Αν αγαπάτε τη θάλασσα και ειδικά τα σπορ μέσα στο βυθό, τότε αξίζει να βρεθείτε στην Κάρπαθο από τις 16 μέχρι τις 19 Ιουλίου. Αυτές τις ήμερες θα διεξαχθούν στο νησί οι διεθνείς αγώνες ελεύθερης κατάδυσης με σκανταλόπετρα. Πρόκειται για μία διοργάνωση που απευθύνεται τόσο σε παγκόσμιους πρωταθλητές ικανούς να βουτήξουν κάτω από τα 80 μέτρα όσο και στους απλούς βουτηχτές των… 2 έως 5 μέτρων.

Οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν στον κόλπο των Πηγαδιών. Στο ίδιο σημείο ακριβώς, όπου πριν από 103 χρόνια, στις 16 Ιουλίου, ο βουτηχτής Στάθης Χατζής έφτασε στα 88 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, καταγράφοντας ταυτόχρονα ένα ρεκόρ που παραμένει ακατάρριπτο μέχρι σήμερα. Έμεινε 3 λεπτά και 58 δευτερόλεπτα μέσα στο βυθό για να ξεσκαρώσει την άγκυρα του ιταλικού πολεμικού πλοίου «Βασίλισσα Μαργαρίτα»!

Η σκανταλόπετρα

Η ιστορία της πάει πολλά χρόνια πίσω. Τότε που είχε να κάνει με το κυνήγι του σφουγγαριού στα βάθη της θάλασσας. Τότε που οι δύτες συνήθιζαν να λένε: «ή σφουγγάρι ή τομάρι». Δηλαδή, ή θα βγάλεις σφουγγάρια ή θα αφήσεις το τομάρι σου εκεί κάτω!

Ακούγεται επικίνδυνο αλλά σύμφωνα με τον Καλύμνιο γιατρό Νικόλαο Τρικοίλη, δεν είναι. Τουλάχιστον στον αγώνα. Και αυτό γιατί βουτώντας με σκανταλόπετρα έχει κανείς χαμηλή κατανάλωση οξυγόνου, πολύ χαμηλότερη από ότι στις άλλες καταδύσεις με βατραχοπέδιλα ή μολύβια στη μέση.

Και μετά τους αγώνες;

Από την ατζέντα της επίσκεψης σας στην πανέμορφη Κάρπαθο, δεν πρέπει να απουσιάζουν μία επίσκεψη στη ξεχωριστή Όλυμπο, μία βαρκάδα έως το νησί της Σαρίας και μία – ή και περισσότερες – βουτιά στις παραλίες Άπελλα, Κυρά – Παναγιά, Αχάτα, οι οποίες είναι από τις ωραιότερες της χώρας!

*Γεύση από τις καταδύσεις με τη σκανταλόπτερα θα πάρετε από το βίντεο που μας έστειλε ο Μανώλης Δημελλάς.