Θα μπορούσε να γραφτεί με τη μορφή κουίζ για δυνατούς λύτες, αλλά δεν θα στερηθώ τη χαρά να σας αποκαλύψω ποιος το έγραψε. Σε ποιον ανήκει το παρακάτω τιτίβισμα: «Το ΟΧΙ του λαού μας, κορυφαία πράξη αντίστασης στο ευρωιερατείο της λιτότητας, αλλά και στο κατεστημένο που σχεδίαζε τον πνιγμό της χώρας προκειμένου να επιστρέψει»;

Η απάντηση βρίσκεται στον ένοικο του Μεγάρου Μαξίμου που τώρα είναι στην Κίνα, δηλαδή στον άνθρωπο που μετέτρεψε το Οχι του δημοψηφίσματος σε Ναι, τον Αλέξη Τσίπρα.

Μάλιστα με αφορμή την επέτειο της μεγαλύτερης κωλοτούμπας πρόσθεσε: «Εναν χρόνο μετά, συνεχίζουμε με ψηλά το κεφάλι. Παλεύουμε να ξαναστήσουμε την Ελλάδα στα πόδια της, με τις λιγότερες δυνατές πληγές. Και ανοίγουμε τον δρόμο σε μεγάλες θεσμικές τομές για την Ελλάδα του 2021. Δίκαιη ανάπτυξη, δημοκρατία, δικαιοσύνη, προκοπή». Μόνο που δεν εξήγησε ο Πρωθυπουργός πώς… χιλιάδες αρνήσεις συνιστούν μία κατάφαση.

«Πώς έγινε το Οχι –Ναι!» διά χειρός Θεοδωράκη

Με αφορμή την επέτειο του δημοψηφίσματος, ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέβασε στην προσωπική του σελίδα στο facebook ένα απόσπασμα από τις σημειώσεις που είχε κρατήσει αμέσως μετά την οκτάωρη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, την επομένη του δημοψηφίσματος.

Το παραθέτω ολόκληρο, όπως το έγραψε ο επικεφαλής του Ποταμιού: «Το κλίμα ήταν πολύ βαρύ. Ο Τσίπρας όχι και σε πολύ καλή κατάσταση επαναλάμβανε τα γνωστά κλισέ. Λες και μιλούσε σε κομματική σύναξη. Ο Μεϊμαράκης του έκανε επιθέσεις. Αυτός απαντούσε χωρίς όρεξη και χωρίς σιγουριά. Κάποια στιγμή είπα: “Αν θέλετε να πει ο καθένας τη δική του ιστορία ας το κάνουμε, αλλά η Ευρώπη περιμένει ένα Ναι ή ένα Οχι. Ο Καμμένος πήγε να αντιδράσει του στυλ “δεν θα μας πει εμάς η Ευρώπη”. Κοίταξε τον Τσίπρα περιμένοντας κάποια επιδοκιμασία, αλλά αυτός είχε σκυμμένο το κεφάλι. Λέω ξανά: “Είμαστε σε κόκκινο συναγερμό. Να φύγουν οι πρακτικογράφοι και να μιλήσουμε καθαρά. Η χώρα καταρρέει. Δεν θα πληρωθούν μισθοί. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να παραμείνουμε στην Ευρώπη”. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοινώνει ότι πρέπει να μιλήσει με τον πρόεδρο Ολάντ και να του πει “αν υπάρχει συμφωνία των αρχηγών”. Τελικά όλοι συμφωνούν να φύγουν οι πρακτικογράφοι. “Να μπούμε σε ένα αεροπλάνο και να πάμε όλοι μαζί στις Βρυξέλλες” προτείνει ο Καμμένος. Χαμογελάμε. Αρχίζουμε να μιλάμε ουσιαστικά. Τι περιθώρια έχουμε να κρατηθούμε στην Ευρώπη; Μεϊμαράκης και Γεννηματά θέλουν να το σκεφθούν αν θα συνυπογράψουν κοινό ανακοινωθέν. Μετά από πολλά διαλείμματα και συνεχείς διαβουλεύσεις, συμφωνούμε να βγάλουμε ένα κείμενο με τις υπογραφές όλων (εκτός του Κουτσούμπα βέβαια). Στην αρχή πήγε να υπαγορεύσει κάτι ο Τσίπρας. Τον σταματάμε και του εξηγούμε ότι πρέπει να πούμε ένα ξεκάθαρο Ναι και όχι μισόλογα. Διαβάζω έναν σκελετό που έχω ετοιμάσει στο διάλειμμα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε και αυτός τις δικές του σημειώσεις. Οι αρχηγοί αρχίζουν τις προσθαφαιρέσεις. Σε λίγες ώρες ήταν έτοιμο το κείμενο που έκανε το Οχι του Τσίπρα Ναι. Οι 356 λέξεις που μας κράτησαν στην Ευρώπη».