Μετά τον Δεκαπενταύγουστο η πολιτική ετοιμάζει βαλίτσες για Θεσσαλονίκη. Η πρωτεύουσα της Βόρειας Ελλάδας κάθε χρόνο στις αρχές Σεπτέμβρη έχει την τιμητική της. Τι μπορεί όμως να περιμένει κανείς από την παρουσία των πολιτικών αρχηγών στην Θεσσαλονίκη; Εξαγγελίες; Σάμπως δεν γνωρίζουμε το πρόγραμμα του Μνημονίου; Υπάρχει κάτι άλλο πέρα από αυτό που καθορίζει τη ζωή μας τα τελευταία χρόνια; Ο,τι και να ειπωθεί (και από όποιον) δεν μπορεί να ξεπεράσει τις δεσμεύσεις του Μνημονίου. Ολα τ’ άλλα είναι «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε». Το μάθαμε πια (;).

Η Ελλάδα έχει μια βασική έγνοια. Πώς θα βγει επιτυχώς από το Μνημόνιο ώστε να κινηθεί σαν μια κανονική χώρα. Επτά χρόνια δεν το ‘χει καταφέρει. Κάποιοι ευθύνονται γι’ αυτό, όλοι όμως πληρώνουν!

Η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί να βγάλει από τη μύγα ξύγκι για να αποφύγει τον εφιάλτη του κόφτη. Η φορολογία κόβει πόδια. Η ανεργία κόβει χέρια. Τα κόκκινα δάνεια κόβουν σπίτια, κι όλα μαζί κόβουν τον ύπνο των Ελλήνων!

Η αντιπολίτευση αντιπολιτεύεται ή συμπολιτεύεται; Τι προτείνει, που να μη το έχει κάνει, όσα χρόνια ήταν στην κυβέρνηση; Ο κ. Καραμανλής (ο νεότερος) κυνηγά ξανά τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ κ. Γεωργίου ως υπαίτιο του Μνημονίου! Ο κ. Μητσοτακης (ο νεότερος) τι λέει; Καλά κρασά!

Κι ενώ τα πράγματα καθεύδουν, τα μεγάλα –λεγόμενα –κόμματα μαλώνουν μεταξύ τους επιδεικτικά «περί όνου σκιάς»! Αυτό που τα ενδιαφέρει είναι να διατηρήσουν τις δυνάμεις τους ή να τις αυξήσουν, γι’ αυτό και σκηνοθετούν συγκρούσεις και πολώσεις. Η αλήθεια καίει και την αποφεύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι. Ομως η αλήθεια είναι εδώ και μας καθορίζει.

Η Κεντροαριστερά που θα ξεχώριζε λέγοντας τα πράγματα με το όνομά τους (είναι η μόνη που θα μπορούσε να το κάνει) κλωθογυρίζει προσπαθώντας –έτσι διατείνεται –να ενώσει τα κομμάτια της! Τίποτα δεν διδάχτηκε από τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη που ένωσε στον καιρό του ο Ανδρέας Παπανδρέου; Στη δημοκρατία χρειάζεται ο λαός κι αυτό δεν είναι λαϊκισμός, είναι η πεμπτουσία της. Ανευ λαού μπορεί να παίζεις, δεν μπορείς όμως να κυβερνήσεις και να εφαρμόσεις πολιτικές, αν υποθέσουμε ότι διαθέτεις!

Η Θεσσαλονίκη, λοιπόν, είναι για όλους, όμορφη, ιστορική, σύγχρονη, ζωντανή, δημιουργική, πνευματική, ερωτική. Για τους πολιτικούς αρχηγούς είναι μια εξέδρα άπαξ του έτους!

Ο Τηλέμαχος Χυτήης είναι πρώην υπουργός