«Θα ήθελα να ενημερώσω για πολλοστή φορά τη ΝΔ ότι το αίτημα παγώματος του διαγωνισμού το κατέθεσαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί. Ερχεται ως ηχώ των υπαρχόντων ιδιοκτησιών κ.λπ., μπλα μπλα μπλα».

Το παραπάνω απόσπασμα είναι μέρος της συνέντευξης του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, για τις τηλεοπτικές άδειες στον ραδιοσταθμό Παραπολιτικά FM. Το συγκεκριμένο απόσπασμα έχει μεταφερθεί με σχετικό τηλεγράφημα του ΑΠΕ –του οποίου επίσης είναι προϊστάμενος.

Ε, το απόσπασμα αυτό έχει, όπως μπορείτε να καταλάβετε εσείς, οι αναγνώστριες και οι αναγνώστες μας, μια κορυφαία ελληνικούρα. Για προσέξτε λίγο τη γενική: των υπαρχόντων ιδιοκτησιών. Ελάτε τώρα να κάνουμε λίγη γραμματική:

Οι ιδιοκτησίες είναι θηλυκό. Στη γενική πληθυντικού, σωστά, των ιδιοκτησιών. Η μετοχή που προσδιορίζει τις ιδιοκτησίες, κατά τον Νίκο Παππά, είναι υπάρχοντες, γενική των υπαρχόντων –ενώ κατά τους δασκάλους των ελληνικών είναι θηλυκό, οι υπάρχουσες, των υπαρχουσών.

Θα πείτε ότι τα ψειρίζω, ότι όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα κι ότι επιτέλους και ο πιο δεινός χρήστης της ελληνικής μπορεί να κάνει ένα λάθος. Είναι ένα λάθος της συγκυρίας, δεν χάλασε δα κι ο κόσμος. Και άλλωστε, το λάθος δεν το διόρθωσαν ούτε καν στο ΑΠΕ (όπου γίνεται γλωσσική επιμέλεια των κειμένων). Και στο κάτω κάτω τι έγινε;

Τίποτα δεν έγινε, όντως –στο πέρασμα του χρόνου μάθαμε να μη δίνουμε σημασία στη σωστή χρήση της γλώσσας, η έκφραση έφθασε να είναι κάτι περίπου. Ωστόσο, μου κάνει εντύπωση ότι η εγκατάλειψη των γλωσσικών κανόνων είναι «κατάκτηση» της ραδιοτηλεόρασης, αρχίζοντας από την κρατική. Οι ελληνικούρες είναι κανόνας, ανάλογος του φτηνού και άτεχνου θεάματος των λεγόμενων ψυχαγωγικών εκπομπών, και της ΕΡΤ. Τα «σούπερ» βρίθουν λαθών. Και γενικώς η γλώσσα του Μποστ, που κάποτε σχολίαζε τον υποδόριο αναλφαβητισμό ενός κακοχωνεμένου λογιοτατισμού, είναι πλέον η κυρίαρχη γλώσσα των ΜΜΕ. Και της ΕΡΤ. Καθρέφτης της εθνικής μας αγραμματοσύνης.

Σ’ αυτόν τον καθρέφτη αντανακλάται ο υπουργός για τα ΜΜΕ.