσει πολύ γέλιο. Τα παρατράγουδα του Πάνου Καμμένου με τις άδειες είναι μόνο ένα σύμπτωμα για τα όσα συμβαίνουν στον περίγυρο της εξουσίας, που βλέπει να χάνει συνεχώς έδαφος. Στις επόμενες λίγες εβδομάδες θα φανεί αν αυτή η παρέα που κυβερνά θα αντέξει να πάει και τον επόμενο χρόνο σέρνοντας τη χώρα στην καταστροφή ή θα προσπαθήσει να δραπετεύσει νωρίτερα.